Compusul natural din legumele crucifere benefic pentru sănătatea inimii și a digestiei. De ce nu ar trebui să depășești 140°C când gătești legumele crucifere

Află mai multe despre compusul natural care are efecte benefice remarcabile asupra sănătății, inclusiv protecție împotriva cancerului și susținerea sănătății...
Sulforafanul este un compus natural care se găsește în legumele crucifere precum broccoli, varza și varza kale, care a fost asociat cu beneficii pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea sănătății inimii și a digestiei. Acesta se prezintă sub forma inactivă glucorafanină, aparținând familiei glucosinolat de compuși vegetali.
Sulforafanul este activat atunci când glucorafanina intră în contact cu myrosinase, o enzimă care joacă un rol în apărarea plantelor. Legumele crucifere trebuie tăiate, tocate sau mestecate pentru a elibera myrosinase și a activa sulforafanul.
Legumele crude au cele mai ridicate niveluri de sulforafan, broccoli crud având de zece ori mai mult sulforafan decât broccoli fiert. Legumele fierte la abur timp de unul până la trei minute pot optimiza nivelurile de sulforafan la gătit.
Cel mai bine este să gătiți legumele la o temperatură mai mică de 140˚C, deoarece depășirea acestei temperaturi duce la pierderea glucosinolaților precum glucorafanina. Prin urmare, cel mai bine este să consumați legumele crucifere crude sau ușor fierte la aburi pentru a maximiza conținutul lor de sulforafan.
Beneficii
S-a demonstrat că sulforafanul, un compus prezent în diferite plante și animale, are potențiale beneficii pentru sănătate. S-a demonstrat că are efecte anticancerigene, reducând dimensiunea și numărul diferitelor tipuri de celule canceroase.
De asemenea, poate preveni creșterea celulelor canceroase prin eliberarea de enzime antioxidante și de detoxifiere care protejează împotriva agenților cancerigeni. Cu toate acestea, nu este clar dacă sulforafanul ar putea fi utilizat într-un cadru clinic pentru a reduce riscul de cancer și a reduce creșterea cancerului la om.
Sulforafanul poate susține, de asemenea, sănătatea inimii prin reducerea inflamației, care poate duce la îngustarea arterelor, o cauză majoră a bolilor de inimă. Cercetările efectuate pe șobolani indică, de asemenea, că sulforafanul poate reduce hipertensiunea arterială, ceea ce poate preveni bolile de inimă. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă sulforafanul ar putea îmbunătăți sănătatea inimii la om.
Sulforafanul poate avea, de asemenea, efecte antidiabetice, deoarece poate ajuta la menținerea nivelului sănătos de zahăr din sânge la persoanele cu diabet de tip 2. Un studiu de 12 săptămâni efectuat pe 97 de persoane cu diabet de tip 2 a arătat că consumul de extract de germeni de broccoli, echivalent cu 150 µmol de sulforafan, a redus efectiv nivelul glicemiei la jeun cu 6,5% și a îmbunătățit hemoglobina A1c, un indicator al controlului glicemiei pe termen lung.
Sulforafanul poate, de asemenea, să trateze anumite simptome ale autismului, să protejeze împotriva daunelor solare, să protejeze împotriva leziunilor cerebrale și să amelioreze simptomele constipației.
Cu toate acestea, majoritatea acestor studii au fost efectuate pe celule umane izolate sau pe animale, astfel încât sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma dacă sulforafanul ar avea aceleași efecte la om.
Foto: Freepik @8photo
Potențiale riscuri pentru sănătate
Consumul de sulforafan găsit în legumele crucifere este considerat sigur și are puține efecte secundare. Suplimentele de sulforafan, fabricate din broccoli sau din extract de germeni de broccoli, pot fi achiziționate din magazinele naturiste și de la comercianții online.
Aceste suplimente sunt concentrate și conțin mai mult sulforafan decât se găsește în mod natural în alimente. Suplimentele de glucorafanină, combinate cu myrosinase, sunt, de asemenea, disponibile pentru a crește producția de sulforafan. Majoritatea mărcilor de suplimente sugerează administrarea a aproximativ 400 mcg pe zi, echivalentul a 1-2 capsule.
Efectele secundare ușoare includ gaze, constipație și diaree. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina doza ideală, siguranța și eficacitatea suplimentelor de sulforafan la om.
Cele mai bune surse alimentare
Sulforafanul, un compus natural, poate fi găsit în diferite legume crucifere, inclusiv broccoli, conopidă, varză kale, varză de Bruxelles, varză, bok choy, creson și rucola. Pentru a crește aportul de sulforafan, tăiați și mestecați bine legumele înainte de consum. Consumați legume crude sau gătite la temperaturi sub 140˚C pentru a optimiza aportul.
Adăugați semințe de muștar sau pudră de muștar la mese pentru a crește disponibilitatea sulforafanului, în special în legumele gătite. Acest lucru ajută la activarea sulforafanului din forma sa inactivă, glucorafanina.
Legumele crucifere precum broccoli, conopida și varza kale conțin sulforafan, care poate oferi beneficii pentru sănătate precum anticancer și antidiabet. Cu toate acestea, majoritatea cercetărilor sunt efectuate pe animale și celule izolate, fiind necesare mai multe studii de înaltă calitate pe oameni pentru a înțelege pe deplin potențialele sale beneficii pentru sănătate. Încorporarea mai multor legume crucifere în dieta dumneavoastră este o abordare nutritivă și gustoasă.
-
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.