COVID-19: încă o complicație mortală, recent descoperită

Angela Sabău |
Data publicării:
Plămâni. Foto: Pexels
Plămâni. Foto: Pexels

Aspergiloza pulmonară este o complicație recent recunoscută a COVID-19. Deși aspergiloza este asociată în mod clasic cu pacienții sever imunocompromiși, este detectată din ce în ce mai mult la pacienții care primesc ventilație mecanică și corticosteroizi, în special cei cu infecții gripale severe.

Aspergiloza la pacienții cu forme severe a bolii COVID-19 a fost identificată la nivel global, inclusiv la pacienții anterior sănătoși, fără condiții preexistente de imunocompresie.
Aspergiloza pulmonară invazivă este adesea diagnosticată greșit. De fapt, un studiu din 2012 a constatat că a fost unul dintre diagnosticele grave cele mai frecvent ratate și identificate la autopsie, în rândul pacienților din terapia intensivă. Adevărata incidență a aspergilozei pulmonare este necunoscută. Numărul cazurilor raportate este mic, deși acest lucru poate reflecta un subdiagnostic.
Un rezultat seric pozitiv al galactomananului ar fi extrem de suspect pentru aspergiloză pulmonară, dar nu ar trebui utilizat un rezultat negativ pentru a exclude diagnosticul, în parte, deoarece aspergiloza pulmonară poate fi mai puțin invazivă decât la gazdele imunocompromise sever. Beta-D-glucan seric poate fi, de asemenea, util, la fel ca și testul reacției în lanț a polimerazei pentru Aspergillus.
Diagnosticul aspergilozei invazive se bazează pe cultivarea Aspergillus din probe respiratorii sau galactomanan pozitiv în ser sau lavaj bronhoalveolar.

Diagnosticare dificilă

Deși liniile directoare COVID-19 nu recomandă bronhoscopia ca metodă de diagnostic de rutină la pacienții cu COVID-19 din cauza riscului de generare de aerosoli, eșantionarea endotraheală sau eșantionarea nedirecționată a lavajului bronhoalveolar poate fi făcută, dacă se suspectează aspergiloză pulmonară. Un rezultat pozitiv al galactomananului respirator este sugestiv pentru aspergiloză pulmonară.
Utilizarea corticosteroizilor este un factor de risc pentru aspergiloza invazivă, deși aspergiloza poate apărea la pacienții ventilați mecanic care nu au primit aceste medicamente. Rezultatele studiului RECUPERARE care arată un beneficiu al utilizării dexametazonei în tratamentul pacienților cu COVID-19, terapia cu dexametazona a fost adoptată în ghidurile de tratament pentru COVID-19 sever, care ar putea crește riscul de aspergiloză pulmonară invazivă.

Complicație mortală

Aspergiloza apare ca o complicație mortală a gripei severe și a COVID-19, dar una dintre care mulți furnizori de asistență medicală din SUA nu știu. Ca urmare, apar întârzieri în diagnostic sau diagnostice greșite, ceea ce duce probabil la creșterea mortalității prin aspergiloză.
Orice pacient cu COVID-19 sever poate fi expus riscului de aspergiloză pulmonară, iar utilizarea adjuvantă pe scară largă a dexametazonei pentru gestionarea COVID-19 severă determină o preocupare suplimentară pentru aspergiloză secundară. Furnizorii de servicii medicale care tratează pacienții cu afecțiuni critice cu COVID-19 ar trebui să ia în considerare aspergiloza și să știe cum să detecteze această complicație emergentă, notează medscape.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel