Celulele de cancer de sân, cum devin agresive și invazive

Dana Lascu |
Data publicării:
Privitul sânilor i-ar putea ajuta pe bărbați să trăiască mai mult.
Privitul sânilor i-ar putea ajuta pe bărbați să trăiască mai mult.

Celulele de cancer de sân, cum și de ce devin agresive și invazive: Cercetătorii au identificat o proteină a cărei dispariție determină schimbarea identității și căpătarea de proprietăți invazive pentru celulele cancerului de sân. Descoperirea ar putea duce la dezvoltarea de noi strategii terapeutice și de diagnostic pentru a viza răzpândirea cancerului de sân și a metastazelor.

Cercetătorii de la Karolinska Institutet din Suedia au identificat o proteină care determină identitatea și proprietățile invazive ale celulelor de cancer de sân. Constatarea ar putea duce la dezvoltarea de noi strategii terapeutice și de diagnostic pentru a viza invazia cancerului de sân și a metastazelor. Studiul este publicat în revista științifică Cancer Research.

Invazia celulelor canceroase în țesutul înconjurător este primul pas în metastaze, cauza principală a decesului prin cancer. Cunoștințele despre modul în care celulele canceroase dobândesc proprietăți invazive și metastatice sunt incomplete și, prin urmare, există o lipsă de tratament pentru pacienții cu cancer în fază metastatică. Studiul actual aduce noi lămuriri asupra acestei zone.

Își schimbă forma și invadează țesuturile din jur

În ultimii ani, a devenit evident că o schimbare de identitate a unei celule canceroase poate contribui la comportamentul sau invaziv și metastatic", a arătat Jonas Fuxe, profesor asociat la Departamentul de Microbiologie, Tumori și Biologie Celulară de la Karolinska Institutet, care a condus acest studiu.

Pentru mult timp, s-a crezut că identitatea unei celule, care este creată în timpul dezvoltării embrionare, este o caracteristică permanentă. Astfel, odată ce o celulă a fost instruită să devină, de exemplu, o celulă musculară, o celulă nervoasă sau o celulă de piele, va rămâne acest tip de celulă, indiferent ce s-ar întâmpla.

Astăzi, însă, știm că identitatea unei celule nu este la fel de solidă și se poate schimba în condiții patologice, cum ar fi cancerul. Celulele canceroase provin mai ales dintr-un tip de celule numite celule epiteliale care formează pielea, suprafețele interioare ale organelor noastre tubulare și glandele, de exemplu sânii.

Studii recente arată că celulele cancerului mamar își pot pierde identitatea epitelială și pot dobândi proprietăți invazive și metastatice printr-un proces denumit tranziție epitelial mezenchimală (în engleză prescurtat EMT).

Celulele canceroase în derivă fără respectiva proteină

Inducerea EMT poate fi descrisă ca un proces care seamănă cu modul în care ambarcațiunile dintr-un port care sunt dezlegate de la punctele lor de ancorare devin gata să plutească în derivă", spune dr. Fuxe, într-un material dat publicității de Karolinska Institutet. „Aici intervine o proteină denumită CXADR sau CAR".

CAR a fost inițial identificată ca un receptor de virus, dar funcția sa normală nu a fost înțeleasă. CAR este deseori pierdută în timpul progresiei cancerului spre boala invazivă și metastatică, dar implicațiile acesteia nu au fost clare.

Ceea ce arătăm în acest studiu este că această proteină - CAR - este un punct important de ancorare pentru celulele cancerului de sân, impiedicându-le să își piardă identitatea celulelor epiteliale și să devină invazive", spune dr. Fuxe.

În egală măsură interesantă este descoperirea că, atunci când CAR a fost reintrodus în celulele cancerului de sân cu niveluri scăzute din respectiva proteină, a fost posibilă schimbarea celulelor înapoi la o identitate mai epitelială (normală) și, astfel, au fost reprimate proprietăților lor invazive. Rezultatele pot deschide calea de a viza CAR ca o noua strategie pentru inhibarea invaziei cancerului mamar și a apariției metastazelor.

Studiul poate fi găsit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel