Cine e pacientul care face cancer de colon. Dr. Radu: Carnea roșie și mezelurile, VINOVATE. NU apare brusc și poate fi tratat!

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Cine e pacientul care face cancer de colon - Foto: Pexels, Freepick
Cine e pacientul care face cancer de colon - Foto: Pexels, Freepick

Conf. univ. dr. Florentina Ioniță Radu, medic gastroenterolog la Spitalul Militar Central "Carol Davila" ne-a vorbit despre patologia cu cel mai mare răsunet, cancerul de colon.

"Un subiect important, un subiect care ar trebui să țină prima pagină, pentru că este patologia cu cel mai mare răsunet, cancerul de colon, care a trecut pe primul loc în ceea ce privește incidența și rata de deces, cel puțin la bărbați. De ce este mai frecvent la bărbați", a spus jurnalistul Val Vâlcu. 

"În primul rând, aș vrea să punctez că faptul că a crescut foarte mult incidența cancerului de colon ar trebui să ne îngrijoreze și să ne oblige să schimbăm ceva. Cancerul de colon este un cancer care poate fi prevenit și acest lucru ar trebui stipulat de la bun început.

Spre deosebire de alte tipuri de cancere, este facil să poți să știi dacă vei avea cancer de colon și este foarte important să faci niște metode foarte simple de a preveni din timp, pentru că leziunile precursoare ale cancerului de colon pot fi vizualizate și tratate prin îndepărare. Cancerul de colon nu apare brusc!

Mesajul meu aș vrea să meargă clar către oameni: să percepem cancerul de colon ca un cancer care poate fi diagnosticat și tratat încă din faza precursoare.

Cancerul de colon are ca modalitate de apariție, pentru că teoretic nu se știe exact de ce apare cancerul, dar sunt câțiva factori. În primul rând, încărcarea genetică, cei care au avut cancer în familie au șanse mai mari să facă cancer de colon, apoi cei care au anumite boli cu transmitere genetică precum polipi sau polipoza intestinală, dar și factor de mediu care determină apariția cancerului: ritmul de viață, modul de alimentație, diverse vicii pe care le avem", a declarat Florentina Ioniță Radu, în exclusivitate pentru DC Medical.

Diareea sau constipația, semnele cancerului de colon. Florentina Ioniță Radu, despre DETOX sau CLISMĂ: De 2 ori pe an, dar să nu fie o practică

Ce înseamnă rude apropiate care transmis genetic cancer

 

"Rude apropiate înseamnă mamă, tată, frați, surori și bunici. Deci dacă se întâmplă ca aceștia să fi avut un cancer de colon, recomandarea este să se facă un screening și eventual o colonoscopie, în special pentru rudele de gradul I. Dar, s-a întâmplat să descoperim cancer de colon și la cei care aveau unchi sau mătuși care aveau cancer de colon.

Deci faptul că cineva din familie a avut, este un semnal de alarmă.

Mai e un lucru pe care trebui să-l spun este că acum e oarecum mai facil să știm că sunt rude care au murit de cancer de colon, pentru că gastroenterologia a progresal, la fel și endoscopia, oamenii fac colonoscopie și diagnosticăm mai ușor.

Până acum 10 - 15 ani nu știam de ce mureau unii oameni. Deci beneficiul științei este clar, este evident!", a completat medicul.

Ce este testul FIT, proba fecală care-ți arată dacă ai cancer de colon. Ce înseamnă dacă ai sânge în scaun: Un semnal de alarmă

Sarea, grăsimile și carnea, cauzele cancerului de colon?

 

"În mod special, pentru cancerul de colon, carnea și carnea roșie în mod deosebit e un factor de risc, dar și sedentarismul, o alimentație care nu este echilibrată, în sensul că trebuie să aibă o cantitate suficientă de fibre. Pentru că fibrele permit să ai un tranzit intestinal eficient, permit să-ți menți microbiota intersinală și atunci e important ce mănânci, cum mănânci și care e proporția alimentelor", a mai spus Florentina Ioniță Radu.

Mulți au scuza că fibrele balonează și că tocmai ele ar putea fi cele care supără colonul.

"Acum depinde în ce formă iei aceste fibre. Fibrele pot fi luate din cereale brute, din legume. Există mai multe tipuri de fibre. Dacă discutăm strict despre cancerul de colon, fibrele fac bine", a clarificat medicul. 

De ce dăunează carnea roșie

 

"Din studiile făcute până acum s-a constatat că cei care consumă carne roșie, și pentru că există un anumit prototip al celui care consumă carne roșie, e cel care consumă mai puține legume și fructe, deci are o anumită tipologie de hrană, un stil de viață anume, face excesul. Pentru că sunt persoane care preferă să consume doar carne roșie, vânat", a explicat medicul gastroenterolog. 

"Dacă definești mezelurile și afumăturile, nu sunt indicate, dar noi trebuie să avem o viață echilibrată, să mâncăm din fiecare și din ce ne place să nu dăm la o parte, dar să nu faccem nici abuz", a conchis medicul.

Carnea roșie și carnea procesată, cauzele cancerului. Care e cantitatea recomandată

 

Potrivit unor studii, s-a demonstrat că un consum ridicat de carne roșie, dar și al preparatelor procesate, pot duce la apariția cancerului colorectal.

Din acest motiv, medicii recomandă un stil de viață echilibrat și subliniază că trebuie să reducem cât mai mult consumul zilnic de carne roșie. 

"După cum ştim, cauzele punctuale ale cancerului nu sunt foarte cunoscute în cea mai mare parte a lor. Unul dintre factorii incriminaţi în apariția cancerului la tineri este schimbarea regimului alimentar. În dieta omului modern, a apărut consumul de carne roşie. Un consum ridicat de carne roşie şi un consum scăzut de fructe şi legume.

Dieta bogată în carne și în alimente procesate poate duce la cancer colorectal, inclusiv consumul de alcool este incriminat în etiologia mai multor tipuri de cancer.

Viaţa sedentară aduce un risc crescut de cancer. În special la persoanele obeze, riscul de cancer este mult crescut", a explicat medicul chirurg Victor Ștefănescu, în emisiunea "Sfat de Sănătate", de la Antena 3. 

Ce se înțelege prin carne roșie și carne procesată

 

Carnea roșie se referă la: carne de porc, carne de vită, carne de miel, carne de capră. 

În această categorie nu intră și carnea de pasăre, de vânat sălbatic sau organele.

Conform studiilor, este recomandat să se consume cel mult 500 de grame de carne roșie, gătită, pe săptămână.

Pe de altă partea, carnea procesată se referă la carnea conservată prin afumare, maturare, sărare sau adăugarea de conservanți chimici, adică tot ce implică șuncă, salam, bacon, cârnați.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel