Cheag de sânge: cum se manifestă și cum îl preveniți

Florina Pop |
Data publicării:
Rău de mașină
Rău de mașină

Cheagul de sânge, un grup de celule și proteine, ajută la încetinirea sângerării când sunteți rănit. Când se formează fără a fi nevoie, duce la atac de cord, chiar deces.

Cheagul de sânge, apărut fără a fi nevoie, poate duce la probleme grave precum atac de cord, AVC, chiar la deces. Când apare într-o arteră, duce la infarct sau AVC. Într-o venă - puteți simți durerea și umflarea. Un cheag apărut în interiorul corpului se numește tromboză venoasă profundă (DVT). Unul din plămâni - embolism pulmonar (PE), se arată pe webmd.com.

Potrivit acestora, uneori este posibil să nu știți de ce s-a întâmplat, însă șansele sunt mai mari dacă sunteți recuperat din intervenție chirurgicală sau a trebuit să stați mult timp pe un zbor sau într-un scaun cu rotile, sunteți obez sau supraponderal, aveți diabet sau colesterol ridicat și aveți peste 60 de ani.

O listă cu indicii despre cum se manifestă cheagul de sânge, pe webmd.com:

1. Umflarea - când un cheag lent sau oprește fluxul de sânge, se poate acumula în vas și se poate umfla. Dacă se întâmplă în picior este, adesea, un semn de tromboză venoasă profundă. Poate apărea în brațe sau în burtă și după ce a dispărut – 1 din 3 oameni acuză umflături și, uneori, dureri și răni de la deteriorarea vasului de sânge.

2. Durere – o durere bruscă și intensă la nivelul toracelui se traduce prin cheagul s-a rupt și a provocat o boală pulmonară sau un atac de cord. În cazul ultimului, ați putea simți durerea în braț, mai ales în stânga. Un cheag doare de multe ori unde se află, cum ar fi în picior, în stomac sau sub gât.

3. Culoarea pielii – dacă s-a rupt în brațe sau picioare, pot părea albăstrui sau roșiatice pe piele. Aceasta poate rămâne decolorată după aceea, de la deteriorarea vaselor de sânge. Un embolism pulmonar ar putea face pielea să fie palidă, albăstruie.

4. Inimă - se poate simți similar cu un cheag de sânge în plămân; dacă este un atac de cord, puteți simți inclusiv grețuri și greutăți, împreună cu durerea toracică.

5. Creier - un blocaj sever uneori poate duce la un accident vascular cerebral; un cheag în creier poate provoca dureri de cap, confuzie, convulsii, probleme de vorbire și slăbiciune, uneori pe o singură parte a corpului.

6. Plămâni -un embolism pulmonar poate să vă dea un puls rapid, durere toracică, tuse sângeroasă și dificultăți de respirație. În aceatsă situație ar fi bien să mergeți la spital de îndată. Dacă aveți probleme cu respirația ar putea fi un semn că aveți un cheag în plămân sau în inimă. Și în aceatsă situație mergeți la spital.

7. Stomac – în multe cazuri nu aveți simptome; scaunul ar părea negru și ar mirosi neobișnuit de rău.

8. Rinichi – în această zonă, cheaguri cresc lent și, de regulă, la adulți; mai rar la copii și se poate întâmpla rapid și poate provoca greață, febră și vărsături; apare sânge în urină și urinatul e mai rar decât de obicei.

Dacă suspectați că aveți un cheag de sânge, mergeți la medicul sau la urgență.

Ce să faceți ca să preveniți cheagurile de sânge

Un prim pas este păstrarea unei greutăți normale, adoptarea unei diete sănătoase, sport, să nu stați sau să rămâneți nemișcați mai ales după o călătorie lungă sau o intervenție chirurgicală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel