Ceaiul și cafeaua, aliați împotriva declinului cognitiv. Rolul cafelei și ceaiului în reducerea riscului de demență la persoanele cu hipertensiune

Consumul moderat de cafea sau ceai poate oferi protecție împotriva riscului de demență la persoanele cu hipertensiune arterială, conform unui studiu recent.
Vezi și: Cum să faci pâine prăjită fără prăjitor. Metode alternative pentru a obține pâinea prăjită perfectă
Hipertensiunea arterială poate crește riscul de a dezvolta demență. Un studiu publicat în Scientific Reports a constatat că consumul a jumătate până la o ceașcă de cafea sau a patru până la cinci cești de ceai zilnic a fost asociat cu unele dintre cele mai scăzute riscuri de demență în rândul persoanelor cu tensiune arterială ridicată.
Cercetarea, bazată pe date de la peste 453 000 de participanți, sugerează că consumul zilnic al unei anumite cantități de cafea sau ceai poate fi o măsură de protecție pentru cei cu hipertensiune arterială. Sunt necesare mai multe date pentru a înțelege pe deplin această potențială măsură de protecție.
Hipertensiunea arterială și riscul de demență
Hipertensiunea arterială este asociată cu 11-20% din cazurile de demență, conform unui studiu realizat de cercetători. Hipertensiunea arterială, în special la mijlocul vieții, este un factor de risc bine stabilit pentru demență, inclusiv demența vasculară și boala Alzheimer.
Aceasta poate provoca leziuni ale vaselor de sânge din creier, ducând la reducerea perfuziei cerebrale și la leziuni microvasculare, care la rândul lor contribuie la declinul cognitiv.
Hipertensiunea cronică poate acumula infarcte mici, leziuni ale substanței albe și perturbarea barierei hemato-encefalice, crescând riscul proceselor neurodegenerative. Hipertensiunea arterială este, de asemenea, strâns legată de alți factori de risc vascular, cum ar fi diabetul și hiperlipidemia, crescând și mai mult riscul de afectare cognitivă.
Riscul de demență influențat de consumul de ceai și cafea
Un studiu care a examinat legătura dintre consumul de cafea și ceai și riscul de demență, implicând 453 913 participanți, a constatat că cei cu hipertensiune arterială prezentau un risc mai mare de demență din toate cauzele, boală Alzheimer și demență vasculară în comparație cu cei fără hipertensiune arterială.
Studiul a utilizat date din U.K. Biobank, care au inclus informații despre tipurile de cafea, condițiile de sănătate și stilul de viață.
Cercetătorii au constatat că persoanele cu hipertensiune arterială aveau în continuare un risc mai mare de demență. Ei intenționează să exploreze în continuare relația dintre consumul de ceai și cafea și riscul de demență, luând în considerare mai multe aspecte ale vieții participanților, cum ar fi factorii de stil de viață și componentele de sănătate.
Foto: Freepik @omartanveeraam
Cum influențează consumul de ceai și cafea riscul de demență
Cercetătorii au descoperit o relație în formă de J între cafea și demența din toate cauzele în rândul participanților cu hipertensiune arterială. Participanții care consumau jumătate și o ceașcă de cafea pe zi aveau cele mai mici șanse de a dezvolta demență, comparativ cu cei care consumau șase sau mai multe cești de cafea pe zi.
S-a constatat, de asemenea, o asociere în formă de U între consumul de ceai și riscul de demență din toate cauzele în rândul participanților cu hipertensiune arterială, cei care au băut între patru și cinci cești de ceai pe zi având cel mai mic risc.
Cu toate acestea, nu a fost găsită nicio asociere între consumul de ceai sau cafea și demența generalizată, boala Alzheimer sau demența vasculară în rândul participanților fără hipertensiune arterială.
Atunci când au fost examinate împreună ceaiul și cafeaua, participanții cu tensiune arterială ridicată care consumau între patru și cinci cești de cafea și șase sau mai multe cești de ceai pe zi au avut cele mai mici șanse de a dezvolta boala Alzheimer și demența din toate cauzele. Cu toate acestea, cantitățile mari de cofeină ar putea fi dăunătoare și chiar ar putea crește riscul de demență.
Tipul de cafea consumată a avut, de asemenea, un efect, cafeaua măcinată fiind asociată cu cel mai scăzut risc de demență din toate cauzele și demență vasculară în rândul tuturor participanților, comparativ cu consumul de cafea decofeinizată.
Cercetătorii au constatat o asociere în formă de U între cafeină și riscul de demență vasculară și de demență din toate cauzele în rândul participanților cu hipertensiune arterială. O asociere în formă de W a fost observată în rândul participanților fără hipertensiune arterială, indicând faptul că anumite niveluri de consum de cafeină au fost asociate cu scăderea riscului, în timp ce cantitatea dintre aceste niveluri a fost asociată cu creșterea riscului.
Cheng-Han Chen, cardiolog intervențional certificat și director medical al programului Structural Heart de la MemorialCare Saddleback Medical Center din Laguna Hills, CA, a comentat studiul, observând că, în timp ce o cantitate scăzută-moderată de cafea a scăzut riscul de demență, consumul a 6 sau mai multe cești pe zi a părut să crească riscul, probabil legat de consumul excesiv de cofeină.
Studiul privind demența și cofeina are limitări, inclusiv faptul că Biobank din Regatul Unit, poate să nu reprezinte cu exactitate populația generală și poate include persoane preocupate de sănătate, ceea ce poate duce la subestimarea demenței.
În plus, studiul nu poate stabili o relație cauzală între demență și cafeină, deoarece unele date din Biobank pot fi incorecte, iar cercetătorii au făcut presupuneri cu privire la cantitatea de cafeină din porțiile de cafea și ceai.
Autorii recunosc potențiala părtinire a informațiilor în ceea ce privește consumul de bază de cafea și ceai autodeclarat și faptul că estimările privind consumul mai mare de ceai și cafea au inclus date de la mai puțini participanți, ceea ce poate duce la imprecizii privind observațiile privind demența.
Verna Porter, subliniază nevoia de mai multe cercetări înainte de a transpune constatările în practica clinică. Studiul subliniază importanța abordării factorilor de risc vascular în prevenirea demenței, în special la pacienții de vârstă mijlocie, și sugerează beneficiile potențiale ale cafelei și ceaiului ca parte a unei diete echilibrate.
Claritate pentru minte: Când să investigăm semnalele neurologice
Dieta bogată în grăsimi poate provoca probleme de memorie la vârstnici în doar câteva zile
Aceste alimente îți distrug creierul în doar câteva zile. Cresc inflamația din corp.
10 lucruri pe care să le faci ca să previi demența. Asta contează mult pentru creier
Testul de trei minute care poate detecta Alzheimer cu ani înainte de diagnostic
Probleme cu auzul? Simptomul banal al bolii Parkinson. Apare cu mulți ani înainte de apariția bolii
Noi descoperiri privind riscul de Parkinson prin pierderea auzului. Cu fiecare 10 decibeli pierduți, riscul de Parkinson crește cu 57%
Primul semn al bolii Alzheimer. Apare cu ani înainte de pierderea memoriei
Acesta este considerat, de fapt, a fi primul semn al bolii Alzheimer. Apare cu ani de zile înainte de pierderea memoriei.
Testul care îți arată dacă riști demența mai devreme decât crezi!
Asta oprește boala Alzheimer! Uite cum se autocurăță creierul
Terapie prin tango pentru Parkinson. Pași simpli care aduc echilibru și bucurie
Troznitul gâtului, risc pentru AVC. Un medic neurolog vine cu explicații
Obiceiul relaxant care poate provoca AVC. Ce să nu mai faci niciodată.
Alzheimerul, o boală a întregului organism. Nu afectează doar creierul – studiu
Alzheimerul nu distruge doar memoria, ci zdruncină întregul organism din interior, celulă cu celulă.
Un test de sânge simplu ar putea prezice demența cu ani înainte de apariția simptomelor. Are o precizie de 90%
Un test de sânge simplu ar putea prezice demența cu ani înainte de apariția simptomelor. Are o precizie de 90%.
Aflarea riscului de Alzheimer poate reduce anxietatea, dar și motivația pentru un stil de viață sănătos, arată un nou studiu
Amețelile frecvente ar putea fi un simptom al sindromului PoTS, asociat cu long-COVID
Amețelile frecvente ar putea fi un simptom al sindromului PoTS, asociat cu long-COVID.
Obiceiul zilnic care provoacă demență. Nici nu te-ai gândit la el!
Sănătatea inimii încetinește îmbătrânirea creierului și reduce riscul de demență
Riscul uriaș cu care se confruntă cardiacii. Boala fără vindecare pe care o pot dezvola.
Orele lungi de muncă, impact asupra structurii creierului
Studiu: Doar 10 zile de inactivitate pot afecta sănătatea creierului
Acesta este cel mai rău lucru pentru creier. Îl macină în totalitate.
Psilocibina din ciuperci, posibil nou tratament pentru simptomele Parkinson
Ciupercile care ameliorează simptomele bolii Parkinson. Arată îmbunătățiri neașteptate în starea pacienților.
Cel mai rău lucru care îți afectează creierul
Boala Parkinson: Semne timpurii pe care nu trebuie să le ignori
Ce se întâmplă în creier după 40 de ani. Schimbările sunt ireversibile
Ce se întâmplă în creier după 40 de ani. Schimbările sunt ireversibile și cu impact major.
Trei greșeli care îți pot afecta creierul, potrivit unui neurolog: "Nu le fac niciodată"
Aceste trei lucruri îți afectează creierul, susțin medicii neurologi.