Complicațiile infecției cu COVID-19 pot afecta pancreasul: tânăr cu diabet, după infecția cu noul coronavirus

Angela Sabău |
Data publicării:
Nou focar de coronavirus
Nou focar de coronavirus

Medicii s-au confruntat cu un caz atipic al unui tânăr care a avut în urmă cu câteva săptămâni COVID-19. Efectele bolii în organism i-a uimit chiar și pe ei.

Coronavirusul SARS-CoV-2, care provoacă boala COVID-19, poate pătrunde în mai multe celule ale corpului. Acest lucru a fost demonstrat în mai multe lucrări de cercetare publicate în ultimele săptămâni. Astfel, nu numai funcția căilor respiratorii și a plămânilor poate fi sever perturbată, ci și numeroase alte organe. Virusul SARS-CoV-2 poate pătrunde și în așa-numitele celule beta din pancreas și le poate deteriora, așa cum a observat acum pentru prima dată o echipă de cercetare care implică Clusterul de excelență „Medicină de precizie în inflamația cronică”.
Aceste celule sunt responsabile pentru producerea insulinei necesare pentru un metabolism sănătos. O infecție cu SARS-CoV-2 poate perturba aparent această funcție, ceea ce duce la diabet. Observațiile au fost publicate de profesorul Matthias Laudes, catedra de excelență Schleswig-Holstein pentru endocrinologie, diabetologie și medicină clinică nutrițională de la Universitatea Kiel și echipa sa de cercetare a Clinicii de Medicină Internă I de la Centrul Medical al Universității Schleswig-Holstein (UKSH), Campus Kiel, împreună cu cercetători din München și Dresda, în renumita revistă științifică Nature Metabolism.

Publicația este o descriere inițială a diabetului cu deficit de insulină după o boală COVID-19, pe baza unui caz observat. „Un pacient în vârstă de 19 ani a venit la noi în clinică cu diabet sever nou dezvoltat cu deficit de insulină. S-ar putea arăta că aparent a experimentat o infecție cu SARS-CoV-2 cu câteva săptămâni înainte”, a raportat Laudes, care este, de asemenea, membru al comitetului de conducere al Clusterului de excelență „Medicină de precizie în inflamația cronică” (PMI). „Un astfel de diabet cu deficit de insulină, adică diabetul de tip 1, este de obicei declanșat de un răspuns autoimun, în care sistemul imunitar identifică incorect celulele beta din pancreas ca străine și le atacă. Dar acest răspuns autoimun nu a fost prezent la acest pacient. Presupunem că aici, virusul SARS-CoV-2 a atacat celulele beta.”

 

Studiul, aici

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel