COVID-19, descoperire îngrijorătoare: proteina spike, efecte grave în inimă

Angela Sabău |
Data publicării:
Virus
Virus

Proteina spike, pe care virusul o utilizează pentru a se atașa de celule și a le infecta, se pare că are efecte mult mai grave în celulele din anumit tipuri de vase de sânge ale inimii. Cercetătorii au realizat un studiu în acest sens, iar descoperirea a creat îngrijorare. Pe de altă parte, specialiștii sunt cu un pas mai aproape de a găsi o soluție pentru a trata pacienții infectați.

Cercetătorii au descoperit o legătură îngrijorătoare între anumite celule cardiace și proteina spike a SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19.

Proteina spike pare să schimbe celulele din vasele de sânge mici din jurul inimii, perturbând funcția lor normală.

Studiulm pre-tipărit (ceea ce înseamnă că nu este încă evaluat de către colegi), a fost prezentat la Congresul Societății Europene de Cardiologie și arată că proteina spike se leagă de celulele numite pericite. Aceste celule acoperă vasele mici ale inimii, precum și alte locuri din jurul corpului uman. Când are loc legarea, pericitele încep să elibereze substanțe chimice care provoacă inflamații în organ.

În cadrul studiului, echipa a luat celule din vasele mic din inimă și le-a expus la proteina spike. Proteina este utilizată de virus pentru a se atașa de celule. Odată ce poziția virusului este asigurată, virusul fuzionează cu membrana celulară, eliberând materialul său genetic. Acest lucru ridică mecanismul celular, care începe să reproducă virusul, care apoi izbucnește și se răspândește în alte celule.

Dacă proteina spike singură este capabilă să afecteze comportamentul celulelor, este îngrijorător. Asta sugerează că până și celulele care nu sunt infectate pot fi afectate de virus, ceea ce face mai dificilă tratarea. Echipa a constatat că, prin blocarea receptorului CD147 pe aceste celule, acestea reduc efectul proteinei spike asupra pericitelor, deși a existat încă inflamație, conform iflscience.com.

Pericitele se găsesc pe tot corpul, inclusiv creierul și sistemul nervos central. Dacă mecanismul poate fi oprit la pacienți, ar putea reduce complicațiile care decurg din COVID-19, iar investigațiile ulterioare ar putea produce modalități mai bune de a opri proteina spike.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel