Ce trebuie să știi despre ciorba de miel. Anca Ioniță: Este probiotic important, dar poate duce la hipertensiune, gută și probleme renale

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Ce trebuie să știi despre ciorba de miel - Foto: Freepick
Ce trebuie să știi despre ciorba de miel - Foto: Freepick

Ciorba de miel este unul din preparatele culinare specifice sărbătorilor Pascale. Iată ce trebuie să știi despre aceasta. 

Ciorba de miel poate favoriza creșterea și menținerea masei musculare și poate îmbunătăți funcția musculară, rezistența și performanțele fizice.

Fiind o sursă bogată de fier foarte disponibil, carnea de miel poate contribui la prevenirea anemiei.

Ce trebuie să știi despre ciorba de miel

Dr. Anca Ioniță, medic nutriționist, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL care sunt beneficiile ciorbei de miel.

”În primul rând, este important să reţinem ca orice reţetă poate să fie sănătoasa dacă este gătita corespunzător sau dacă sunt respectate cantităţile de consum. Orice este mâncat în exces poate fi nesănătos.

Să ne gândim la compoziţia ciorbei de miel.

Ciorba de miel, avantaje:

- este o sursă de proteina completa conţinând toţi aminoacizii esenţiali necesari unei diete echilibrate

- sursă importantă de fier, ajutând la prevenire anemiei

- sursă bogată de acid folic

- sursa de acizi graşi şi omega 3

- conţine minerale esenţiale cum ar fi zinc, fosfor, seleniu – acestea fiind importante pentru sănătatea oaselor

- legume – sursă importantă de vitamine, minerale şi fibre

- borș – probiotic important, detoxifiant şi sursa de vitamine din grupul B.

Ciorba de miel, dezavantaje

- conţine cantitate crescută de grăsimi săturate, categorie de grăsimi asociata cu dislipidemie, hipertensiune, probleme cardiovasculare

- conţine cantităţi crescute de acid uric care consumate în exces pot duce la guta sau probleme renale

Însumând toate informaţiile, ciorba de miel poate fi o importantă sursa de nutrienţi de calitate, însă carnea de miel consumată în exces poate aduce efecte nedorite.

Ca să închei pozitiv, are puţine kcal fiind o masă perfectă pentru cine îşi doreşte o scădere în greutate

Poate fi consumată de oricine, însă cu moderaţie de copii”, a explicat dr. Anca Ioniță, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Mielul, informații nutriționale

Fiind bogată în proteine de înaltă calitate și în multe vitamine și minerale, carnea de miel poate fi o componentă excelentă a unei diete sănătoase.

Ca și alte tipuri de carne, carnea de miel este compusă în principal din proteine.

Conținutul de proteine din carnea de miel slabă, gătită, este de obicei de 25-26%.

Carnea de miel este o sursă de proteine de înaltă calitate, furnizând toți cei nouă aminoacizi esențiali de care organismul dumneavoastră are nevoie pentru creștere și întreținere.

Prin urmare, consumul de carne de miel - sau de alte tipuri de carne - poate fi deosebit de benefic pentru culturişti, sportivii în recuperare și persoanele care se află în perioada post-operatorie.

Consumul de carne favorizează o nutriție optimă ori de câte ori țesutul muscular trebuie să fie construit sau reparat.

Carnea de miel, conținut de grăsimi

Carnea de miel conține cantități diferite de grăsime, în funcție de cantitatea de grăsime care a fost tăiată, precum și de dietă, vârsta, sexul și hrana animalului. Conținutul de grăsime este de obicei în jur de 17-21%, notează Healthline

Este compusă în principal din grăsimi săturate și mononesaturate - în cantități aproximativ egale -, dar are și cantități mici de grăsimi polinesaturate.

Astfel, o porție de 100 de grame (3,5 uncii) de carne de miel friptă furnizează 6,9 grame de grăsimi săturate, 7 grame de grăsimi mononesaturate și doar 1,2 grame de grăsimi polinesaturate.

Grăsimea de miel, sau seu, conține, de obicei, niveluri ușor mai ridicate de grăsimi saturate decât carnea de vită și de porc.

Grăsimile saturate au fost mult timp considerate un factor de risc pentru bolile de inimă, dar multe studii nu au găsit nicio legătură.

Sevă de miel conține, de asemenea, o familie de grăsimi trans cunoscute sub numele de grăsimi trans de rumegătoare.

Spre deosebire de grăsimile trans care se găsesc în produsele alimentare procesate, grăsimile trans de rumegătoare sunt considerate a fi benefice pentru sănătate.

Cea mai frecventă grăsime trans de rumegătoare este acidul linoleic conjugat.

Comparativ cu alte tipuri de carne de rumegătoare - cum ar fi carnea de vită și mânzat - carnea de miel conține cele mai mari cantități de acid linoleic conjugat.

CLA a fost asociat cu diverse beneficii pentru sănătate, inclusiv cu reducerea masei de grăsime corporală, dar cantitățile mari din suplimente pot avea efecte adverse asupra sănătății metabolice

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel