COVID-19, o nouă teorie. Când ar putea deveni o boală sezonieră, la fel ca gripa

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:
Mască
Mască

COVID-19 ar putea deveni o boală sezonieră, similară gripei - dar nu înainte de a se obține un vaccin și o imunitate colectivă mai mare, susține un nou studiu. 

Noile cercetări publicate în revista Frontiers in Public Health sugerează că SARS-CoV-2 ar putea să fie afectat de schimbarea anotimpurilor, la fel ca virusuri umane sau gripa.

În regiunile temperate, acest lucru ar însemna infecții mai puține vara și vârfuri iarna. Această sezonalitate ar putea să apară doar după ce va fi dezvoltat un vaccin  și se va obține o imunitate colectivă  mai mare.


Vremea rece

În studiul de față, echipa a analizat cele mai recente cercetări privind COVID-19 și le-a comparat cu informații despre alți viruși care afectează căile respiratorii.

Au făcut acest lucru pentru a prezice dacă noul coronavirus va putea deveni sezonier - deosebit de sever în timpul iernii în regiunile temperate - sau dacă va circula pe tot parcursul anului.

Cercetătorii au menționat că multe alte coronavirusuri umane sunt mai răspândite iarna decât vara, la fel cum se crede că virusul gripal reacționează la temperatură similar cu SARS-CoV-2. Aceștia susțin că acest model sezonier se va dezvolta probabil și la SARS-CoV-2, datorită efectelor climatului asupra virusului și asupra oamenilor.

În primul rând, subliniază cercetătorii, clima poate afecta stabilitatea virusului. Cercetările anterioare au sugerat că anumite virusuri,  inclusiv SARS-CoV-2, devin mai stabile pe timp rece. Aceasta înseamnă că sunt capabile să supraviețuiască perioade mai lungi între gazde.

De asemenea, vremea rece poate permite virusului să călătorească prin aer mai ușor, în timp ce niveluri mai ridicate de radiațiile ultraviolete din timpul verii ar putea ucide virusul.

În al doilea rând, vremea rece poate afecta fiziologia noastră, facilitând infectarea. De asemenea, oamenii obțin, în general, mai puțină vitamina D iarna, când lumina soarelui este mai puțin intensă, ceea ce a fost legat de un răspuns imun mai slab la infecțiile respiratorii.

În plus, oamenii sunt mai predispuși să rămână în interior în timpul lunilor de iarnă, crescând riscul transmiterii virale acasă, la serviciu și la școală, de exemplu.

 


Studiul integral, aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel