Coronavirus, cele trei mari efecte nefaste pe care le are în organism. Dr Rodica Niculescu explică

DCMedical Team |
Data publicării:
EXCLUSIV
COVID-19
COVID-19

Dr Rodica Niculescu, șeful Departamentului de Cardiologie Intervențională de la Spitalul Clinic Sanador, a explicat, EXCLUSIV la DC Medical, care sunt cele mai mari probleme pe care le provoacă noul coronavirus, ce organe afectează și ce categorii de pacienți sunt în mare pericol. 

Dr Rodica Niculescu, medic primar chirurgie cardiovasculară și șeful Departamentului de Cardiologie Intervențională de la Spitalul Clinic Sanador, a explicat la Interviurile DC Medical, că noul coronavirus, atunci când se leagă de o anumită enzimă provoacă în organism trei efecte nefaste: vasoconstricție, tromboză și inflamație. De aici pornește totul, spune medicul, iar evoluția pacienților poate fi extrem de imprevizibilă.

Coronavirus, trei efecte nefaste de la care pornește totul

„Pornind de la niște explicații fiziopatologice, asta ca să înțelegem mult mai ușor despre ce vorbim, ar trebui să ne gândim la enzima care a fost implicată în explicațiile multor colegi medici din ultimul timp, respectiv enzima de conversie a angiotensinei, și dacă ne gândim că efectele ei asupra organismului sunt vasoconstricție, tromboză și inflamație, ne-am da imediat seama cât de importantă este reacția a fiecăruia dintre noi în fața acestuia coronavirus, deși știm că răspunsul este particular pentru fiecare dintre noi. De aceea și evoluția pacienților nu este să spunem bătută în cuie și există o variabilitate de răspuns a pacienților care se întâlnesc cu acest virus. Din păcate pacienții noștri deja diagnosticați ca și având boli cardiovasculare au afectate căile acestea despre care am pomenit, tocmai prin evoluția ca boală la nivelul endoteliilor arterelor, fie că vorbim de arterele coronare, de arterele carotide, membre inferioare și așa mai departe, cele care sunt evident că cele care aduc glucoză și oxigen la nivelul tuturor organelor implicit, și în primul rând la nivelul cordului. De aceea, cei care deja au un grad de afecțiune, să ne gândim la pacienții care sunt au avut istoric de infarct sau de boală de sindrom coronarian acut, deci de afectare cu stenoze semnificative la nivelul acestor artere coronare, care au ajuns să primească un număr de stenturi, care au fost depășiți chiar și de acest tratament și au ajuns să fie bypass-ați să fie după bypass-uri coronarian efectuată în serviciile de chirurgie cardiovasculară, ei din nefericire se îndreaptă către insuficiență cardiacă, adică o scăderea capacității de contracție a cordului cu afectarea cum spuneam arterelor coronare. Mult afectată”, a explicat dr Rodica Niculescu. 

Pacienții cei mai expuși

Odată săbit organismul, mai ales pe fondul anumitor boli cronice deja existente, lucrurile degenerează rapid. 

„Din această cauză și răspunsul pe care îl ar avea de dat față de un fenomen infecțios viral cu atingere pulmonară mai ales după cum vedem în evoluția pacienților noștri, sigur că răspunsul este mai prost, deja adaptabilitatea sau forța de răspuns este mult diminuată. Dacă ne gândim că într-adevăr endoteliul din fiecare vas din organism este afectat, ne gândim că evoluțiile vor fi foarte proaste la pacienții cu diabet, la pacienții cu insuficiență renală, sigur cea mai rea la cei dializați deja, evident la cei cu afectare și deja cu boli care conduc că trece insuficiență respiratorie. Ei intră în atenția noastră mod deosebit. Sigur că încercăm să îi protejăm inclusiv prin sfaturi pe care unii dintre ei ni le cer și chiar și la telefon sau în condițiile în care ajung la noi ca și urgențe în această situație”, a detaliat medicul. 

Ce patologii ajung la urgență și cum sunt tratate ele în condițiile în care noul coronavirus se răspândește în continuare, aflați în video: 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel