Cele mai periculoase 6 alimente pentru sănătatea ta, conform științei
Pentru a trăi sănătos, trebuie să eliminăm din alimentație aceste ingrediente. În caz contrar, ne-am putea trezi cu diverse afecțiuni și boli.
Acest top al celor mai periculoase șase alimente pentru sănătate este întocmit de experți în medicină și nutriție. În acest sens, ei recomandă reducerea sau excluderea acestor tipuri de produse din dietă pentru prevenirea bolilor.
Potrivit Herediana Medical Journal, există multe alimente care ne pun în pericol sănătatea, cum ar fi cele ultra-procesate.
Cum ne influențează dieta sănătatea?
Un studiu publicat de revista JAMA concluzionează că un consum ridicat de alimente ultra-procesate a fost asociat cu un risc crescut de mortalitate în rândul populației franceze.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS), la rândul său, ne reamintește că un meniu bazat pe alimente nesănătoase este un factor de risc pentru dezvoltarea anumitor boli, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul, hipercolesterolemia, supraponderalitatea și obezitatea, bolile cardiovasculare și cancerul.
Cele mai periculoase alimente pentru sănătate, conform științei
1. Sucurile carbogazoase și alte băuturi zaharoase
Revista The Lancet subliniază faptul că, dintre alimentele ultra-procesate, băuturile răcoritoare și alte produse zaharoase sunt responsabile de creșterea globală a supraponderabilității și a obezității. În plus, pot crește riscul de diabet de tip 2, boli cardiovasculare și anumite tipuri de cancer.
Știința, de asemenea, a arătat că băuturile cu mult zahăr și consumate frecvent pot duce la demență. Pe lângă riscul de a face Alzheimer.
American Heart Association afirmă că ar trebui să limităm consumul de băuturi dulci la 450 de calorii pe săptămână.
2. Grăsimile trans
Deși stau la baza multor ingrediente delicioase, grăsimile trans sunt un factor de risc pentru problemele cardiovasculare.
Potriviti revistei Neurology, un aport ridicat de grăsimi trans poate afecta sistemul nervos, ducând la pierderi de memorie și Alzheimer.
Un alt studiu a dezvăluit că, pentru fiecare gram de grăsimi trans ingerate, vom uita 0,76 de cuvinte.
3. Zahărul rafinat
O analiză științifică declară că aportul ridicat de zahăr este legat de supraponderalitate, obezitate, diabet, creșterea lipidelor din sânge, boli cardiovasculare, tulburări de comportament, ficat gras, unele tipuri de cancer și cariile dentare.
National Academies Press enumeră unele alimente bogate în zahăr rafinat - prăjituri, bomboane de ciocolată etc.
4. Grăsimile saturate
Știința a confirmat faptul că grăsimile saturate crește colesterolul rău, riscul de atac de cord sau de deces.
Un alt studiu a concluzionat că grăsimile saturate cresc indicele de masă corporală și rezistența la insulină.
La rândul lor, medicii Matthew D Parrott și Carol Greenwood au descoperit că dezvoltarea cognitivă este afectată de consumul acestui tip de grăsime.
5. Glutamatul de sodiu
Glutamatul monosodic sau MSG este un potențiator de aromă. Are un gust sărat. Poate fi găsit ca aditiv în anumite alimente procesate.
Într-o meta-analiză de 25 de ani efectuată de Zehra Kazmi la animale și oameni, MSG s-a dovedit a fi asociat cu obezitate, toxicitate hepatică, diabet și neurotoxicitate.
Știința are dovezi că MSG este asociat cu depresia severă, suicidul și schizofrenia. Aparent, distruge și neuronii, astfel că pacienții cu Alzheimer sau Parkinson trebuie să se ferească de glutamatul monosodic.
MSG se găsește într-o mare varietate de alimente procesate. Spre exemplu, amestecul de condimente, pliculețele și supele conservate, sosurile pentru salate, conservele, băuturile zaharoase conțin glutamat de sodiu.
6. Pești cu niveluri ridicate de mercur
În general, peștii sunt recomandați pentru nivelurile ridicate de acizi grași omega 3 și alți nutrienți. Dar există pești care conțin mult mercur, toxic pentru organsim. Este cazul tonului și peștelui spadă. Excesul de mercur poate provoca paralizie cerebrală, conform științei.
-
-
Semnul banal care îți arată că ai o boală cardiacă mortală02.11.2025, 18:41
-
-
Anticoncepționalele, efect negativ important. Duc la cancer de sân02.11.2025, 15:27
-
Cum să iei vitamina C pentru a fi cât mai eficientă. Ai greșit până acum02.11.2025, 14:04
Alimentul care te protejază de cancer. Conține "antioxidantul suprem". Atacă celulele canceroase fără să le afecteze pe cele sănătoase
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
Ceaiul de schinduf, remediu natural pentru reglarea glicemiei. Are efect antiinflamator
Planta aromatică ce îți menține funcționarea creierului și reduce stresul
10 plante medicinale utile pentru stres și anxietate. Trebuie să le consumi dupa 35 de ani
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
Planta de "100 de ani" care curăţă vasele de sânge. Lidia Fecioru: Câte cinci picături, dimineaţa
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
Ceaiul care te scapă rapid de balonare. E perfect dacă NU îți place ghimbirul
Balonarea dispare rapid cu acest ceai. Este alegerea perfectă dacă nu îți place ghimbirul.
Leguma care distruge cancerul și regenerează celulele. Curăță corpul de toxine
6 ceaiuri care îți relaxează corpul și mintea înainte de culcare. Soluția naturală pentru insomnie
Un somn liniștit poate începe cu un simplu obicei de seară, bazat pe plante care te ajută să te relaxezi și să te eliberezi de stres.
Usturoiul pe stomacul gol: mit sau terapie adevărată? Adevărul surprinzător
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
Ceaiul de țelină, detoxifiant natural. Promovează pierderea în greutate și previne inflamația. Cum trebuie preparat pentru a-i păstra calitățile
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
EXCLUSIV Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Alimentele care îți cresc imunitatea instant. Mit sau realitate? Numărul 9 te va uimi
5 legume care te hidratează mai bine decât un pahar cu apă
Cătina, planta cu peste 200 de compuși benefici. Protejează ficatul, creierul și pielea
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.
