EXCLUSIV Cine e pacientul care face cancer de colon. Dr. Radu: Carnea roșie și mezelurile, VINOVATE. NU apare brusc și poate fi tratat!
Conf. univ. dr. Florentina Ioniță Radu, medic gastroenterolog la Spitalul Militar Central "Carol Davila" ne-a vorbit despre patologia cu cel mai mare răsunet, cancerul de...
"Un subiect important, un subiect care ar trebui să țină prima pagină, pentru că este patologia cu cel mai mare răsunet, cancerul de colon, care a trecut pe primul loc în ceea ce privește incidența și rata de deces, cel puțin la bărbați. De ce este mai frecvent la bărbați", a spus jurnalistul Val Vâlcu.
"În primul rând, aș vrea să punctez că faptul că a crescut foarte mult incidența cancerului de colon ar trebui să ne îngrijoreze și să ne oblige să schimbăm ceva. Cancerul de colon este un cancer care poate fi prevenit și acest lucru ar trebui stipulat de la bun început.
Spre deosebire de alte tipuri de cancere, este facil să poți să știi dacă vei avea cancer de colon și este foarte important să faci niște metode foarte simple de a preveni din timp, pentru că leziunile precursoare ale cancerului de colon pot fi vizualizate și tratate prin îndepărare. Cancerul de colon nu apare brusc!
Mesajul meu aș vrea să meargă clar către oameni: să percepem cancerul de colon ca un cancer care poate fi diagnosticat și tratat încă din faza precursoare.
Cancerul de colon are ca modalitate de apariție, pentru că teoretic nu se știe exact de ce apare cancerul, dar sunt câțiva factori. În primul rând, încărcarea genetică, cei care au avut cancer în familie au șanse mai mari să facă cancer de colon, apoi cei care au anumite boli cu transmitere genetică precum polipi sau polipoza intestinală, dar și factor de mediu care determină apariția cancerului: ritmul de viață, modul de alimentație, diverse vicii pe care le avem", a declarat Florentina Ioniță Radu, în exclusivitate pentru DC Medical.
Ce înseamnă rude apropiate care transmis genetic cancer
"Rude apropiate înseamnă mamă, tată, frați, surori și bunici. Deci dacă se întâmplă ca aceștia să fi avut un cancer de colon, recomandarea este să se facă un screening și eventual o colonoscopie, în special pentru rudele de gradul I. Dar, s-a întâmplat să descoperim cancer de colon și la cei care aveau unchi sau mătuși care aveau cancer de colon.
Deci faptul că cineva din familie a avut, este un semnal de alarmă.
Mai e un lucru pe care trebui să-l spun este că acum e oarecum mai facil să știm că sunt rude care au murit de cancer de colon, pentru că gastroenterologia a progresal, la fel și endoscopia, oamenii fac colonoscopie și diagnosticăm mai ușor.
Până acum 10 - 15 ani nu știam de ce mureau unii oameni. Deci beneficiul științei este clar, este evident!", a completat medicul.
Sarea, grăsimile și carnea, cauzele cancerului de colon?
"În mod special, pentru cancerul de colon, carnea și carnea roșie în mod deosebit e un factor de risc, dar și sedentarismul, o alimentație care nu este echilibrată, în sensul că trebuie să aibă o cantitate suficientă de fibre. Pentru că fibrele permit să ai un tranzit intestinal eficient, permit să-ți menți microbiota intersinală și atunci e important ce mănânci, cum mănânci și care e proporția alimentelor", a mai spus Florentina Ioniță Radu.
Mulți au scuza că fibrele balonează și că tocmai ele ar putea fi cele care supără colonul.
"Acum depinde în ce formă iei aceste fibre. Fibrele pot fi luate din cereale brute, din legume. Există mai multe tipuri de fibre. Dacă discutăm strict despre cancerul de colon, fibrele fac bine", a clarificat medicul.
De ce dăunează carnea roșie
"Din studiile făcute până acum s-a constatat că cei care consumă carne roșie, și pentru că există un anumit prototip al celui care consumă carne roșie, e cel care consumă mai puține legume și fructe, deci are o anumită tipologie de hrană, un stil de viață anume, face excesul. Pentru că sunt persoane care preferă să consume doar carne roșie, vânat", a explicat medicul gastroenterolog.
"Dacă definești mezelurile și afumăturile, nu sunt indicate, dar noi trebuie să avem o viață echilibrată, să mâncăm din fiecare și din ce ne place să nu dăm la o parte, dar să nu faccem nici abuz", a conchis medicul.
Carnea roșie și carnea procesată, cauzele cancerului. Care e cantitatea recomandată
Potrivit unor studii, s-a demonstrat că un consum ridicat de carne roșie, dar și al preparatelor procesate, pot duce la apariția cancerului colorectal.
Din acest motiv, medicii recomandă un stil de viață echilibrat și subliniază că trebuie să reducem cât mai mult consumul zilnic de carne roșie.
"După cum ştim, cauzele punctuale ale cancerului nu sunt foarte cunoscute în cea mai mare parte a lor. Unul dintre factorii incriminaţi în apariția cancerului la tineri este schimbarea regimului alimentar. În dieta omului modern, a apărut consumul de carne roşie. Un consum ridicat de carne roşie şi un consum scăzut de fructe şi legume.
Dieta bogată în carne și în alimente procesate poate duce la cancer colorectal, inclusiv consumul de alcool este incriminat în etiologia mai multor tipuri de cancer.
Viaţa sedentară aduce un risc crescut de cancer. În special la persoanele obeze, riscul de cancer este mult crescut", a explicat medicul chirurg Victor Ștefănescu, în emisiunea "Sfat de Sănătate", de la Antena 3.
Ce se înțelege prin carne roșie și carne procesată
Carnea roșie se referă la: carne de porc, carne de vită, carne de miel, carne de capră.
În această categorie nu intră și carnea de pasăre, de vânat sălbatic sau organele.
Conform studiilor, este recomandat să se consume cel mult 500 de grame de carne roșie, gătită, pe săptămână.
Pe de altă partea, carnea procesată se referă la carnea conservată prin afumare, maturare, sărare sau adăugarea de conservanți chimici, adică tot ce implică șuncă, salam, bacon, cârnați.
Vezi mai multe în video:
-
-
Senzori de glicemie retrași masiv în 17 țări după raportarea unor decese04.12.2025, 21:19
-
-
-
EXCLUSIV Cefaleea, o problemă globală de sănătate. Peste un miliard de oameni suferă de migrenă
EXCLUSIV Radiografia sistemului medical. Ce vrea ministerul și care sunt așteptările cadrelor medicale
EXCLUSIV Echinocțiu de toamnă 2025. Vlad Ciurea explică cum ne afectează micșorarea zilei starea și sănătatea
EXCLUSIV Congelarea ovocitelor, cheia fertilității după 35 de ani. Dr. Lucia Luchian: Procedură simplă
EXCLUSIV Tratamentul oncologic cu rezultate maxime. Dr. Matei Bâră: Reducem toxicitatea
Tratamentul care înlocuiește terapiile toxice împotriva cancerului. Are precizie de milimetru.
EXCLUSIV Cum lucrează echipa multidisciplinară în oncologie. Dr. Lucia Stănculeanu (SANADOR) explică
Pancreatita, cauză frecventă și intensă a durerii abdominale superioare. Dr. Oana Dolofan: Durere bruscă
EXCLUSIV Ce înseamnă, de fapt, menopauza. Dr. Virginia Țârlea: Orice femeie trebuie să știe asta
EXCLUSIV Greșeala din Legea Majoratului Digital trecută de Senat. Ovidiu Iosif: Restricțiile nu generează decât frustrare
EXCLUSIV Când ar trebui să se adreseze un cuplu medicului specialist în infertilitate. Dr. Lucia Luchian: Foarte important
Marele avantaj al colonoscopiei. Cât de des se recomandă. Dr. Eliza Gangone (SANADOR) explică
EXCLUSIV Campania RESPIR 2025: GINA, standardul de aur pentru pacienții cu astm sever
EXCLUSIV Urgențe urologice: semnele care cer intervenție imediată. Dr. Bogdan Pârlițeanu explică
Vârsta la care este indicată colonoscopia. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Chiar dacă NU ai simptome
Oxigenul: leac sau pericol? Cum devine, paradoxal, armă împotriva bolilor grave
EXCLUSIV Violența în cuplu, o realitate complexă și adesea ascunsă. Bogdana Fati: Acestea sunt semnele
EXCLUSIV Lucrul nespus despre tratamentul post-AVC. Ioana Milea: Cum să accept la 26 de ani ideea de moarte?
Cancerul care se poate moșteni. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), avertisment pentru părinți
EXCLUSIV Cum apar monturile și cum le tratezi corect. Dr. Codrin Huszar (SANADOR): Generează complicații
EXCLUSIV Radioterapia stereotaxică și brahiterapia, decontate prin CNAS. Dr. Matei Bâră: Oferim pacienților un tratament personalizat și adaptat fiecărei formațiuni tumorale
Recent, radioterapia a beneficiat de progrese importante nu doar în plan tehnologic, ci și în ceea ce privește accesibilitatea financiară pentru pacienți.
EXCLUSIV Testele genetice, rol în personalizarea tratamentului oncologic. Conf. dr. Viorica Rădoi: Facem plan de screening. Diagnostic precoce. Dr. Eduard Dănăilă: Sunt gratuite
Un simplu test îți poate dezvălui riscul de cancer cu ani înainte ca boala să apară. Se poate face gratuit.
