Ceaiul verde, ce efecte medicale dovedite are și ce pericole ascunde

Ceaiul verde, negru și oolong provin din aceeași plantă, Camellia sinensis, dar sunt preparate folosind metode diferite. Pentru a produce ceaiul verde, frunzele proaspete din plantă sunt ușor aburite apoi uscate. C&...
Ceaiul vere a fost folosit în scopuri medicinale în China și Japonia încă de acum câteva mii de ani. Utilizările actuale ale ceaiului verde, ca băutură sau supliment alimentar, includ îmbunătățirea vigilenței mentale, ameliorarea simptomelor digestive și a durerilor de cap și promovarea pierderii în greutate. Ceaiul verde și extractele sale, cum ar fi una dintre componentele sale, EGCG, au fost studiate pentru posibilele lor efecte de protecție împotriva bolilor de inimă și a cancerului, arată experții de la Centrul Național american de Sănătate Complementară și Integrativă (NCCIH), din subordinea Institutului Național american pentru Sănătate (NIH).
Ceaiul verde este consumat ca băutură. De asemenea, se vinde sub formă de extracte lichide, capsule și tablete și este uneori utilizat sub formă de creme (destinate a fi aplicate pe piele).
Ceaiul verde, beneficii medicale dovedite
Deși s-au făcut multe studii asupra ceaiului verde și a extraselor din acesta, nu s-a putut ajunge la concluzii clare cu privire utilitatea sa medicală în majoritatea scopurilor pentru care este utilizat.
Există dovezi că ceaiul verde îmbunătățește vigilența mentală – precum acest studiu din 2017 publicat în jurnalul Current Pharmaceutical Design, așa cum era de așteptat din cauza conținutului său de cofeină.
Apoi, în 2006, Administrația din SUA pentru Alimente și Medicamente - FDA - a aprobat un unguent specific de extract de ceai verde ca medicament pentru rețetă pentru tratarea negilor genitali.
Un studiu din 2006 publicat în Journal of the American Medical Association a concluzionat că, de fapt, consumul de ceai verde este asociat cu mortalitatea redusă din toate cauzele, inclusiv bolile cardiovasculare.
O analiză a 14 studii, publicată în 2011, a constatat că consumul de ceai verde, fie ca băutură, fie sub formă de capsulă, a fost legat de reduceri modeste ale colesterolului total și ale colesterolul LDL „rău".
Studiile privind ceaiul verde și cancerul la oameni au avut rezultate inconsistente, precum arată spre exemplu acest studiu din 2003 publicat în The Journal of Nutrition sau această meta-analiză din 2006 din The Journal of the American College of Nutrion. În baza lor și a altor zeci de studii, Institutul Național al Cancerului nu recomandă folosirea ceaiului verde pentru a reduce riscul apariției oricărui tip de cancer, dar nici nu se opune consumului.
Într-un studiu publicat în 2011, cercetătorii au testat efectul unei componente a ceaiului verde, CAGTE (sau extract de ceai verde "disponibil" pentru colon), după ce a fost digerat, pentru a vedea cum a afectat o proteină cheie în boala Alzheimer. Cercetătorii au concluzionat că ceaiul verde ar putea ajuta în lupta contra Alzheimer, deși studiul a presupus admnistrarea de doze foarte concentrate dintr-o anume componentă din ceaiul verde, cantitate care nu s-ar putea obține doar bând ceaiul regulat.
Foarte puține studii pe termen lung au investigat efectele ceaiului asupra riscului de boli de inimă, precum acest studiu publicat în 2011 în Pharmacological Research sau studiul publicat în primăvara anului trecut din Journal of Biological Chemistry. Cu toate acestea, dovezile limitate disponibile în prezent sugerează că atât ceaiul verde cât și cel negru pot avea efecte benefice asupra unor factori de risc ai bolilor de inimă, inclusiv tensiunea arterială și colesterolul.
Pe lângă acestea, extractele de ceai verde au în cel mai bun caz efecte minime, deși pozitive – cum arată un studiu publicat în 2009 în International Journal of Obesity, și că în general nu produc o pierdere semnificativă în greutate la adulții supraponderali sau obezi – conform meta-analizei publicată în 2012 în Cochrane Database of Systematic Reviews. De asemenea, nu s-a demonstrat că ajută oamenii să mențină o pierdere în greutate.
Cât de sigur e să-l bei
Ceaiul verde, atunci când este consumat ca băutură, se consideră că este sigur în cantități moderate.
Au fost raportate probleme la ficat la un număr mic de persoane care au luat extracte concentrate de ceai verde – precum acest raport de caz din World Journal of Gastroenterology, din 2013, care detaliază un caz de isuficiență hepatică la un băiat de 16 ani care a luat suplimente cu ceai verde.
Deși dovezile conform cărora produsele care conțin ceai verde au cauzat probleme ale ficatului nu sunt concludente sau extinse, experții sugerează că extractele concentrate trebuie luate cu alimente și că oamenii trebuie să întrerupă utilizarea lor și să consulte urgent un medic dacă au o afecțiune hepatică sau dezvolltă simptome ale tulburărilor hepatice, cum ar fi dureri abdominale, urină întunecată sau icter.
Cu excepția produselor de ceai verde decofeinizate, ceaiul verde și extractele de ceai verde conțin cantități substanțiale de cofeină. Prea multă cofeină îi poate face pe oameni să fie agitați. Ele pot interfera cu somnul și provoacă dureri de cap.
Ceaiul verde s-a demonstrat că reduce nivelul de sânge (și, prin urmare, eficacitatea) medicamentului nadolol, un beta-blocant utilizat pentru hipertensiunea arterială și probleme cardiace. De asemenea, poate interacționa cu alte medicamente, mai atrag atenția experții americani.
Efectele adverse
În general efectele adverse ale ceaiului verde pot fi:
Sensibilitate la cofeină - cei cu sensibilități severe la cofeină ar putea prezenta insomnie, anxietate, iritabilitate, greață sau deranjaente la stomac.
Diluarea sângelui - cei care iau diluanți ai sângelui (medicamente anticoagulante), cum ar fi Coumadin / warfarina, ar trebui să bea ceai verde cu precauție datorită continuțului sau de vitamina K. De asemenea, este recomandat să evitați ceaiul verde și aspirina luate concomitent, deoarece ambele reduc eficacitatea de coagulare a trombocitelor.
Alți stimulanți - dacă se iau cu medicamente stimulante, ceaiul verde ar putea crește periculos tensiunea arterială și ritmul cardiac.
-
-
-
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment16.07.2025, 23:43
-
Tratamentul care bate chimioterapia fără efecte adverse25.07.2025, 16:00
-
Activitatea care îți protejează creierul. Previne uitarea16.07.2025, 20:10
De ce NU e bine să folosești telefonul în baie
Insomnia de vară. De ce nu putem dormi bine vara. Uite ce poți face
De ce să nu porți șlapi la piscină. Detaliul care te va pune pe gânduri
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
Câte grade trebuie să ai în cameră noaptea. De asta ai insomnii și te trezești obosit. Vlad Ciurea: Scade concentrația de oxigen
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!
Luna perfectă în care să începi o schimbare. NU e ianuarie! 3 pași simpli să îți transformi starea de spirit, fără efort
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care îl vei adora
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum și pe care trebuie să îl încerci.
Pleci în vacanță cu medicamente în bagaj? Ai grijă la asta!
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
Acest ingredient desfundă canalizarea instant. Nu este bicarbonatul
Vitamina D ar putea opri cancerul colorectal. Doctorii sunt uimiți!
Dozatoarele de săpun lichid și dezinfectant: de ce NU ar trebui apăsate de sus?
4 măsuri esențiale care îți pot salva viața pe timp de caniculă. Dr. Ciuhodaru, explicații
Trucul genial care curăța ustensilele de lemn din bucătărie. Ai nevoie doar de două ingrediente simple
Cum să cureți eficient ustensilele din lemn din bucătărie. Greșeala pe care ai făcut-o până acum care înmulțește bacteriile. Află acum!
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
Îmbrăcămintea pe care nu trebuie să o speli cu apă fierbinte. Se distruge țesătura
De ce să nu mai ții periuța de dinți lângă chiuvetă
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.