Ceara de albine, aurul natural. Remediul cu proprietăți antiinflamatoare și efecte relaxante

Monika Baciu |
Data publicării:
ceara de albine - FOTO: Captură YouTube@Ryan Grady
ceara de albine - FOTO: Captură YouTube@Ryan Grady

Ceara de albine se folosește pentru a fabrica lumânările. Mai mult, aceasta se regăsește și în creme, iar efectul asupra pielii este spectaculos.

Ceara de albine este un produs obținut din fagurele albinelor. Amestecarea uleiurilor de polen cu ceara fagurelui transformă ceara albă într-o culoare galbenă sau maro. Ceara de albine este în general disponibilă în culorile galben, alb sau albastru deschis, Ceara galbenă provine direct din fagure, în timp ce ceara albă și cea albăstră provin din ceara galbenă. Au fost fabricate versiuni artificiale ale cearii de albine pentru a arăta ca și cum ar fi ceară naturală.

Ceara de albine, efect terapeutic

În medicină, ceara de albine este folosită pentru a reduce colesterolul și pentru a ameliora durerea. De asemenea, este utilizată pentru umflături (inflamație), ulcere, diaree și sughiț.

În alimente și băuturi, ceara de albine albă și ceara absolută de albine (ceara galbenă tratată cu alcool) sunt folosite ca agenți de îngroșare.

În industrie, ceara de albine galbenă și albă sunt utilizate ca agenți de îngroșare, emulsificatori și ca agenți de întărire în produse cosmetice. Ceara absolută de albine este folosită ca parfum în săpunuri și parfumuri, potrivit Rxlist.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă mănânci cartofi reci. Mihaela Bilic: Are efect prebiotic

Ceara de albine, terapie de mii de ani

Utilizarea cearii de albine nu este ceva nou. A fost folosită în medicină de mii de ani. O descoperire unică a fost utilizarea sa ca umplutură dentară. Au fost găsite dovezi ale stomatologiei preistorice care datează din epoca neolitică, raportând un mandibul uman de 6.500 de ani din Slovenia, al cărui dinte canin stâng prezintă urme ale unei umpluturi cu ceară de albine.

Ceara de albine tratează dermatita cutanată, psoriazisul și eczema

Ceara de albine este o alegere excelentă pentru multe afecțiuni ale pielii. O combinație de miere, ceara de albine și ulei de măsline (pe care o puteți prepara ușor acasă) este utilă în tratamentul dermatitei de scutec, psoriazisului și eczemei.

Un studiu efectuat de Dubai Specialized Medical Center și Medical Research Labs Islamic Establishment for Education a fost conceput pentru a investiga efectele acestor trei substanțe și a combinației lor asupra creșterii Staphylococcus aureus și Candida albicans izolate din probe umane.

Studiul a efectuat două experimente: unul în care o combinație de miere a fost turnată în orificii făcute în plăci semănate cu Staphylococcus aureus sau Candida, și două în care microorganismele au fost cultivate pe medii făcute doar din combinația de miere, agar nutritiv și combinație de agar cu glucoză Sabouraud.

În cele din urmă, studiul a concluzionat că mierea și combinațiile de miere pot inhiba creșterea bacteriilor care pot afecta pielea și provoca afecțiuni cutanate, potrivit Dr. Axe.

Vezi și: De ce simți mâncărime în zona sânilor. Motivele surprinzătoare din spatele acestei senzații. Când poate indica un cancer de sân

Hidratează pielea

Ceara de albine naturală este o modalitate uimitoare de a hidrata pielea și se găsește adesea în produsele de îngrijire a pielii și cosmetice. Poate ajuta la protejarea și repararea pielii aspre, uscate sau crăpate, deoarece are capacitatea de a bloca umiditatea.

În plus față de a fi un hidratant natural care tratează pielea uscată, o puteți folosi acasă zilnic pentru a preveni pielea uscată în primul rând. Combinați ceara de albine cu ulei de migdale sau ulei de jojoba, câteva picături de ulei de vitamina E și aloe pentru a pregăti un remediu homemade pentru pielea uscată.

Ameliorează durerile și are efect antiinflamator

Ca medicament, ceara de albine a fost studiată în tratarea durerii și inflamației și s-a constatat că are efecte ușoare antiinflamatoare. Un studiu din 2014 publicat în revista Korean Journal of Internal Medicine arată că a fost folosită pentru a ajuta la ameliorarea inflamației cauzate de osteoartrită.

Toți pacienții aleși aleatoriu au completat studiul, iar 23 au experimentat o reducere a durerii, a rigidității articulare și a funcției fizice. Aceste reduceri au fost semnificative începând cu a doua săptămână și s-au îmbunătățit pe parcursul studiului.

Ajută la combaterea acneei

Ceara de albine este unul dintre cele mai cunoscute remedii casnice pentru acne. Cercetările indică faptul că are proprietăți puternice antiseptice, vindecătoare și antiinflamatorii, ceea ce o face eficientă în tratarea acneei, în special datorită conținutului său de vitamina A.

De asemenea, este un excelent emolient pentru piele, care ajută la menținerea unei texturi netede a pielii după eliminarea acneei. Combinarea aplicațiilor de îngrijire a pielii, a unei diete sănătoase și a exercițiilor zilnice este cea mai bună modalitate de a controla și preveni acneea.

Vezi și: O umflătură în zona abdomenului, trei diagnostice de cancer. Drama bărbatului care a murit în mai puțin de două luni

Tratează buzele uscate și crăpate

Hidratantele naturale din ceara de albine o fac perfectă pentru balsamurile de buze. Dacă suferiți de buze crăpate sau uscate, aplicațiile topice de ceara de albine naturală și câteva alte ingrediente pe care probabil le aveți deja acasă pot oferi multă alinare.

Este ușor să vă faceți propriul balsam de buze, combinând ceara de albine cu ulei de cocos sau ulei de măsline, miere, ulei de vitamina E și uleiuri esențiale preferate, cum ar fi portocală, mentă, levănțică sau lămâie.

Reduce vergeturile

Datorită capacității sale de a proteja pielea și de a reține apa, poate avea efecte pozitive asupra acestor semne inestetice. Un studiu efectuat de Departamentul de Dermatologie și Institutul de Cercetare în Biologia Cutanată de la Facultatea de Medicină a Universității Yonsei din Coreea arată că vergeturile sunt cicatrici dermale atrofice cu subțierea epidermică datorată colagenului redus și a fibrelor elastice.

Studiul sugerează că colagenul este un component major al matricei extracelulare, foarte important în vindecarea rănilor. Deoarece ceara de albine conține vitamina A, care ajută la producția de colagen, poate avea un impact semnificativ în reducerea vergeturilor.

Alină stresul și promovează relaxarea

Când te gândești la ceara de albine, este obișnuit să te gândești la lumânările din ceara de albine. Acest lucru este benefic, deoarece lumânările făcute din parafină pot pune în pericol sănătatea ta și a familiei tale datorită sufului de parafină pe care îl poți inhala. De asemenea, poate provoca daune semnificative interiorului casei tale, cum ar fi computerele, aparatele electrice și conductele de ventilație.

În schimb, optați pentru aceste lumânări pure sau naturale, care funcționează bine ca mijloace de reducere a stresului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel