Ce se întâmplă dacă mănânci cartofi reci. Mihaela Bilic: Are efect prebiotic
Ce se întâmplă dacă mănânci cartofi reci. Ce proprietăți au aceștia și ce se întâmplă în organism când mănânci salată orientală.
Ce se întâmplă dacă mănânci cartofi reci. Cercetările mai recente arată atunci când cartofii s-au răcit devi superalimente ieftine și nutritive capabile să ajute la pierderea în greutate, să îmbunătățească starea de spirit și să stimuleze sistemul imunitar.
Atunci când cartofii sunt gătiți și apoi lăsați să se răcească, aceștia capătă o textură fermă. Data viitoare când fierbeți niște cartofi și aceștia se răcesc, luați aminte. Acesta este rezistența amidonului care se formează.
Atunci când consumați amidon rezistent, acesta nu poate fi digerat corespunzător în stomac și intestinul subțire, așa că vă poate face să vă simțiți mai sătui pentru o perioadă mai lungă decât atunci când consumați cartofi fierți.
Amidonul rezistent este cunoscut ca prebiotic - adică conține un tip de fibră capabil să supraviețuiască până în colon. Când ajung acolo, acestea furnizează hrană pentru bacteriile bune, care se hrănesc, prosperă și se înmulțesc cu ele, potrivit Well Doing.
Cartofii reci stimulează microbiomul
Colonul este plin de trilioane de bacterii, cunoscute sub numele de microbiom. Aceste microbiome reglează greutatea și starea de spirit a noastră. Microbiomul trimite semnale către hormonii noștri de foame pentru a ne spune să mâncăm corespunzător nevoilor noastre. Când este dezechilibrat, putem avea senzații de poftă și metabolismul nostru poate fi afectat.
De asemenea, ne putem simți într-o stare proastă, deoarece semnalele trec între microbiomul din intestin și creier. Nu e de mirare că intestinul este acum numit ”al doilea creier”. De aceea, hrănirea bacteriilor bune cu substanțele potrivite este vitală.
Vezi și: Aurora boreală, vizibilă în România. Cum ne afectează asta sănătatea. Semnele la care să fii atent
Ce se întâmplă când mâncăm salată orientală
”Dacă ar trebui sa consumăm mai des un preparat, salata orientală ar fi acela. Ar merita să fie introdusă inclusiv în meniurile din restauranteDe ce orientală? Nimeni nu știe care îi sunt originile, dar părerea mea e ca vine dinspre vest, nu din Orient. Cartoful e aliment de bază in țările germanice, asa cum sunt pastele la italieni si pâinea la francezi.
Iar salata orientală e de fapt o salată de cartofi, care în tradiția românească are 4 ingrediente de bază: cartofi, ceapă, măsline și ou fiert. In funcție de gusturi si preferințe, tot salată orientală se numește și dacă are castraveti murați, legume proaspete, fasole verde sau gogoșari.
Ca “topping” se pot folosi bucățele de costiță prajită, șuncă, felii de cârnați/cremvurști, ton la conservă sau somon afumat. Si dressing-ul poate varia, de la clasica vinegretă cu ulei și oțet, la sos de iaurt, maioneză, pesto, remoulade…
Indiferent de combinații, salata de cartofi e hrănitoare și pentru noi și pentru bacteriile benefice din intestin - amidonul răcit și recristalizat din cartofi are efect prebiotic, este substrat hrănitor pentru microbiotă!
Cartoful este un aliment practic si accesibil, bogat în amidon (aprox.17%) și sărac în grăsimi. Ușor de digerat si de preparat, cartoful este o alternativă la pâine, cereale, orez, paste făinoase, cu mai puține calorii (65cal/100g) și fară niciun strop de gluten.
Indicele glicemic pentru cartoful fiert este 58, față de 70 pentru pâine, paste și orez. Nu cartoful îngrașă, ci grăsimea cu care îl “îmbogățim” și cantitatea în care îl consumăm.
Puneți cartofi în ciorbe și tocănițe, mâncați salată orientală și piure, iar din când în când câte un cartof prăjit. Pentru că o lingură de ulei are 100 calorii”, a explicat dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, pe pagina sa de Facebook.
-
-
Cel mai puternic, dar subestimat medicament natural28.10.2025, 18:54
-
Consumul de ciuperci, beneficii și riscuri majore în sezonul de toamnă28.10.2025, 15:47
-
-
Ce trebuie să știi despre exsudatul faringian. Dr. Mihai Craiu, lămuriri28.10.2025, 14:20
Un instrument low-cost ar putea revoluționa tratamentul diabetului de tip 2
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
Diabetul pe bază de stres: legătura dintre nivelul de cortizol și dificultatea de a menține o glicemie stabilă
Primul semn că ai ajuns la epuizare. Psihoterapeut: Asta înseamnă că viaţa ta e foarte haotică
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.
Potrivit unui studiu, până în 2050 jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi: Un eșec social monumental
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Un studiu demontează tot ce știam despre ouă. Nu doar că NU dăunează inimii, dar pot prelungi viața
Celulele super-active, asociate cu diabetul. Tratamentele cu oxigen, ineficiente
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
Cinci semne ale diabetului. Apar devreme. Detaliile la care să fii atent
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.
Diabetul de tip 3, ce este. Rolul rezistenței la insulină în declinul cognitiv și boala Alzheimer
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
Prediabetul: cum îl depistăm și ce putem face în privința lui. Un pericol tăcut care poate fi prevenit
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
Nu ignora aceste 5 semne! Ai putea avea prediabet fără să știi. Testul banal care pune diagnosticul
Peștele, pastila naturală de Omega-3. Dr. Lygia Alexandrescu: Efect cardioprotector. Scade colesterolul și trigliceridele
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților. Deficiențele nutriționale influențează valorile glicemiei
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
Lumina nocturnă, un risc ascuns pentru diabetul de tip 2. Legătura surprinzătoare dintre lumină și glicemie
Alimentația pe bază de plante, sigură și completă. Este benefică pentru sănătatea cardiometabolică
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.
Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Diabetul, o epidemie tăcută. Aproape jumătate dintre cazuri rămân nediagnosticate la nivel global
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 2
Diabet de tip 5: recunoscut oficial! Pancreasul tău poate fi prea mic și nici nu știai
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
