EXCLUSIV Ce trebuie să știi despre ciorba de miel. Anca Ioniță: Este probiotic important, dar poate duce la hipertensiune, gută și probleme renale

Ciorba de miel este unul din preparatele culinare specifice sărbătorilor Pascale. Iată ce trebuie să știi despre aceasta.
Ciorba de miel poate favoriza creșterea și menținerea masei musculare și poate îmbunătăți funcția musculară, rezistența și performanțele fizice.
Fiind o sursă bogată de fier foarte disponibil, carnea de miel poate contribui la prevenirea anemiei.
Ce trebuie să știi despre ciorba de miel
Dr. Anca Ioniță, medic nutriționist, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL care sunt beneficiile ciorbei de miel.
”În primul rând, este important să reţinem ca orice reţetă poate să fie sănătoasa dacă este gătita corespunzător sau dacă sunt respectate cantităţile de consum. Orice este mâncat în exces poate fi nesănătos.
Să ne gândim la compoziţia ciorbei de miel.
Ciorba de miel, avantaje:
- este o sursă de proteina completa conţinând toţi aminoacizii esenţiali necesari unei diete echilibrate
- sursă importantă de fier, ajutând la prevenire anemiei
- sursă bogată de acid folic
- sursa de acizi graşi şi omega 3
- conţine minerale esenţiale cum ar fi zinc, fosfor, seleniu – acestea fiind importante pentru sănătatea oaselor
- legume – sursă importantă de vitamine, minerale şi fibre
- borș – probiotic important, detoxifiant şi sursa de vitamine din grupul B.
Ciorba de miel, dezavantaje
- conţine cantitate crescută de grăsimi săturate, categorie de grăsimi asociata cu dislipidemie, hipertensiune, probleme cardiovasculare
- conţine cantităţi crescute de acid uric care consumate în exces pot duce la guta sau probleme renale
Însumând toate informaţiile, ciorba de miel poate fi o importantă sursa de nutrienţi de calitate, însă carnea de miel consumată în exces poate aduce efecte nedorite.
Ca să închei pozitiv, are puţine kcal fiind o masă perfectă pentru cine îşi doreşte o scădere în greutate
Poate fi consumată de oricine, însă cu moderaţie de copii”, a explicat dr. Anca Ioniță, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Mielul, informații nutriționale
Fiind bogată în proteine de înaltă calitate și în multe vitamine și minerale, carnea de miel poate fi o componentă excelentă a unei diete sănătoase.
Ca și alte tipuri de carne, carnea de miel este compusă în principal din proteine.
Conținutul de proteine din carnea de miel slabă, gătită, este de obicei de 25-26%.
Carnea de miel este o sursă de proteine de înaltă calitate, furnizând toți cei nouă aminoacizi esențiali de care organismul dumneavoastră are nevoie pentru creștere și întreținere.
Prin urmare, consumul de carne de miel - sau de alte tipuri de carne - poate fi deosebit de benefic pentru culturişti, sportivii în recuperare și persoanele care se află în perioada post-operatorie.
Consumul de carne favorizează o nutriție optimă ori de câte ori țesutul muscular trebuie să fie construit sau reparat.
Carnea de miel, conținut de grăsimi
Carnea de miel conține cantități diferite de grăsime, în funcție de cantitatea de grăsime care a fost tăiată, precum și de dietă, vârsta, sexul și hrana animalului. Conținutul de grăsime este de obicei în jur de 17-21%, notează Healthline.
Este compusă în principal din grăsimi săturate și mononesaturate - în cantități aproximativ egale -, dar are și cantități mici de grăsimi polinesaturate.
Astfel, o porție de 100 de grame (3,5 uncii) de carne de miel friptă furnizează 6,9 grame de grăsimi săturate, 7 grame de grăsimi mononesaturate și doar 1,2 grame de grăsimi polinesaturate.
Grăsimea de miel, sau seu, conține, de obicei, niveluri ușor mai ridicate de grăsimi saturate decât carnea de vită și de porc.
Grăsimile saturate au fost mult timp considerate un factor de risc pentru bolile de inimă, dar multe studii nu au găsit nicio legătură.
Sevă de miel conține, de asemenea, o familie de grăsimi trans cunoscute sub numele de grăsimi trans de rumegătoare.
Spre deosebire de grăsimile trans care se găsesc în produsele alimentare procesate, grăsimile trans de rumegătoare sunt considerate a fi benefice pentru sănătate.
Cea mai frecventă grăsime trans de rumegătoare este acidul linoleic conjugat.
Comparativ cu alte tipuri de carne de rumegătoare - cum ar fi carnea de vită și mânzat - carnea de miel conține cele mai mari cantități de acid linoleic conjugat.
CLA a fost asociat cu diverse beneficii pentru sănătate, inclusiv cu reducerea masei de grăsime corporală, dar cantitățile mari din suplimente pot avea efecte adverse asupra sănătății metabolice
-
Știrile zilei în Sănătate și Farma20.08.2025, 11:05
-
Pierderea apetitului la vârstnici: 7 cauze și cum să le gestionezi20.08.2025, 10:18
-
Noua terapie care distruge tumorile agresive20.08.2025, 08:41
-
-
Ce este ceaiul de turmeric: 6 beneficii unice19.08.2025, 22:14
Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
Boala varicoasă, complicații. Dr. Anca Chitic: Potențial letal foarte mare
Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
Provocările diagnosticării oncologice în România. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Stăm prost
Pacienții, acces mai facil la tratament. Radu Gănescu: Să schimbăm paradigma
Urgențe urologice: semnele care cer intervenție imediată. Dr. Bogdan Pârlițeanu explică
Lucrul nespus despre tratamentul post-AVC. Ioana Milea: Cum să accept la 26 de ani ideea de moarte?
Prevenția, investiția esențială pentru viitorul sănătății în România. Iulian Trandafir: Este o chestiune de educare a oamenilor
Semnul banal dat de cârcei. Nu-i mai ignora! Atenție la picioarele reci, furnicături, durere când mergi
Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
Cum îți poți evalua rezerva ovariană și fertilitatea. Dr. Lucia Luchian: Se poate recolta oricând
Radioterapia stereotaxică și brahiterapia, decontate prin CNAS. Dr. Matei Bâră: Oferim pacienților un tratament personalizat și adaptat fiecărei formațiuni tumorale
Recent, radioterapia a beneficiat de progrese importante nu doar în plan tehnologic, ci și în ceea ce privește accesibilitatea financiară pentru pacienți.
Când se optează pentru fertilizarea in vitro în locul inseminării artificiale. Dr. Lucia Luchian: Șanse de reușită diferite
Sănătatea, între tratament și prevenție. Cătălin Radu: O populație educată corespunzător va înțelege și importanța sănătății
Spitalele, evaluate de noi inspectori. Mesajul care poate duce la demiteri
Leziunile premaligne, tratamente post-excizie. Dr. Beatrice Anghel: Se alarmează
Educația pentru sănătate în școli, esențială. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb): Este viitorul acestei țări. Semn de responsabilitate
Medicina cu patru P-uri, aplicată în oncologie. Dr. Eduard Dănăilă (SANADOR): Personalizată, predictivă, preventivă și participativă
Acesta este tratamentul care elimină cancerul. Funcționează în cazul fiecărui pacient și este folosit și în România.
Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.
Poluarea, un nou factor major în declanșarea astmului și alergiilor. Prof. dr. Florin Mihălțan: Provocarea deceniului. Mare amenințare
Testele genetice, rol în personalizarea tratamentului oncologic. Conf. dr. Viorica Rădoi: Facem plan de screening. Diagnostic precoce. Dr. Eduard Dănăilă: Sunt gratuite
Un simplu test îți poate dezvălui riscul de cancer cu ani înainte ca boala să apară. Se poate face gratuit.