Colegiul Medicilor, în scandal. „Cum am ajuns, fără să știu, coproprietar la un imobil de un milion de euro?”

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Dr. Dan Grigorescu, ca membru cotizant, îl trage pe răspundere pe dr. Gheorghe Borcean, șeful de la Colegiul Medicilor din România
Dr. Dan Grigorescu, ca membru cotizant, îl trage pe răspundere pe dr. Gheorghe Borcean, șeful de la Colegiul Medicilor din România

Doctorul brașovean Dan Grigorescu dezvăluie, pe pagina sa de Facebook, la ce folosește Colegiul Medicilor din România, prin președintele său dr. Gheorghe Borcean, banii din cotizațiile a zeci de mii de doctori români, fără știința sau binecuvântarea lor.

Medicul brașovean Dan Grigorescu, șef secție chirurgie plastică și reconstructivă de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brasov și lector universitar la Facultatea de Medicină la Universitatea Transilvania din Brașov, este revoltat de noua „achiziție" a Colegiului Medicilor din România, semnată și parafată de președintele CMR, dr. Gheorghe Borcean. E vorba de o clădire în București care a fost cumpărată fără ca zecile de mii de membri acestei organizații profesionale să fi fost consultați, susține doctorul Grigorescu.

Imobil de un milion de euro, cumpărat pe furiș?

„Mărturiseam public acum vreo două zile că mi s-a transmis de către cineva, autoconsiderat „o sursă binevoitoare", fotografia unei coli A4 cuprinzând documentul având ca titlu EXECUȚIE BUGET AN 2018 ȘI PROPUNERI PENTRU ANUL 2018. Citind nota de subsol a acestui document, prezentat acum câteva zile de către conducerea CMR la Adunarea Generală anuală a Colegiului, mi s-a făcut brusc rău. Ea suna exact așa: "„Suma de 1.000.000 Euro, prevăzută și cheltuită pentru achiziția noului sediu, este evidențiată extracontabil, cheltuiala se va regăsi eșalonată anual în cheltuielile cu amortizarea mijloacelor fixe." Atenție, oameni buni! Nu numai că suma de 1 milion de euro era doar „prevăzută", ea era deja "ȘI CHELTUITĂ"! Mai simplu spus, actuala conducere a CMR, cu „avânt imobiliar"(era să spun revoluționar!), a cumpărat din banii noștri un nou sediu, transformându-ne pe noi, toți membrii cotizanți ai CMR, în fericiții (?) coproprietari ai unui imobil în valoare de circa 4.500.000 lei noi (adică vreo 45 de miliarde de lei vechi). Bine, dom'le, mi-am zis eu in barbă, coproprietar - coproprietar, dar așa, pe șest, „fără-a prinde chiar de veste"?" notează lect.univ.dr. Dan Grigorescu.

Practic, explică acesta, cineva a decis (chiar și în condiții statutare, nu contează!) mai întâi să se facă o astfel de achiziție, iar mai apoi să se și finalizeze, fără ca acest lucru să fie măcar adus la cunoștința zecilor de mii de doctori care cotizează, prin Colegiile Județene, către Colegiul Medicilor din România.

Pe baza căror documente s-a făcut achiziția?

„S-a facut anterior vreo analiză privind necesitatea și oportunitatea unei astfel de achiziții, s-a făcut anterior achiziției vreun studiu de fezabilitate, vreo tentativă de publicitate imobiliară sau de analiză a pieței? - sunt întrebări legitime, zic eu. Ca și cele legate de respectarea unei minime proceduri concurențiale (sper din tot sufletul ca semnatarii reprezentanți CMR ai contractului să nu fi adoptat modalitatea cumpărării directe!) sau privind efectuarea în prealabil a unei expertize privind riscul la seism al imobilului (vorbim de București, ce naiba!). Ca să nu mai aduc în discuție întrebarea referitoare la starea imobilului, respectiv dacă o mai fi nevoie de ceva mărunțiș (eh, câteva sute de mii se euro, acolo!) pentru amenajări suplimentare...", subliniază dr. Dan Grigorescu.

În tot acest context, întreabă medicul, „e oare moral procedural ca zecile de mii de membri ai CMR cu drepturi depline, generate de plata cotizației, să fie excluși de la consultarea publică, transparentă, (într-un cuvânt) democratică, absolut necesară în situații care conduc la modificări patrimoniale importante ale organizației? Evident că nu! Păi în acest caz, nu suntem îndreptățiți să considerăm că suntem „luați de proști" și că, pentru domnul Borcean & comp., noi suntem nimic mai mult decât „prostimea" căreia îi iei banii și, fără nicio teamă, fără nicio jenă, faci „ce vrea mușchii tăi" să faci? Spun toate acestea pentru că, chiar și dacă doar un singur membru al CMR ar fi fost exclus de la a fi informat în această privință, tot ar fi fost o problemă. Însă în situația în care, zeci, sute, mii, zeci de mii de membri sunt în situația asta, atunci se poate considera că ne aflăm în fața unui fapt de o gravitate extremă, care trebuie analizat de cei în drept, care, fie ar trebui să se auto-sesizeze, fie ar trebui să fie sesizați de Ministerul Sănătății prin doamna Ministru Pintea Sorina (care are atribuții legale în acest sens - vezi Cap.III art. 412 (3) și Cap.IV, art. 465-468 din Legea 95/2006 a sănătății)".

„Nu puteți informa retroactiv miile de membri simpli” 

Dr. Dan Georgescu îi cere președintelui CMR, dr. Gheorghe Borcean, să explice public cum s-a făcut achiziția și că o facă punând documentele pe masă.

„Sunt convins că domnul președinte Borcean, sfătuit la repezeală de consilierul său în ale legii (renumitul domn "Nusepoate" Fă tu!), va proceda precum Pilat din Pont și se va disculpa, zicând că nu el trebuia să-i informeze pe cei "din teritoriu", ci președinții filialelor județene! Abia în acel moment, în care, practic, disculparea lui Borcean va fi echivalentă cu "inculparea" celorlalți, cred eu că va începe "schimbarea la față" a multora dintre ei! Acum, când e-mail-urile de informare nu mai pot fi trimise retroactiv, când mărturiile miilor de membri simpli privind faptul că nu li s-a cerut nicicând părerea privind completarea activității principale a CMR (aceea de reglementare și de asigurare a drepturilor membrilor săi) cu aceea de "agent imobiliar", abia acum vom fi fost ajuns în punctul fără întoarcere în care adevărul nu mai poate fi escamotat, iar abordarea adevăratelor probleme va limpezi (măcar pe moment!) atmosfera atât de cețoasă de la vârful CMR. Dacă nici în acest moment dom' președinte Borcean nu iese public ca să ofere precizări „în scurt", dar cu documente doveditoare „puse pe masă" (asigurând inclusiv postarea lor pe site-ul CMR), înseamnă că e groasă rău!", explică acesta.

Filialele „datornice" la CMR puse să scoată banii

Cu două zile însă, același lector universitar arăta și că la ultima Adunare Generală a Colegiului Medicilor din România, dr. Gheorghe Borcean le cerea vehement filialelor care nu au achitat integral taxele către CMR să scoată banii. Problema este că aceste filiale au, în marea lor majoritate, un număr mic de membri iar din banii strânși din cotizații abia reușesc să plătească facturile pentru sediile lor și remunerația conducerilor județene. 

„La recenta Adunare Generală a CMR, dom' președinte Borcean s-a plâns în public că sunt filiale județene care nu au plătit „la centru" cota statutar stabilită. Și că suma totală datorată de aceste filiale „bate" către 1.000.000 ron (adică un pic peste 220.000 de euro). Și că rău-platnicii ar face bine să se achite cât mai rapid de această datorie. Dacă e așa, știți ce nu înțeleg eu, domnule Borcean? Ziceți că vă trebuie banii restanți, deși ați încheiat anul financiar 2018 cu un excedent de 660.000 ron numai din cotizații! Clamați plata acestei „datorii" deși ați achitat deja 1 milion de euro cu care ați achiziționat „noul sediu" al CMR (la care co-proprietar sunt și eu, dacă nu cumva ați omis să percepeți!) și care este evidențiat doar „extra-contabil" (știu, știu, conform legii, știu!)".

„De ce nu mergeți în teritoriu?”

Mai mult, medicul brașoven îl îndemna să șeful CMR să meargă la filialele „datornice" și să vadă cu ochii lui care sunt problemele, ba chiar să dea o mână de ajutor la găsirea soluțiilor.

„Eu nu pot decât să bănuiesc că „rău-platnicii" or fi CMJ-urile (Colegiile Medicilor Județene, n.r.) mai „amărâte", adică acelea din județele cu puțini medici, deci cu puțini membri cotizanți. Și care, probabil, abia mai suflă, gâtuite de povara cheltuielilor de funcționare cotidiene. Păi în acest caz, nu cumva procedați precum șeful suprem al ANAF, care dă doar dispoziție internă să „se realizeze" (cu orice preț) bugetul prognozat, în loc să mergeți prin teritoriu (adică „în bătătura" săracului de CMJ), ca să vă lămuriți „cum stă treaba” și să găsiți soluții de susținere a organizațiilor din filialele respective? (...) Așa că, vă întreb din nou în legătură cu datornicii CMR-ului: „De ce nu aveți milă de ei, dom' președinte Borcean?" Și, în plus: „De ce nu vă ocupați și de cei mai puțin blagosloviți de soartă, că și ei vă sunt colegi?" Sau dacă nu participă „full-amount-of-money" la salariile șefilor, pot fi considerați ca făcând parte doar „din liga a doua" până ce ajung cu plățile „la zi"?", se mai arăta în mesajul postat pe pagina personală de Facebook de către dr. Dan Grigorescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel