Colonoscopia este o procedură medicală utilizată pentru a examina interiorul colonului și rectului. Aceasta este adesea recomandată pentru detectarea și prevenirea cancerului colorectal, da rși pentru diagnosticarea altor probleme intestinale, cum ar fi inflamațiile, sângerările neexplicate, durerile abdominale sau schimbările în tranzitul intestinal.
Colonoscopia este efectuat de un gastroenterolog și implică utilizarea unui instrument numit colonoscop, un tub subțire și flexibil, doatat cu o cameră la un capăt.
Acesta este introdus prin rect și ghidat de-a lungul colonului pentru a oferi imagini detaliate ale mucoasei intestinale.
Colonoscopia are un rol esenițial - detectarea precoce a cancerului colorectal în stadii incipiente, când tratamentul este mai eficient
Mai mult, îndepărtarea polipilor în timpul colonoscopiei poate preveni dezvoltarea cancerului.
Medicul Bogdan Marțian ne-a explicat cât de utilă ar fi o colonoscopie, cine trebuie să o facă și la ce interval de timp se face.
"Există un standard pentru noțiunea de screening în cancerul colorectal. În Europa de Vest și în Statele Unite lucrurile spun așa - dacă nu există factori de risc identificați în prealabil, orice individ care a împlinit vârsta de 50 de ani trebuie să facă o colonoscopie, prima colonoscopie inițială.
Dacă la colonoscopia inițială nu se identifică nimic, atunci colonoscopia se repetă inițial au spus la 5 ani, după a extins un pic la 7 ani, dar undeva, hai să spunem, în medie la 7 ani trebuie repetată.
Dacă s-a găsit ceva la colonoscopia inițială, se rezolvă. Adică se pot descoperi polipi, iar polipii se excizează, se scot endoscopic în momentul primei colonoscopii.
Dacă au apărut polipi, endoscopia îndepărtează polipul, dar nu îndepărtează cauza pentru care au apărut polipii și atunci este rațional să se repete mai des.
Mai des ar însemna cam la 3 ani să repete colonoscopia. Asta pentru pacienții care nu au factori de risc identificați.
Există o altă categorie de persoane, de oameni care au factori de risc identificați.
Fie au în familie pe cineva care a avut cancer de colon, fie se știe că au alte boli care pot asocia sindroame care pot asocia și cancer de colon și la ei trebuie să înceapă mai devreme, la 30, la 40 de ani, depinde de tipul de factori de risc pe care îl identificăm", a declarat medicul Bogdan Marțian, șeful secției de chirurgie generală și directorul medical al Spitalului Clinic SANADOR, la interviurile DC Medical și DC News.
Testul care poate detecta sânge în scaun
"Testele care încearcă să identifice sânge în scaun și practic fără să te supui disconfortul unei colonoscopii, îți dau o orientare.
E testul de hemoragii oculte, care se practică de foarte multă vreme și care atunci când există, să zicem o prezumție sau sunt identificați niște factori de risc pentru cancer coloretal e bine de făcut.
Dacă este pozitiv, orientează către o colonoscopie obligatoriu.
Dacă este testul ăsta negativ nu ne pune la adăpost de nimic, pentru că asta nu înseamnă că nu este. Cancerul poate să fie acolo și să nu sângereze.
Test de hemoragii oculte se bazează pe prezumția că un cancer colorectal sângerează câte un pic, atât de puțin încât nu modifică aspectul scaunului, dar poate fi identifiat prin acest test și atunci îndrumă către o colonoscopie", ne-a mai spus medicul Bogdan Marțian.
Vezi emisiunea aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.