Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică

Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
Cuișoarele, mugurii uscați ai unei plante perene originare din Indonezia și India, nu sunt doar o mirodenie populară, ci oferă și numeroase beneficii pentru sănătate. Cu aroma și proprietățile medicinale puternice, cuișoarele sunt folosite în diverse preparate, ceaiuri și chiar remedii naturale, potrivit MedicineNet.
Efect împotriva infecțiilor
Cuișoarele sunt bogate în eugenol, un compus activ cunoscut pentru proprietățile sale antiseptice, antibacteriene și antifungice. Cercetările sugerează că eugenolul poate ajuta la protejarea împotriva infecțiilor prin creșterea numărului de celule albe din sânge și eliminarea bacteriilor dăunătoare, cum ar fi E. coli. Uleiul de cuișoare poate fi un scut natural împotriva diverselor patogene, întărind apărarea organismului.
Reglează glicemia
Pentru cei care riscă să dezvolte diabet sau care gestionează diabetul de tip 2, cuișoarele pot juca un rol important în reglarea nivelurilor de glicemie. Extractul de cuișoare acționează similar insulinei, echilibrând glicemia. Studiile arată că o cantitate zilnică de unu până la trei grame de cuișoare poate ajuta la reducerea nivelurilor de glucoză din sânge, colesterol și trigliceride, făcându-le un supliment util pentru gestionarea glicemiei.
Mențin sănătatea orală
Cuișoarele au fost folosite de mult în îngrijirea orală datorită proprietăților lor antimicrobiene. Eugenolul, găsit în cuișoare, este cunoscut pentru abilitatea de a ameliora durerile dentare, de a calma gingiile dureroase și de a reduce bacteriile care cauzează boala gingiilor. Studiile arată că gargarismele pe bază de cuișoare pot îmbunătăți sănătatea gingiilor și pot reduce acumularea bacteriană în cavitatea bucală.
Suprimă tusea
Uleiul de cuișoare acționează ca un expectorant natural, fiind eficient în tratamentul afecțiunilor respiratorii superioare, cum ar fi tusea. Proprietățile sale antiinflamatorii ajută la calmarea iritațiilor din gât și la eliminarea tusei. Un ceai preparat din cuișoare pisate poate oferi alinare pentru simptomele de răceală.
Cuișoarele - FOTO: Freepik@KamranAydinov
Promovează sănătatea intestinală
Cuișoarele sunt bogate în fibre și antioxidanți, ceea ce le face excelente pentru sănătatea digestivă. Acestea pot ajuta la ameliorarea indigestiei, reducerea balonării și susținerea unui microbiom intestinal sănătos. Eugenolul poate ajuta, de asemenea, la protejarea mucoasei stomacale, oferind alinare pentru ulcere și îmbunătățind producția de mucus în sistemul digestiv.
Oferă protecție împotriva cancerului
Eugenolul, compusul responsabil pentru multe dintre beneficiile medicinale ale cuișoarelor, a fost studiat pentru posibilele sale proprietăți anticancerigene. Unele cercetări sugerează că extractul de cuișoare poate încetini creșterea tumorilor de melanom și poate promova moartea celulelor canceroase. Deși sunt necesare mai multe studii, cuișoarele ar putea fi un instrument puternic pentru prevenirea cancerului.
Promovează sănătatea ficatului
Ciroza și deteriorarea ficatului cauzate de radicalii liberi pot fi combătute de proprietățile antioxidante ale cuișoarelor. Extractul de cuișoare a arătat că protejează celulele ficatului de stresul oxidativ, reducând riscul de cancer hepatic. Consumul regulat de cuișoare poate, prin urmare, să contribuie la sănătatea ficatului pe termen lung.
Combat efectele îmbătrânirii
Cuișoarele sunt bogate în antioxidanți, care ajută la combaterea efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi, molecule instabile care contribuie la procesul de îmbătrânire. Proprietățile antioxidante ale cuișoarelor, în special eugenolul, sunt de cinci ori mai puternice decât vitamina E, oferind protecție robustă împotriva deteriorării țesuturilor legate de vârstă.
Ameliorează durerea și reduc stresul
Cuișoarele sunt cunoscute pentru efectele lor analgezice și antiinflamatorii. Fie că este vorba de dureri musculare, dureri articulare din artrită sau dureri de cap, uleiul de cuișoare poate ajuta la calmarea disconfortului. Studiile preliminare arată, de asemenea, că extractul de cuișoare poate reduce stresul și oboseala mentală, ajutând la îmbunătățirea circulației și susținerea stării emoționale.
Îmbunănățesc sănătatea respiratorie
Pe lângă ameliorarea tusei, cuișoarele au fost utilizate tradițional pentru tratarea altor afecțiuni respiratorii. Compușii din cuișoare pot ajuta la curățarea căilor respiratorii, reducerea producției de mucus și facilitarea respirației. Prin adăugarea cuișoarelor în dietă, puteți îmbunătăți sănătatea generală a sistemului respirator.
Susțin funcționarea sistemului imunitar
Cuișoarele pot susține sistemul imunitar datorită combinației lor puternice de vitamine, minerale și compuși organici. Bogate în antioxidanți, cuișoarele protejează celulele de daunele oxidative, îmbunătățind răspunsurile imunitare și ajutând corpul să lupte mai eficient împotriva bolilor și infecțiilor.
5 plante medicinale care ajută la echilibrarea hormonilor
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
Cartofii dulci, superalimentul care stabilizează glicemia. Mențin și sănătatea inimii
Acest aliment banal reglează glicemia și tensiunea arterială. Reduce și riscul de cancer.
Infecții urinare iarna: greșeala pe care o faci fără să-ți dai seama. Acest fruct te scapă de probleme
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
Ceaiul de țelină, detoxifiant natural. Promovează pierderea în greutate și previne inflamația. Cum trebuie preparat pentru a-i păstra calitățile
Ceaiul care protejează inima și creierul. Este consumat și de cei care vor să slăbească
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.
Cafeaua și longevitatea: mai mult decât o băutură energizantă. Îți poate prelungi viața cu până la 2 ani
10 plante medicinale utile pentru stres și anxietate. Trebuie să le consumi dupa 35 de ani
Ceaiul și ciocolata, efect asupra hipertensiunii arteriale
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Ingredientul puternic care îți curăță organele de grăsime și toxine. Multe femei îl adoră. Așa cureți stomacul, ficatul și colonul
Lapte auriu, băutura minune care combate stresul și insomnia. Te scapă de balonare. Rețeta asta e virală
Băutura care spală ficatul gras
Cea mai bună băutură care spală și curăță ficatul gras.
Ceaiul care promovează un somn liniștit și reduce anxietatea. Câte cești să bei înainte de culcare
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
Dovleacul plăcintar, alimentul de sezon cu multiple beneficii. Scade tensiunea și glicemia
Această legumă scade glicemia și hipertensiunea în același timp. Are multiple efecte asupra sănătății.
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.
Cătina, planta cu peste 200 de compuși benefici. Protejează ficatul, creierul și pielea
Ceaiul care îți curăță ficatul și colonul. E cel mai bun detoxifiant de iarnă. De ce multe femei îl adoră
Varza murată, aliatul neașteptat al intestinului. Cum protejează fermentația împotriva inflamației
Acest aliment curăță intestinul în profunzime și reduce inflamația.
Băutura care arde grăsimea și elimină metalele grele din corp. E minune pentru ficat
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.