Carbohidrați sau grăsimi la micul dejun. Alegerea corectă pentru sănătatea metabolică a femeilor
Studiile recente sugerează că bărbații și femeile au diferențe metabolice semnificative, influențate de fazele complexe ale vieții feminine și de cerințele nutriționale...
Un nou studiu de la Universitatea Waterloo din Canada sugerează că bărbații și femeile au diferențe metabolice diferite datorită fazelor complexe ale vieții unei femei și solicitărilor asupra corpului său, cum ar fi sarcina. Studiul sugerează că metabolismul bărbaților poate răspunde cel mai bine la un mic dejun bogat în carbohidrați după ce nu au mâncat peste noapte, în timp ce femeile pot beneficia mai mult de mese cu un procent mai mare de grăsimi la trezire.
Metabolismul se referă la seria complexă de procese chimice din organism prin care substanțele nutritive sunt transformate în energie, are loc creșterea și sunt reparate leziunile celulare. Studiul se bazează pe un model matematic creat de cercetători pentru a simula efectul diferitelor alegeri alimentare asupra metabolismului bărbaților și femeilor.
Alimentația umană constă în principal din carbohidrați, grăsimi și proteine. Femeile tind să se bazeze mai mult pe metabolismul lipidic, decât pe cel al carbohidraților, de care dau dovadă bărbații. Autorii studiului subliniază importanța înțelegerii acestor diferențe în metabolism pentru a rezulta diferențe în răspunsurile metabolice și riscul de boală.
Michelle Routhenstein, dietetician de cardiologie preventivă la EntirelyNourished, sugerează ca bărbații să aleagă micul dejun bogat în carbohidrați cu fibre solubile, cum ar fi fulgi de ovăz, smoothie-uri sau boluri cu fructe de pădure, nuci și iaurt.
Pentru femei, pot fi benefice grăsimile nesaturate sănătoase pentru inimă, cum ar fi budinca de chia, omleta cu ouă vegetariene sau brânza de vaci cu semințe de in și mere. Atât micul dejun bogat în carbohidrați, cât și cel bogat în grăsimi pot ajuta la menținerea unei diete sănătoase.

Foto: Freepik
Metabolizarea rapidă a grăsimilor la femei
Un studiu realizat de Anita T. Layton, la Universitatea din Waterloo, a constatat că femeile tind să păstreze mai multă grăsime în timpul perioadei de absorbție, dar prezintă o oxidare a grăsimilor semnificativ mai mare în timpul perioadei post-absorbție.
Studiul sugerează că această dependență crescută de metabolismul grăsimilor la femei este influențată de diferențele de sex la nivelul ficatului și al țesutului adipos, simulările de model indicând un posibil mecanism de bază.
Ficatul feminin deviază mai mult glicerol către gluconeogeneză, dar conservă glicogenul mai mult decât ficatul masculin, rezultând o glicogenoliză redusă și o cantitate mai mică de glucoză.
Această reducere a glucozei arteriale favorizează oxidarea acizilor grași liberi de către alte organe și țesuturi, ducând la un metabolism global mai ridicat al grăsimilor.
Modelul poate ghida recomandările dietetice adaptate, specifice sexului, pentru optimizarea sănătății metabolice și prevenirea complicațiilor precum hiperglicemia sau hipoglicemia post-prandială.
De ce există diferențe în modul în care metabolizăm nutrienții
Femeile stochează mai multe grăsimi, ard mai multe grăsimi în timpul exercițiilor fizice și metabolizează grăsimile mai eficient într-o masă după un post. Grăsimea este o sursă importantă de energie, necesară pentru a face față costurilor nutriționale ridicate ale sarcinii și alăptării.
Aceste diferențe sunt probabil determinate de estrogen, deoarece femeile suportă costuri nutriționale mai mari în timpul reproducerii și alăptării. Viața femeilor este complexă, mai ales în comparație cu cea a bărbaților, deoarece acestea pot rămâne însărcinate și pot trece prin perioada de lactație, ambele având cerințe nutriționale enorme și impunând schimbări majore în organismul feminin.
Multe diferențe între sexe există pentru a pregăti femeile pentru cerințele străine impuse de sarcină și alăptare. Routhenstein, specialist în cardiologie preventivă, subliniază că multe studii din trecut au omis femeile și că există un efort conștient în curs de desfășurare de a se concentra mai mult pe femei în studiile privind sănătatea inimii.
-
De ce să nu dezgheți alimentele la temperatura camerei25.12.2025, 20:50
-
De ce trece sughițul dacă luăm puțină lămâie?25.12.2025, 17:54
-
6 remedii naturale pentru durerile de stomac25.12.2025, 16:05
-
EXCLUSIV Dr. Doru Negru demontează pâinea: Te-ai "spurcat" o dată?25.12.2025, 14:59
-
Primul semn că nivelul tău de stres e prea mare25.12.2025, 12:20
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Alcoolul după 40–50 de ani: ce se schimbă în organism și ce riscuri apar
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Adevărul despre micul dejun. Mitul care a rezistat zeci de ani, spulberat de știință
EXCLUSIV 6 greșeli frecvente din Postul Crăciunului. Dr. Lygia Alexandrescu vine cu sfaturi
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
La ce oră ar trebui să luăm cina pe timpul iernii
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
