Colesterolul, risc pentru apariția bolii arteriale periferice

Angela Sabău / 21 feb 2019 / 14:01
Exercițile fizice sunt recomandate pentru sănătatea vaselor sanguine
Exercițile fizice sunt recomandate pentru sănătatea vaselor sanguine

Colesterolul reprezintă un factor de risc pentru apariția bolii arteriale periferice, conform ultimelor studii. Mai mulți parametri au fost luați în calcul.

Boala arterială periferică (BAP) este o afecțiune cauzată de formarea unei plăci pe interiorul vasului sanguin, din cauza colesterolului.

Rezultatele unui nou studiu arată că adulții de vârstă mijlocie cu o sănătate cardiovasculară bună sunt mai puțin predispuși să dezvolte o astfel de afecțiune.

Pentru stabilirea sănătății cardiace au fost luați în calcul parametri precum  colesterolul, tensiunea arterială, glicemia, activitatea fizică, dieta, statutul de fumător și indicele de masă corporală.

Testul numit „Life’s Simple 7” a fost propus de American Heart Association, iar rezultatul a fost publicat în Jurnalul American de Epidemiologie din noiembrie 2018.

Cercetatorii au urmărit 12.865 de persoane cu o vârstă medie de 54 de ani pe o medie de aproximativ 24 de ani.

Persoanele care au obținut scoruri optime sau medii la au avut un risc de PAD cu 91% și, respectiv, 64% mai mic de a dezvolta o astfel de afecțiune, comparativ cu persoanele ale căror scoruri au sugerat o stare de sănătate precară.

Potrivit autorilor studiului, rezultatele sunt similare, sau chiar mai convingătoare decât studiile anterioare, concentrându-se pe puterea de predicție a „Life's Simple 7” pentru boala de inimă sau riscul accident vascular cerebral.

 

 

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy