Ciocolata, efect nesperat asupra unui organ vital. Cum o consumi, studiu

Dana Lascu |
Data publicării:
Ciocolata aduce beneficii organismului
Ciocolata aduce beneficii organismului

Ciocolata are un efect nesperat benefic asupra unui organ vital din organismul uman, arată un nou studiu. 

Consumul de ciocolată cel puțin o dată pe săptămână este legat de un risc redus de boli de inimă, potrivit unei cercetări publicate astăzi în European Journal of Preventive Cardiology (link), un jurnal al Societății Europene de Cardiologie (ESC).

„Studiul nostru sugerează că ciocolata ajută la menținerea sănătății vaselor de sânge ale inimii”, a declarat autorul studiului, Dr. Chayakrit Krittanawong, de la Baylor College of Medicine, Houston, Texas.

„În trecut, studiile clinice au arătat că ciocolata este benefică atât pentru tensiunea arterială, cât și pentru mucoasa vaselor de sânge”, a continuat el. „Am vrut să văd dacă afectează vasele de sânge care furnizează sânge inimii (arterele coronare) sau nu. Și dacă o face, este benefic sau dăunător?” a explicat cercetătorul.

Cercetătorii au efectuat o analiză combinată a studiilor din ultimele cinci decenii care examinează asocierea dintre consumul de ciocolată și boala coronariană (blocarea arterelor coronare). Analiza a cuprins șase studii cu un număr total de 336.289 de participanți care au raportat consumul de ciocolată.

În timpul unei urmăriri mediane de aproape nouă ani, 14.043 de participanți au dezvoltat boală coronariană și 4.667 au avut un atac de cord (când boala coronariană progresează și fluxul de sânge către inimă este brusc blocat).

Reduce riscul cu 8%

În comparație cu consumul de ciocolată mai puțin de o dată pe săptămână, consumul de ciocolată mai mult de o dată pe săptămână a fost asociat cu un risc scăzut cu 8% de boală coronariană.

Dr. Krittanawong spune că „ciocolata conține nutrienți sănătoși pentru inimă, cum ar fi flavonoide, metilxantine, polifenoli și acid stearic, care pot reduce inflamația și pot crește colesterolul bun (lipoproteină de înaltă densitate sau colesterol HDL).”

El a menționat că studiul nu a examinat dacă un anumit tip de ciocolată este mai benefic și dacă există o dimensiune ideală a porției. „Ciocolata pare promițătoare pentru prevenirea bolii coronariene, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a stabili cât de multă și ce tip de ciocolată ar putea fi recomandate”, a spus el.

Cu toate că nu este clar cât de multă ciocolată este cantitatea optimă, dr. Krittanawong a avertizat împotriva supraalimentării. El a spus: „Cantitățile moderate de ciocolată par să protejeze arterele coronare, dar este posibil ca asta să nu se întâmple în cazul cantităților mai mari. Caloriile, zahărul, laptele și grăsimile din produsele disponibile în comerț trebuie luate în considerare, în special la diabeticii și la persoanele obeze”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel