Colegiul Medicilor din România: se vor lua măsuri când vor exista derapaje grave din partea unor doctori față de pacienți

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Medic
Medic

Reprezentanții Colegiului Medicilor din România susțin că atunci când doctorii ”tratează COVID trebuie să cunoască această boală și să fie capabili și responsabili din punct de vedere medical”.

Cei de la Colegiul Medicilor din România subliniază într-un comunicat că e nevoie de un cadru legal pentru ca doctorii de alte specialități să trateze bolnavii COVID, dar și că atunci când vor fi derapaje ale acestora, CMR dă asigurări că va lua măsuri.

Precizările CMR:

”Dragi colegi medici, stimați pacienți,

În calitate de președinte al Colegiului Medicilor din România, permiteți-mi să clarific câteva aspecte legate de cele mai recente discuții aferente modificărilor pe anumite reglementări în privința activității medicale și să fac și câteva precizări cu privire la rolul nostru, al medicilor.

Încă din luna octombrie 2020, când am preluat mandatul la conducerea Colegiului Medicilor din România, s-au primit mai multe cereri din partea membrilor noștri, medici care îngrijesc pacienții cu SARS-CoV-2 , cereri venite chiar și din partea unor colegi de-ai noștri care între timp, din nefericire, au murit din cauza acestei infecții. Erau solicitări legate de lărgirea competențelor medicilor care tratează infecțiile cu SARS-CoV-2. Aceasta, în condițiile în care nu există un medic specialist strict în boala COVID-19, cu un aflux foarte mare de pacienți în anumite perioade, iar unii medici erau reticenți în fața riscului de a-și depăși competențele reglementate prin Legea 95/2006.

Din perspectiva mea, aceste modificări cerute Ministerului Sănătății de către Colegiul Medicilor din România, aduc mai ales clarificări necesare desfășurării activității medicale în conformitate cu situația pandemică pe care o traversează România și lumea toată. Aici vorbim despre respectarea strictă a unei competențe, iar acum, când spitalele sunt pline și avem colegi din alte specialități – nu neapărat boli infecțioase – care trebuie și sunt nevoiți să trateze pacienți infectați cu SARS-CoV-2, este corect și firesc ca acest serviciu să se regăsească într-un cadru legal. Este o modificare așteptată de 10 luni. Vorbim de specialități înrudite medical, care au un trunchi comun de pregătire în rezidențiat, nu de orice fel de specialitate, lucru extrem de important ce trebuie precizat.

Suntem de acord cu toții, că medicii, când tratează COVID-19, trebuie să cunoască această boală și să fie capabili și responsabili din punct de vedere profesional. De asemenea, vă transmit dumneavoastră, colegilor mei medici: Colegiul Medicilor din România, lucrează pentru ca profesia medicală să se desfășoare într-un cadru corect, atât pentru dumneavoastră, medici, cât și pentru pacienți. Pe dumneavoastră, stimați pacienți, vă asigur și sunt convins că aveți în corpul medical al României oameni responsabili, oameni care își iubesc meseria și vor să facă bine. Îngrijirea pacienților trebuie să se facă în condiții foarte bune, cu respectarea protocoalelor și ghidurilor în vigoare, cu responsabilitate și empatie.

În orice moment, însă, în care vor exista derapaje grave din partea unor medici față de pacienți, vă asigur că nu voi ezita să îmi spun public părerea și să luăm măsuri în conformitate cu statutul și reglementările în vigoare. Medicul și dumneavoastră, populația, suntem un tot unitar. Nu cred că trebuie că vreuna dintre părți să considere că știe totul, că are răspunsurile la toate întrebările. Trăim vremuri grele și doar în înțelegere, corectitudine și respect reciproc, cu empatie unii față de ceilalți, putem depăși această perioadă grea, pe care vă asigurăm că nimeni nu și-a dorit-o”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Mioara Roman a murit

23 feb 2024, 08:28
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel