Chelirea, asociată cu creșterea riscului de boli de inimă

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
chelirea. FOTO: Freepik
chelirea. FOTO: Freepik

Chelirea a fost asociată cu o creștere a riscului de boli de inimă. Care este legătura dintre alopecie și bolile cardiovasculare.

Factorii comuni legați de dezvoltarea bolilor cardiovasculare sunt nivelul crescut de stres, hipertensiunea și diabetul. Cu toate acestea, în rândul bărbaților, s-a constatat existența unui nou factor, care ar trebui luat ca semnal de avertizare, anunță experții în sănătate, și anume chelirea, notează EasternEye.

Potrivit unor cercetări anterioare, căderea părului poate însemna pierderea circulației sângelui, existând o legătură puternică între chelia din partea superioară a capului și bolile cardiovasculare.

Un studiu anterior realizat la Universitatea din Tokyo afirmă că linia părului unui bărbat poate fi un semn că acesta ar putea fi expus riscului de boli de inimă.

Studiul a inclus aproximativ 37.000 de participanți, cu o analiză integrată a mai multor sondaje.

Cercetătorii au descoperit că cei care sufereau de chelie masculină (alopecie) severă aveau un risc cu 32% mai mare de boli coronariene în comparație cu acei bărbați care nu sufereau de această afecțiune.

”Evaluarea factorilor de risc este esențială în prevenirea și gestionarea bolilor cardiovasculare”, a declarat profesorul Marco Roffi, șeful Unității de cardiologie intervențională de la Spitalul Universitar din Geneva.

Vezi și: Băutura care reduce tensiunea. Conține două ingrediente din frigider

Chelirea, factori de risc

Căderea temporară a părului poate fi un semn al unei probleme medicale, cum ar fi anemia sau problemele tiroidiene. O dietă săracă în proteine și fier poate, de asemenea, să vă subțieze părul.

Riscul de cădere a părului este mai mare dacă aveți diabet sau lupus. 

Căderea părului ar putea fi un efect secundar al anumitor medicamente pe care le luați pentru:

- Cancer

- Artrita

- Depresie

- Gută

- Hipertensiune arterială

- Probleme cardiace.

De asemenea, căderea părului poate avea ca și cauze:

- Stresul sau șocul emoțional

- Infecțiile

- Scăderea imunității

- Perierea/pieptănarea excesivă

- Tulburarea de control al impulsurilor. Unele persoane au un impuls de a-și smulge propriul păr - de pe scalp, din sprâncene sau din altă parte - o afecțiune cronică cunoscută sub numele de tricotilomanie, notează WebMD.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că a existat un risc crescut de boli coronariene pentru acei bărbați care suferă de alopecie androgenetică, o tulburare predeterminată genetic din cauza unui răspuns extrem la hormonii sexuali numiți androgeni.

Acești hormoni sunt responsabili de caracteristicile masculine, deși și femeile au acești hormoni, dar la niveluri mai scăzute.

Studiul a mai constatat că acei bărbați cu cele mai severe cazuri de chelie aveau un risc cu 48% mai mare de boli coronariene.

De asemenea, experții au observat că acei bărbați cu o linie a părului de pe frunte retrasă, împreună cu alopecia, aveau un risc enorm de 69% mai mare de boală coronariană.

Motivele pentru riscul crescut de boală coronariană la persoanele chele, potrivit lui Chen Hsin Hung, medic de medicină tradițională chineză la Clinica de medicină chineză Joyful HAN din Taiwan, ar putea fi legate de diabet, rezistență la insulină, inflamație cronică sau sensibilitate la hormonii masculini

Cu toate acestea, pentru un răspuns mai concludent, ar fi necesare mai multe cercetări.

Bolile cardiovasculare, factori de risc

Factorii de risc în dezvoltarea bolilor cardiovasculare sunt cei nemodificabili, respectiv cei modificabili.

Factorii de risc nemodificabili sunt:

- Vârsta înaintată. Aproximativ 85% dintre decesele din boala arterială coronariană sunt din rândul celor de peste 65 de ani.

- Sexul. Bărbații au un risc de infarct de miocard  mai crescut în comparație cu femeile.

Menopauza. După intrarea în această etapă a vieții, crește riscul de a dezvolta boala cardiovasculară.

- Istoricul familial. Riscul este mai crescut în cazul în care rudele (părinți, frați) de gen masculin au avut această boală, sub 55 de ani, respectiv la femei, sub 65 de ani.

Din seria factorilor modificabili se numără:

- Fumatul

- Nivelul colesterolului ”rău” și al trigliceridelor crescut

- Nivelul scăzut al colesterolului ”bun”

- Hipertensiune

- Diabet

- Obezitate sau supraponderabilitate

- Sedentarism

- Dietă nesănătoasă

- Stres

- Consum exagerat de alcool.

Vezi și: Demența, în continuă creștere, FĂRĂ un istoric în spate. Testul care-ți arată dacă ai demență

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel