Boala Crohn: rolul surprinzător al câinilor și al familiei numeroase în prevenție. Factorii de mediu în prevenirea bolii Crohn
Un nou studiu sugerează că anumite experiențe din copilărie, cum ar fi deținerea unui câine sau creșterea într-o familie numeroasă, ar putea avea un efect protector împotriva dezvoltării bolii Crohn mai...
Un studiu sugerează că a avea un câine de companie sau o familie numeroasă la începutul vieții poate proteja împotriva bolii Crohn, o boală inflamatorie intestinală. Cercetarea a constatat că persoanele care au avut un câine în copilărie erau mai puțin susceptibile de a avea o permeabilitate intestinală crescută, un indicator timpuriu al bolii Crohn.
Studiul a constatat, de asemenea, că deținerea unui câine și o familie mai numeroasă au fost asociate cu modificări ale compoziției microbiomului intestinal sau ale permeabilității intestinale, care ar putea influența riscul de boală Crohn.
Constatările sugerează că factorii de mediu sunt asociați cu riscul de apariție a bolii Crohn, oferind noi ținte pentru studiile menite să reducă riscul de apariție a bolii.
Boala Crohn
Boala Crohn este o afecțiune cronică care afectează aproximativ 10 milioane de oameni la nivel mondial, caracterizată prin inflamarea tractului digestiv. Genetica și factorii de mediu contribuie la această afecțiune, membrii familiei persoanelor care suferă de boala Crohn având un risc crescut.
Expunerea timpurie la regimul alimentar, la animalele de companie și la condițiile sanitare poate afecta, de asemenea, riscul. Cercetătorii au examinat asocierea dintre factorii de risc de mediu și incidența bolii Crohn.
Printre indicatorii timpurii ai bolii Crohn se numără inflamația de grad scăzut, permeabilitatea intestinală crescută și modificările în compoziția microbiomului intestinal. Studiul a evaluat, de asemenea, asocierea dintre factorii de mediu și acești biomarkeri pentru a înțelege mai bine modul în care acești factori ar putea influența riscul de boală Crohn.

Foto: Freepik
Factorii de risc de mediu
Un studiu la care au participat 4.289 de rude de gradul I ale pacienților cu boala Crohn înscriși în proiectul Crohn's and Colitis Canada Genetic, Environmental, Microbial (CCC-GEM) a avut ca scop identificarea potențialilor factori declanșatori ai bolii Crohn.
Cercetătorii au evaluat expunerea acestora la opt factori de risc de mediu, inclusiv mărimea familiei, locuirea la o fermă, consumul de lapte nepasteurizat, existența mai multor băi și locuirea cu un animal de companie.
După o perioadă de urmărire de cinci ani și jumătate, 86 de participanți au dezvoltat boala Crohn. Studiul a urmărit să identifice potențiali factori declanșatori ai bolii Crohn.
Diferențe în microbiomul intestinal
Cercetătorii au descoperit că persoanele care au locuit cu un câine între vârsta de 2 și 4 ani prezentau un risc mai scăzut de boală Crohn. Acest lucru s-ar putea datora faptului că proprietarii de câini ies mai des afară cu animalele lor de companie sau locuiesc în zone cu mai mult spațiu verde, care s-a dovedit a proteja împotriva bolii Crohn.
Viața cu un câine la orice vârstă a fost, de asemenea, asociată cu permeabilitatea intestinală tipică, iar proprietarii de câini au prezentat diferențe în compoziția microbiomului intestinal comparativ cu cei care nu dețineau un câine.
Trăind cu o familie mai numeroasă în primul an de viață a fost, de asemenea, mai puțin probabil să se dezvolte boala Crohn. Viața într-o familie mai numeroasă a fost asociată cu modificări în compoziția microbiomului intestinal mai târziu în viață. Mecanismele potențiale pentru aceste rezultate pot fi legate de ipoteza igienei, care sugerează că lipsa expunerii la microbi în primii ani de viață poate duce la dereglarea sistemului imunitar mai târziu.
Se poate extinde la colita ulcerativă?
Un studiu a descoperit o corelație între a avea un câine sau o familie mai numeroasă și riscul de a dezvolta boala Crohn, dar nu oferă o explicație mecanică. Dr. Jean-Frederic Colombel, profesor de medicină la Mount Sinai Medical Center, a susținut că utilizarea unui chestionar pentru a evalua factorii de risc ar putea duce la o părtinire cognitivă.
Dr. Ashwin Ananthakrishnan, profesor asociat la Massachusetts General Hospital, a declarat că nu se știe dacă aceste rezultate se extind la colita ulcerativă, un alt tip major de boală inflamatorie intestinală. Sunt necesare mai multe lucrări pentru a examina alte mecanisme biologice și specificitatea asocierii lor cu boala Crohn sau colita ulcerativă.
-
-
Porţii mai mici în unele restaurante pentru clienţii care iau Ozempic23.12.2025, 20:59
-
-
-
EXCLUSIV Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
Alimentele care cresc riscul de polipi intestinali la femeile sub 50 de ani
Alcoolul oprește regenerarea ficatului, chiar și după renunțare. Risc major de insuficiență hepatică
Problemele de la toaletă care pot afecta grav sănătatea
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse
EXCLUSIV Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.
Grăsimile saturate atacă intestinul în doar două zile
Alimentele care îți atacă intestinul. În doar două zile îl afectează complet.
Ai dureri de burtă? Poate ai pungi în colon sau diverticuloza. Află dacă suferi de boala asta
EXCLUSIV Colonoscopia, recomandată în funcție de istoricul familial. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Se consideră primele două generații
Acest tip de cancer se poate moșteni. Primele două generații sunt cele mai afectate.
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. Ce se întâmplă, de fapt, cu alimentele când ajung în stomac
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. De ce este un semn bun când gazele intestinale au un miros puternic.
Cancerul colorectal în rândul tinerilor, semnele care pot salva vieți. Detaliile care nu trebuie ignorate
Cancerul colorectal lovește tot mai mulți tineri sub 50 de ani, iar simptomele timpurii pot fi fatale dacă sunt ignorate.
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
EXCLUSIV Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
Durerea de ficat: Cauze, simptome și când să ceri ajutor medical
Adevărul despre sensibilitatea la gluten. Ce nu s-a spus până acum
Combinația letală care îți distruge ficatul
Tranzitul intestinal: frecvența scaunului poate influența sănătatea
Legătura dintre bacteriile orale și riscul de cancer colorectal în funcție de localizare. Două bacterii cresc riscul de cancer colorectal
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.
Ce spun arsurile la stomac despre sănătatea ta și când devin un semnal de alarmă
Polipii intestinali duc la cancer de colon. Chirurg: Efectele lui “las’ că n-am nimic!” nu sunt plăcute
EXCLUSIV Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
Pancreatita, cauză frecventă și intensă a durerii abdominale superioare. Dr. Oana Dolofan: Durere bruscă
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
