Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci pătrunjel zilnic. La asta chiar nu te așteptai

Ce trebuie să știi despre pătrunjel. 

Potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic, pătrunjelul nu trebuie să ne lipsească din alimentație. Iată de ce:

"Salată de pătrunjel. (...) Tabouleh este numele salatei libaneze cu pătrunjel, ceapă, roșii, grâu mărunțit, zeamă de lămâie și ulei de măsline. Iată un obicei/produs care merită “adoptat” și consumat cât mai des, fără limită de cantitate!

Plusuri:
- conține mai multă vitamina C decât citricele (170mg/100g frunze) și mai mult fier decât spanacul - efect antianemic, antioboseală și de creștere a imunității
- bogat în acid folic (vit. B9) esențial în dezvoltarea sistemului nervos
- stimulează digestia, înlătură constipația și balonarea datorită conținutului mare de fibre
- efect diuretic, elimină retenția de lichide, scade edemele și riscul de cistită (antiinflamator)
- neutralizează halena și respirația urât mirositoare, conținutul mare de clorofilă acționează ca un deodorant bucal, inclusiv contra mirosului de usturoi”, a scris Mihaela Bilic pe contul său de Instagram.

„Porția corectă: cu castronul, mai ales în perioada de convalescență, pentru refacerea după răceală și gripă”, a precizat Mihaela Bilic. 

Ce trebuie să știi despre pătrunjel

 

Pătrunjelul, o banală plantă aromatică pe care o găsim în mai toate grădinile, bogată în vitaminele C și K, ne protejează organismul împotriva cancerului și diabetului. 

Poate fi folosit în supe, tocănițe, sosuri, salate, chiftele și se poate folosi inclusiv tulpina, se arată într-un material pe BBC. Maxim trei zile poate fi păstrat în frigider după ce l-ați tăiat din grădină, însă dacă îi schimbați apa o dată la două zile – până la o săptămână. Pătrunjelul uscat se păstrează într-un recipient etanș într-un loc răcoros și întunecat, dar nu mai mult de patru luni deoarece își pierde aroma și puterea.

Ce conține pătrunjelul

Date ale Departamentului Agriculturii din SUA arată că o ceașcă de pătrunjel tocat conține: 22 de calorii, 1,78 grame de proteine, 0,47 g de grăsimi, 3,8 g de carbohidrați, 2 g de fibre, 0,51 g zahăr.

Aceeași cantitate de pătrunjel are 984 micrograme de vitamina K, precum și 79,8 mcg de vitamina C și 5.054 unități internaționale de vitamina A. O cană de pătrunjel oferă 1.230 la sută din aportul recomandat de vitamina K, potrivit medicalnewstoday.com.

Pătrunjelul conține flavonoizi, compuși vegetali naturali care pot contracara agenții cauzatori de boli din organism. Unul dintre aceștia este miricetina despre care s-a demonstrat că ajută la prevenirea cancerului de piele. Pătrunjelul conține una dintre cele mai mari concentrații de miricetină la 100 de grame. Într-o revizuire de mai multe studii, realizată în 2015, s-a demonstrat că substanțele din pătrunjel (apigenina) scad dimensiunea tumorii într-o formă agresivă de cancer de sân. Cercetătorii cred că apigenina ar putea fi un tratament promițător al cancerului netoxic în viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel