Vaccinuri compensate. Rafila: Ne-am bucura dacă, în viitor, s-ar vaccina mai mulți oameni. E un paradox

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
vaccinuri compensate - FOTO: Freepik
vaccinuri compensate - FOTO: Freepik

Ministerul Sănătății vrea vaccinuri compensate pentru gripă, a anunțat Alexandru Rafila la dezbaterea online ”Alertă de epidemii-gripă, viroze, pneumonie. Ce poate face sistemul sanitar? Ce putem face fiecare dintre noi”.

Vaccinuri compensate pentru persoanele aflate în categoriile de risc. Ministerul Sănătății lucrează la un document prin care, începând de anul viitor, persoanele aflate în categoriile de risc să beneficieze de vaccin antigripal compensat. Anunțul a fost făcut de prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, în exclusivitate la DC Medical, la dezbaterea online ”Alertă de epidemii-gripă, viroze, pneumonie. Ce poate face sistemul sanitar? Ce putem face fiecare dintre noi”.

”Sezonul acesta cu multe viroze, multe cazuri de gripă nu era neașteptat în condițiile în care timp de 2 ani de zile am fost cu anumite restricții legate de pandemie, circulația virusurilor a fost mult diminuată. Această recrudescență s-a observat peste tot în lume și în emisfera sudică. Din acest motiv noi am început vaccinarea împotriva gripei încă din luna septembrie, ceea ce a fost fără precedent. 

Ne-am bucura, dacă pe viitor, numărul acestor vaccinări, în special la populația aflată în categoria de risc ar fi mai mare. Avem legislația necesară, lucrăm la norme, astfel încât vaccinarea să fie compensată, mai ales pentru persoanele cu boli cronice. Sperăm ca anul viitor să avem o altă abordare care să ducă la protejarea unui număr cât mai mare împotriva infecție gripale, care, din nefericire, produce cazuri grave de îmbolnăvire și decese.

Acest sezon ne-a găsit și cu experiența legată de dezvoltarea ambulatoriilor de specialitate, pentru evaluarea persoanelor care au viroze respiratorii, am făcut-o și pentru copii la nivelul unor spitale care au secții sau sunt spitale de pediatrie. Trebuie să lucrăm la dezvoltarea asistenței medicale prespitalicești. Acesta ar fi principalul deziderat pentru anii următori. Oamenii au nevoie de servicii medicale apropiate de domiciliul lor, ușor accesibile și accesibile într-o perioadă extinsă a zilei sau în weekend. 

Numai în felul acesta putem să ținem sub control anumite fenomene care apar în zona sănătății publice”, a declarat prof. Dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, în exclusivitate la DC Medical, la dezbaterea online ”Alertă de epidemii-gripă, viroze, pneumonie. Ce poate face sistemul sanitar? Ce putem face fiecare dintre noi”.

Vezi și: Neuroradiologia intervențională, metodă de diagnostic și tratament. Popa: Accidentele vasculare ischemice pot fi tratate. Recuperarea este foarte rapidă

Vaccinurile, epuizate

Ministerul Sănătății a epuizat aproape toate dozele de vaccin antigripal care au fost achiziționate pentru acest sezon. În schimb, farmaciile mai au disponibil vaccin antigripal.

”În farmacii mai există vaccin gripal. Noi am terminat administrarea întregii cantități achiziționate de Ministerul Sănătății. Există mici cantități rămase la cabinetele medicilor de familie, dar practic, cele 1,5 milioane de doze au fost utilizate. Se poate face vaccinare, dar nu pentru mult timp. Încă 1-2 săptămâni, dar probabil ulterior vom intra pe un trend descendent, astfel încât să trecem cu bine peste acest sezon gripal, care în acest an a venit mult mai repede.

Ca să putem să avem o acoperire vaccinală suficientă pentru a putea controla o epidemie de gripă, ar trebui să avem un număr de circa 3,5 milioane de persoane vaccinate din categoria la risc. Sperăm că anii următori vom atinge această proporție din populație, pentru că prin mecanismul de compensare al vaccinurilor accesibilitatea va crește. 

Avem și vaccinarea în farmacii. Lucrul cel mai important este să facem o campanie de informare prealabilă a sezonului gripal”, a mai precizat sursa citată.

Vezi mai multe în VIDEO

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel