Coacăzele negre îmbunătăţesc starea de spirit şi alunga oboseala mentală. Sarmentosina, compusul care protejează hormonul fericirii

Un superfruct pentru minte și suflet: coacăzele negre nu doar că îți oferă un boost de antioxidanți, dar un nou studiu din Noua Zeelandă arată că îți pot îmbunătăți starea de spirit și combat oboseala me...
Consumul de pulbere și suc de coacăze negre poate afecta pozitiv starea de spirit și oboseala mentală la adulții sănătoși, conform unui studiu din Noua Zeelandă, publicat în The Journal of Agricultural Chemistry.
Vezi și:
Coacăzele negre au o aromă puternică despre care mulți spun că este un gust dobândit. Deși de obicei au o aromă acră, devin dulci atunci când sunt coapte. De asemenea, sunt pline de vitamine, minerale și antioxidanți, toate acestea oferind beneficii majore pentru sănătate.
Coacăzele negre sunt pline de antioxidanți, inclusiv antociani. Antocianinele dau coacăzelor negre culoarea lor închisă caracteristică și luptă împotriva radicalilor liberi din organism, reducând stresul oxidativ și deteriorarea celulelor.
Coacăzele negre au una dintre cele mai mari valori antioxidante pentru fructe, ceea ce le face eficiente în tratarea sau prevenirea unui număr de probleme de sănătate.
Ei bine, studiul a identificat un nou compus bioactiv, sarmentosina, ca inhibitor principal al enzimelor MAO-B în creierul uman după consumul de produse din coacăze negre.
Enzimele MAO-B descompun substanțe chimice importante din creier, cum ar fi dopamina, care joacă un rol-cheie în starea de spirit și performanța mentală, au declarat oamenii de știință de la Plant & Food Research și Callaghan Innovation din Noua Zeelandă.
Noua moleculă sarmentosin a fost brevetată pentru a fi utilizată în sprijinul și îmbunătățirea stării de spirit și a funcției cognitive.
În timp ce studiile anterioare au sugerat că inhibarea MAO-B este legată de alți bioactivi decât antocianii din coacăzele negre, cercetătorii au identificat sarmentosina ca fiind principalul bioactiv din spatele acestei funcții abia după acest studiu, a declarat Dominic Lomiwes, directorul studiului de la Plant & Food Research.
Sarmentosina a fost un inhibitor puternic al MAO-B, reducând în mod eficient activitatea enzimei, susținând menținerea dopaminei care ajută la starea de spirit și performanța cognitivă, conform rezultatelor analizelor de sânge.
„Am observat inhibarea MAO-B la fiecare participant care a consumat produse din coacăze negre care conțineau sarmentosin”, a declarat Lomiwes.
Richard Newcomb, cercetător șef la Plant & Food Research, a subliniat importanța acestei descoperiri atât pentru sectorul științific, cât și pentru cel comercial.
Unele dintre beneficiile pentru sănătate ale coacăzelor negre includ:
- suport pentru imunitate
Coacăzele negre sunt bogate în antioxidanți, inclusiv vitamina C. Împreună cu antocianinele din coacăzele negre, acești antioxidanți pot ajuta la stimularea sistemului imunitar, permițând organismului să lupte mai eficient împotriva infecțiilor și a virușilor.
- reducerea inflamației
Coacăzele negre sunt bogate într-un acid gras omega-6 numit acid gama-linoleic. Acest compus poate ajuta la reducerea inflamației, precum și la îmbunătățirea simptomelor bolilor inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoidă. Unele studii au arătat, de asemenea, că acidul gama-linoleic a ajutat la diminuarea durerii și rigidității articulare pentru persoanele cu artrită.
- sănătatea ochilor
Coacăzele negre bogate în antocianine pot ajuta la tratarea glaucomului, una dintre principalele cauze ale orbirii. Antioxidantul crește fluxul sanguin în ochi și poate ajuta la încetinirea progresiei glaucomului. Acidul gama-linoleic, acidul linoleic (găsit în vitamina C) și alți antioxidanți pot ajuta, de asemenea, la ameliorarea ochiului uscat și a simptomelor de oboseală oculară.
- reducerea riscului de boli de inimă
Încorporarea coacăzelor negre în dieta dumneavoastră poate contribui la îmbunătățirea sănătății inimii și la reducerea riscului de boli de inimă. Unele studii arată că uleiul din semințe de coacăze negre poate contribui la îmbunătățirea nivelului colesterolului total și la reducerea trigliceridelor din sânge.
- sănătate digestivă
Coacăzele negre conțin fibre solubile și insolubile , ambele fiind vitale pentru o digestie sănătoasă. În timp ce fibrele solubile încetinesc digestia, astfel încât intestinul să poată absorbi mai mulți nutrienți, fibrele insolubile mențin lucrurile în mișcare prin sistemul digestiv. De asemenea, ajută la prevenirea acumulării de toxine și la reducerea riscului de cancer de colon.
- managementul diabetului
Coacăzele negre au niveluri ridicate de mangan, care este un mineral important pentru a ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge. Manganul poate ajuta la secreția corectă de insulină și poate ajuta la nivelarea zahărului din sânge pentru persoanele cu diabet de tip 2.
- reducerea riscului de cancer
Antioxidanții din coacăzele negre ajută la combaterea radicalilor liberi din organism. De asemenea, aceștia ajută la reducerea daunelor celulare care pot duce altfel la anumite tipuri de cancer. Antocianinele din coacăzele negre pot ajuta chiar la încetinirea dezvoltării celulelor canceroase existente pe ficat, potrivit WebMD.
-
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
Ingredientul puternic care îți curăță organele de grăsime și toxine. Multe femei îl adoră. Așa cureți stomacul, ficatul și colonul
Alimentele care îți cresc imunitatea instant. Mit sau realitate? Numărul 9 te va uimi
6 motive să bei matcha în fiecare zi. Face minuni!
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
Cafeaua și longevitatea: mai mult decât o băutură energizantă. Îți poate prelungi viața cu până la 2 ani
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.
6 ceaiuri care îți relaxează corpul și mintea înainte de culcare. Soluția naturală pentru insomnie
Un somn liniștit poate începe cu un simplu obicei de seară, bazat pe plante care te ajută să te relaxezi și să te eliberezi de stres.
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
5 legume care te hidratează mai bine decât un pahar cu apă
5 plante medicinale care ajută la echilibrarea hormonilor
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Ceaiul de schinduf, remediu natural pentru reglarea glicemiei. Are efect antiinflamator
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
Moringa oleifera, beneficii puternice pentru imunitate, inflamație și glicemie
Ginkgo biloba poate accelera recuperarea creierului în primele săptămâni după AVC
Sucul de merișoare, aliat al arterelor. Le redă flexibilitatea și stimulează circulația sanguină
Ceaiul care îți curăță ficatul și colonul. E cel mai bun detoxifiant de iarnă. De ce multe femei îl adoră
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.