Condimente care susțin sănătatea și luptă împotriva inflamației. Rolul lor în menținerea unui sistem imunitar sănătos
O dietă bogată în ierburi și condimente poate contribui semnificativ la reducerea inflamației și la îmbunătățirea sănătății generale, sprijinind un microbiom intestinal...
O dietă bogată în ierburi precum turmericul, ghimbirul și piperul negru poate reduce inflamația și riscul anumitor afecțiuni. Inflamația este răspunsul natural al organismului la leziuni sau infecții, cauzând umflături, durere și pierderea funcțiilor țesuturilor.
Inflamația acută este un răspuns protector, în timp ce inflamația cronică persistă pentru o perioadă prelungită. Cercetările sugerează că o dietă care conține ierburi și condimente poate ajuta la prevenirea sau reducerea inflamației.
Anumite alimente, inclusiv ierburile și condimentele, pot avea proprietăți antiinflamatorii și pot avea un efect pozitiv asupra inflamației din organism, în special atunci când sunt consumate ca parte a unei diete bogate în nutrienți. Tractul digestiv conține de obicei între 70% și 80% din celulele imunitare ale organismului, iar microbiomul intestinal poate afecta aceste celule imunitare.
În timp ce studiile în eprubetă și studiile pe animale pot susține efectele ierburilor și condimentelor, organismul uman este mult mai complex, ceea ce face dificilă studierea efectelor consumului de ierburi sau ale suplimentelor pe bază de ierburi independent de alte variabile.
Multe studii de cercetare utilizează, de asemenea, plante și condimente în cantități de obicei mult mai mari decât atunci când sunt consumate în alimente, fie ca suplimente alimentare sau „extracte” concentrate.
O revizuire 2023 a cercetărilor sugerează o asociere între consumul unei diete bogate în ierburi și un microbiom intestinal divers, reducerea markerilor de inflamație și reducerea markerilor de boală imunitară.
Autorii explică faptul că asocierea se poate datora consumului crescut de alimente pe bază de plante și, ca urmare, consumului crescut de fibre, în rândul persoanelor care consumă ierburi și condimente.
Rozmarinul, o plantă populară printre dieteticieni, este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii și antioxidante. Nuanța sa verde și aroma îmbunătățesc mesele, iar fitocompușii săi, inclusiv acidul rosmarinic și acidul carnosic, oferă beneficii pozitive pentru sănătate.
Acești compuși pot suprima citokinele, pot controla inflamația și pot neutraliza radicalii liberi, reducând stresul oxidativ. O revizuire din 2020 a constatat că rozmarinul conține cele mai multe efecte medicinale printre compușii fenolici, ceea ce îl face o terapie alternativă pentru tratarea diferitelor afecțiuni.
Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii clinice pentru extrapolarea rezultatelor la om. S-a constatat că extractul și uleiul de rozmarin sunt sigure pentru consumul uman și pot avea proprietăți nutriționale benefice.
Food and Drug Administration a considerat rozmarinul un ingredient general recunoscut ca fiind sigur pentru consumul uman și utilizarea în produse. Cu toate acestea, este esențial să consultați o echipă medicală înainte de a adăuga noi suplimente sau uleiuri la rutina dumneavoastră.
Citește și: Carbohidrați sau grăsimi la micul dejun. Alegerea corectă pentru sănătatea metabolică a femeilor

Foto: Freepik
Ghimbirul, disponibil în stare proaspătă ca rădăcină sau sub formă de pudră în multe magazine alimentare, este sigur în cantitățile consumate în alimente și disponibil în majoritatea suplimentelor alimentare. Alte cercetări din 2024 sugerează că ghimbirul consumat în cantitatea găsită în suplimente poate ajuta la reducerea activității bolii la persoanele cu poliartrită reumatoidă.
Scorțișoara are beneficii specifice pentru sănătate în funcție de tip, scorțișoara „adevărată” de Ceylon (Cinnamomum verum) fiind de obicei asociată cu efecte benefice pentru sănătate datorită profilului său antioxidant ridicat.Cu toate acestea, tipul vândut ca „scorțișoară” în multe piețe la nivel mondial se referă la scorțișoara Cassian (Cinnamomum aromaticum), care este de obicei mai ieftină.
Conform unei analize din 2022, scorțișoara are compuși polifenolici care pot reduce mai mulți markeri asociați de obicei cu bolile inflamatorii, cum ar fi interleukina 1 și 6 (IL-1 și 6).
Un studiu in vitro din 2023 sugerează că acești compuși antioxidanți și antiinflamatori ai scorțișoarei de Ceylon pot rămâne în urma digestiei, spre deosebire de alți compuși din alimente.
Proprietățile antiinflamatorii ale usturoiului pot fi benefice pentru diferite afecțiuni în care inflamația joacă un rol, în special la nivelul tractului digestiv, cum ar fi bolile inflamatorii intestinale (boala Crohn și colita ulcerativă) și cancerul colorectal. Alte legume din aceeași familie pot avea beneficii similare pentru prevenirea cancerului.
Piperul Cayenne conține compuși naturali numiți capsaicinoizi care au unele proprietăți antiinflamatorii. Capsaicina poate inhiba o cale inflamatorie în organism, conform unei analize a cercetărilor din 2023.
Cu toate acestea, un mic studiu 2022 efectuat pe 29 de adulți fără boli inflamatorii intestinale care au consumat 1,8 grame de piper cayenne zilnic timp de 5 zile a determinat că acesta a avut o influență minimă asupra inflamației în tractul digestiv.
Piperul negru și piperina pot avea, de asemenea, proprietăți antiinflamatoare care pot reduce potențial inflamația în organism, în special în creier. Piperina poate avea un efect antiinflamator și poate reduce markerii inflamatori comuni în boli cronice precum boala Alzheimer, astmul, artrita, gastrita cronică sau inflamația mucoasei stomacului și boala Parkinson.
Cu toate acestea, majoritatea acestor cercetări provin din studii pe eprubete și pe animale, care nu sunt întotdeauna în măsură să prezică eficacitatea unei substanțe în corpul uman.
Anumite ierburi și condimente, atunci când sunt consumate într-o dietă bazată pe plante, precum dieta mediteraneană, pot ajuta la reducerea inflamației și la promovarea unui microbiom intestinal sănătos. Cercetările sugerează că anumite condimente pot chiar reduce activitatea bolii în cazul bolilor inflamatorii.
-
Câte grade trebuie să avem iarna în casă?28.12.2025, 13:04
-
6 alimente grase surprinzător de sănătoase28.12.2025, 11:36
-
-
-
Buze crăpate: ce vitamină îți lipsește din organism?27.12.2025, 17:05
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
Ceaiul care te scapă rapid de balonare. E perfect dacă NU îți place ghimbirul
Balonarea dispare rapid cu acest ceai. Este alegerea perfectă dacă nu îți place ghimbirul.
Ceaiul care promovează un somn liniștit și reduce anxietatea. Câte cești să bei înainte de culcare
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
EXCLUSIV Plante și ceaiuri care ajută la curățarea plămânilor
EXCLUSIV Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
Curcumina, condimentul natural la fel de eficient ca medicamentele pentru reflux și indigestie
Băutura delicioasă care poate reduce colesterolul rău datorită proprietăților sale
Leacurile bunicii revin: 5 remedii naturiste care chiar funcționează, confirmate de știință
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).
Turmeric: ce beneficii are și după cât timp se elimină din corp
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
Un simplu ingredient din bucătărie îți reface flora intestinală natural
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Planta care vindecă inflamația colonului. Mătură deșeurile intestinale
O plantă banală din grădină ar putea vindeca inflamațiile intestinale.
Planta medicinală care te ajută să slăbești. Arde grăsimile rapid
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Planta care scade glicemia și ajută digestia
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
Cum transformi ceaiul în medicament pentru răceală
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
