Ceaiul verde, ce efecte medicale dovedite are și ce pericole ascunde

Dana Lascu |
Data publicării:
Ceaiul verde
Ceaiul verde

Ceaiul verde, negru și oolong provin din aceeași plantă, Camellia sinensis, dar sunt preparate folosind metode diferite. Pentru a produce ceaiul verde, frunzele proaspete din plantă sunt ușor aburite apoi uscate. Cât privește beneficiile sale pentru sănătate, doar pentru unele dintre ele există dovezi medicale. În unele cazuri, însă, poate fi periculos. Iată ce dovezi există:

Ceaiul vere a fost folosit în scopuri medicinale în China și Japonia încă de acum câteva mii de ani. Utilizările actuale ale ceaiului verde, ca băutură sau supliment alimentar, includ îmbunătățirea vigilenței mentale, ameliorarea simptomelor digestive și a durerilor de cap și promovarea pierderii în greutate. Ceaiul verde și extractele sale, cum ar fi una dintre componentele sale, EGCG, au fost studiate pentru posibilele lor efecte de protecție împotriva bolilor de inimă și a cancerului, arată experții de la Centrul Național american de Sănătate Complementară și Integrativă (NCCIH), din subordinea Institutului Național american pentru Sănătate (NIH).

Ceaiul verde este consumat ca băutură. De asemenea, se vinde sub formă de extracte lichide, capsule și tablete și este uneori utilizat sub formă de creme (destinate a fi aplicate pe piele).

Ceaiul verde, beneficii medicale dovedite

Deși s-au făcut multe studii asupra ceaiului verde și a extraselor din acesta, nu s-a putut ajunge la concluzii clare cu privire utilitatea sa medicală în majoritatea scopurilor pentru care este utilizat.

Există dovezi că ceaiul verde îmbunătățește vigilența mentală – precum acest studiu din 2017 publicat în jurnalul Current Pharmaceutical Design, așa cum era de așteptat din cauza conținutului său de cofeină.

Apoi, în 2006, Administrația din SUA pentru Alimente și Medicamente - FDA - a aprobat un unguent specific de extract de ceai verde ca medicament pentru rețetă pentru tratarea negilor genitali.

Un studiu din 2006 publicat în Journal of the American Medical Association a concluzionat că, de fapt, consumul de ceai verde este asociat cu mortalitatea redusă din toate cauzele, inclusiv bolile cardiovasculare.

O analiză a 14 studii, publicată în 2011, a constatat că consumul de ceai verde, fie ca băutură, fie sub formă de capsulă, a fost legat de reduceri modeste ale colesterolului total și ale colesterolul LDL „rău".

Studiile privind ceaiul verde și cancerul la oameni au avut rezultate inconsistente, precum arată spre exemplu acest studiu din 2003 publicat în The Journal of Nutrition sau această meta-analiză din 2006 din The Journal of the American College of Nutrion. În baza lor și a altor zeci de studii, Institutul Național al Cancerului nu recomandă folosirea ceaiului verde pentru a reduce riscul apariției oricărui tip de cancer, dar nici nu se opune consumului.

Într-un studiu publicat în 2011, cercetătorii au testat efectul unei componente a ceaiului verde, CAGTE (sau extract de ceai verde "disponibil" pentru colon), după ce a fost digerat, pentru a vedea cum a afectat o proteină cheie în boala Alzheimer. Cercetătorii au concluzionat că ceaiul verde ar putea ajuta în lupta contra Alzheimer, deși studiul a presupus admnistrarea de doze foarte concentrate dintr-o anume componentă din ceaiul verde, cantitate care nu s-ar putea obține doar bând ceaiul regulat.

Foarte puține studii pe termen lung au investigat efectele ceaiului asupra riscului de boli de inimă, precum acest studiu publicat în 2011 în Pharmacological Research sau studiul publicat în primăvara anului trecut din Journal of Biological Chemistry. Cu toate acestea, dovezile limitate disponibile în prezent sugerează că atât ceaiul verde cât și cel negru pot avea efecte benefice asupra unor factori de risc ai bolilor de inimă, inclusiv tensiunea arterială și colesterolul.

Pe lângă acestea, extractele de ceai verde au în cel mai bun caz efecte minime, deși pozitive – cum arată un studiu publicat în 2009 în International Journal of Obesity, și că în general nu produc o pierdere semnificativă în greutate la adulții supraponderali sau obezi – conform meta-analizei publicată în 2012 în Cochrane Database of Systematic Reviews. De asemenea, nu s-a demonstrat că ajută oamenii să mențină o pierdere în greutate.

Cât de sigur e să-l bei

Ceaiul verde, atunci când este consumat ca băutură, se consideră că este sigur în cantități moderate.

Au fost raportate probleme la ficat la un număr mic de persoane care au luat extracte concentrate de ceai verde – precum acest raport de caz din World Journal of Gastroenterology, din 2013, care detaliază un caz de isuficiență hepatică la un băiat de 16 ani care a luat suplimente cu ceai verde.

Deși dovezile conform cărora produsele care conțin ceai verde au cauzat probleme ale ficatului nu sunt concludente sau extinse, experții sugerează că extractele concentrate trebuie luate cu alimente și că oamenii trebuie să întrerupă utilizarea lor și să consulte urgent un medic dacă au o afecțiune hepatică sau dezvolltă simptome ale tulburărilor hepatice, cum ar fi dureri abdominale, urină întunecată sau icter.

Cu excepția produselor de ceai verde decofeinizate, ceaiul verde și extractele de ceai verde conțin cantități substanțiale de cofeină. Prea multă cofeină îi poate face pe oameni să fie agitați. Ele pot interfera cu somnul și provoacă dureri de cap.

Ceaiul verde s-a demonstrat că reduce nivelul de sânge (și, prin urmare, eficacitatea) medicamentului nadolol, un beta-blocant utilizat pentru hipertensiunea arterială și probleme cardiace. De asemenea, poate interacționa cu alte medicamente, mai atrag atenția experții americani.

Efectele adverse

În general efectele adverse ale ceaiului verde pot fi:

Sensibilitate la cofeină - cei cu sensibilități severe la cofeină ar putea prezenta insomnie, anxietate, iritabilitate, greață sau deranjaente la stomac.

Diluarea sângelui - cei care iau diluanți ai sângelui (medicamente anticoagulante), cum ar fi Coumadin / warfarina, ar trebui să bea ceai verde cu precauție datorită continuțului sau de vitamina K. De asemenea, este recomandat să evitați ceaiul verde și aspirina luate concomitent, deoarece ambele reduc eficacitatea de coagulare a trombocitelor.

Alți stimulanți - dacă se iau cu medicamente stimulante, ceaiul verde ar putea crește periculos tensiunea arterială și ritmul cardiac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel