Coronavirus: Aproape 100 de maramureșeni s-au întors din Italia în 24 de ore

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Coronavirus
Coronavirus

Mai mulți maramureșeni s-au întos în ultiele două zile din Italia. Potrivit protocolului, aceștia terbuie să rămână izolați la domiciliu pentru 14 zile. Pe de altă parte, SJU Baia Mare este pregătit pentru eventuale cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus. 

În Maramureș au sosit, de ieri până azi dimineață, 97 de persoane întoarse din Italia, prin Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Petea. Niciunul nu prezintă semne de boală.

În PTF Petea de desfășoară o campanie de informare a cetățenilor cu privire la noul virus. Oamenii care intră în țară primesc pliante cu informații despre noul coronavirus și măsurile de protecție pe care ar trebui să le respecte.

Cei care vin din Italia trebuie să stea izolați la domiciliu pentru 14 zile.

Spitalul Județean este pregătit să facă față unor posibile cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus, susține manageul unității medicale. „Protocolul de colaborare cu Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare presupune că, în situația în care acesta din urmă va trata pacienți infectați cu coronavirus, care vor necesita intervenții chirurgicale, Spitalul Județean de Urgență «Dr. Contantin Opriș» Baia Mare are pregătită o sală de operații și un salon pe secția de Anestezie și Terapie Intensivă pentru cazarea temporară a acestor pacienți”, a mai menționat Sorina Pintea, managerul Spitalului Județean de Urgență din Baia Mare.

Ea a mai menționat, însă, că spitalul nu este în carantină și nu deservește ca spațiu pentru persoanele aflate în carantină, însă s-a limitat timpul în care este permisă vizitarea pacienților de către aparținători, din cauza epidemiei de gripă.

„Spitalul Județean de Urgență „Dr. Contantin Opriș” Baia Mare nu este în carantină și nu are organizată o încăpere care să deservească ca spațiu de carantină pentru potențialii pacienți cu coronavirus. Carantina ar presupune un blocaj total al accesului în spital, adică nimeni nu ar putea să intre sau să iasă din unitate. Într-adevăr însă, există restricționări ale vizitelor, din cauza epidemiei de gripă cu care se confruntă țara noastră, în acest moment, în România existând 6.331 de pacienți bolnavi de gripă, o infecție respiratorie care ar trebui văzută ca fiind la fel de gravă ca și cea provocată de coronavirus. Măsurile pe care Spitalul Județean de Urgență „Dr. Contantin Opriș” Baia Mare le-a luat pentru a preîntâmpina posibilele cazuri viitoare de coronavirus sunt similare celor luate pentru preîntâmpinarea epidemiei de gripă, respectiv unitatea spitalicească este aprovizionată cu materiale de protecție, precum măști de unică folosință, halate și botoșei, cu antivirale și alte medicamente necesare. Trebuie menționat însă, că în suplimentarea stocului de măști, ne lovim de problema bugetului. Dacă în luna ianuarie, prețul de achiziție al unei măști era de 0,18 lei, ieri prețul aceluiași produs a urcat la 1,35 lei, ajungând astăzi la 2,5 lei/bucată”, a arătat ec. Sorina Pintea, manager al Spitalului Județean de Urgență „Dr. Contantin Opriș” Baia Mare

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel