Cine e de vină pentru criza antibioticelor și a materiei prime. Zaharescu: Întreaga piață globală depinde de ei. S-a ajuns să nu mai avem cantități necesare

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
cine e de vina pentru criza antibioticelor. FOTO: Freepik @aleksandarlittlewo
cine e de vina pentru criza antibioticelor. FOTO: Freepik @aleksandarlittlewo

Dan Zaharescu, președintele ARPIM, a explicat care sunt cauzele ce au dus la absența antibioticelor din farmacii.

Sezonul rece din acest an a venit cu o ”tridemie”, așa cum au numit experții intersectarea celor trei tipuri de infecții respiratorii: COVID-19, gripă și virusul sincițial respirator, iar acest lucru s-a putut vedea prin numărul ridicat de cazuri.

”Avem trei epidemii simultan în această iarnă, Covid, viroză, gripă, poate și virusul sincițial respirator, care afectează pe cei mici. Avem o tridemie”, a început Val Vâlcu dezbaterea online ”Alertă de epidemii-gripă, viroze, pneumonie. Ce poate face sistemul sanitar? Ce putem face fiecare dintre noi”.

”Cumva trebuie să progresăm, să evoluăm. Provocările sunt din ce în ce mai numeroase și mai puternice”, a replicat Dan Zaharescu, directorul executiv  Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), în exclusivitate, pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii menționate.

În ceea ce privește criza medicamentelor, din ultima perioadă, Val Vâlcu a subliniat că deși pentru cele simptomatologice, care tratează simptomele infecțiilor respiratorii au fost găsite alternative, legat de absența unora dintre antibiotice, acesta a reamintit de criza pandemică, ”atunci când întreruperea lanțurilor de aprovizionare a pus în pericol continente întregi”.

Vezi și: Antiviralul oral pentru COVID, disponibil. Dina: Este singurul care are autorizație. Se administrează sub supravegherea medicului

În acest sens, Dan Zaharescu a explicat care sunt principalele motive legate de lipsa unor dintre medicamente.

”Dacă privim ce s-a întâmplat în China (n.r. este unul dintre exportatorii de materie primă) de-a lungul ultimelor câteva luni și problemele cu care s-a confruntat industria farmaceutică în asigurarea materiilor prime necesare fabricării medicamentelor, vom înțelege în oarecare măsură care sunt cauzele acestei crize de antibiotice, în contextul în care întreaga piață globală se aprovizionează din surse care sunt în zona Chinei, cel puțin din punct de fabricației de antibiotice.

Fabricația de antibiotice este destul de complexă, destul de poluantă, și necesită în același timp niște linii de fabricație dedicate pe tipuri de antibiotice care sunt realizate.

Este interesant de observat că nu se pot face switch-uri (n.r. comutări) de la un produs la altul fără să se facă niște proceduri de curățire, de igienizare foarte serioase, a acelor linii de fabricație, care sunt destul de costisitoare, consumă mult timp și atunci productivitatea acelor linii scade foarte mult și de aceea se preferă fabricarea de cantități uriașe dintr-un anumit tip de produs pe o linie de fabricație, în așa fel încât să nu fie necesare aceste treceri de la un produs la altul”, a explicat Dan Zaharescu motivul acestor întârzieri.

Totodată, a adăugat că fabricile mai mici ”fac cantități foarte mari, dar dintr-un singur produs sau 2-3 produse care sunt oarecum înrudite și care pot fi fabricate. Având în vedere că sursa principală a fost China pentru marea majoritate a acestor materii prime, s-a ajuns în situația de a nu avea, în acest moment, pe piață, cantitățile necesare”.

Criza medicamentelor, influențată de avansul sezonului gripal

De asemenea, Dan Zaharescu a precizat că există o legătură între debutul timpuriu al sezonului gripal,  cererea mare de medicamente, iar acest lucru a fost vizibil la nivel european.

”Se pare că gripa anul acesta s-a declanșat un pic mai devreme decât în alți ani, pe fondul acestui lanț Covid, gripă și alte viroze sau alte boli ale sistemului respirator, și atunci nevoia de medicamente s-a declanșat ceva mai devreme și a generat aceste crize, aceste disfuncționalități în asigurarea cantităților necesare pentru pacienți, nu numai din planul național, ci se pare că și în plan european”, a mai spus Zaharescu.

Vezi și: Vaccinuri compensate. Rafila: Ne-am bucura dacă, în viitor, s-ar vaccina mai mulți oameni. E un paradox

Mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel