Colesterol: ce presupune verificarea lui

Florina Pop |
Data publicării:
Donatori  FOTO: pexels.com
Donatori FOTO: pexels.com

Verificarea colesterolului presupune un test de sânge. Acesta, făcut cu alte analize, oferă indicii despre sănătatea inimii.

„Vă recomandăm ca toți adulții să primească un control al colesterolului - indiferent de vârsta dumneavoastră și de cât de sănătos vă simțiți. Nivelul colesterolului depinde atât de genele cât și de stilul tău de viață, astfel încât singura modalitate de a afla nivelul colesterolului este să obțineți un consult", susțin, pe site, reprezentanții Heart UK, singura asociație caritabilă din Anglia ce sprijină oamenii cărora colesterolul le face probleme.

Potrivit acestora, verificarea colesterolului implică un simplu test de sânge. Iar la control ar fi bine ca medicul să verifice și nivelurile de trigliceride, un alt tip de grăsimi din sânge. Împreună cu alte teste simple precum tensiunea arterială, măsurarea taliei și identificarea indivelui de masă corporală, verificarea colesterolului poate da indicii  despre sănătatea inimii.

Reprezentanții asociației britanice subliniază că e esențial ca medicul să explice rezultatele ca să liniștească îngrijorarea celui testat și să se evite eventuale confuzii privind rezultatele verificării.

Colesterol, înainte de verificare: cu sau fără mâncare înainte

Cei de la Heart UK susțin că puteți mânca și bea în mod normal înainte de test, cu excepția cazului în care medicul cere să nu faceți acest lucru.

Vă mai sfătuiesc să cereți defalcat rezultatele la colesterol: este posibil să aveți un nivel de colesterol total sănătos, dar un raport nesănătos de colesterol total la HDL.

Explicarea analizelor

Colesterol total - aceasta este, uneori, scrisă ca TC și se referă la nivelul general al colesterolului, însă, subliniază Heart UK, nu este doar colesterolul total important.

Colesterolul non-HDL - e vorba de LDL, denumit și "colesterolul rău"; în mod ideal ar trebui să fie cât mai scăzut posibil.

Colesterol HDL - ajută la eliminarea colesterolului din artere, în timp ce colesterolul LDL (lipoproteine cu densitate scăzută) le poate bloca. Colesterolul HDL trebuie să fie de peste 1mmol/l la bărbați și de peste 1,2mmol/l la femei, în mod ideal în jur de 1,5-1,6mmol/l.

TC: Raport HDL - S-ar putea să vi se ofere un raport de HDL în comparație cu colesterolul total, scris ca un raport TC: HDL. TC ar trebui să fie cât mai scăzut posibil, iar peste șase este considerat ridicat.

Interpretarea rezultatelor testului de colesterol

„Interpretarea rezultatelor colesterolului dumneavoastră trebuie făcută în raport cu orice alți factori de risc pe care îl aveți și cu orice alte condiții de sănătate. Datorită altor factori de risc sau afecțiuni medicale pe care le aveți, medicul dumneavoastră vă poate recomanda reducerea nivelului de colesterol", mai precizează cei de la Heart UK.

Trigliceridele la verificare

Nivelul trigliceridelor, un alt tip de grăsimi din sânge, spune mai multe despre starea dumneavoastră de sănătate. Dacă sunt ridicate, aceasta poate însemna că sunteți în pericol de boli de inimă, boli de ficat și diabet. Oamenii cu niveluri ridicate de trigliceride au adesea un nivel scăzut al HDL, care este o combinație nesănătoasă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel