COVID, asociat cu bolile autoimune ale pielii

Monika Baciu |
Data publicării:
covid - FOTO: Freepik@vwalakte
covid - FOTO: Freepik@vwalakte

COVID poate avea un impact ciudat asupra corpului. Semnele se văd pe piele.

Vezi și: Tratamentul AVC în fibrilația atrială, optimizat. Anticoagulantele, administrate imediat

Un studiu recent a descoperit că persoanele infectate cu COVID-19 au un risc semnificativ mai mare de a dezvolta boli autoimune, precum pemfigus, în termen de trei luni de la infecție, comparativ cu cele care nu au avut COVID-19 sau vaccinare. Studiul, publicat în Science Direct, subliniază că vaccinarea COVID-19 ar putea reduce acest risc, în special pentru anumite afecțiuni, precum pemfigusul.

Bolile autoimune cu formare de vezicule, cum ar fi pemfigusul și pemfigoidul bulos, sunt afecțiuni în care sistemul imunitar atacă pielea și membranele mucoase, cauzând bășici dureroase. Conform studiului, persoanele infectate cu COVID-19 au prezentat un risc mai mare cu 50,8% de a dezvolta aceste boli autoimune.

Riscul a fost mai pronunțat pentru pemfigus (raportul de risc [HR] 2,432), indicând de peste două ori mai multe șanse de a dezvolta această boală comparativ cu cei care nu au avut COVID-19 sau vaccinare. Riscul a fost mai scăzut, dar semnificativ, și pentru pemfigoidul bulos (HR 1,376), potrivit Medscape.

Vaccinarea, rol important

Pe de altă parte, studiul a arătat că persoanele care au primit vaccinul COVID-19, dar nu au avut infecția, au prezentat un risc cu aproape 50% mai mic de a dezvolta aceste boli autoimune comparativ cu cei nevaccinați.

Efectul protectiv al vaccinului a fost cel mai evident în prevenirea pemfigusului (HR 0,477), deși a avut un impact mai puțin semnificativ asupra pemfigoidului bulos (HR 0,846). Aceste rezultate sugerează că vaccinarea COVID-19 nu doar că previne formele severe de boală, dar poate proteja și împotriva complicațiilor autoimune, consolidând astfel valoarea vaccinării.

Vezi și: Migdalele, cea mai sănătoasă gustare din lume. Conțin grăsimi sănătoase

Metodologia studiului

Această cercetare a fost un studiu de cohortă retrospectiv, bazat pe populație, utilizând rețeaua TriNetX Analytics. A inclus date din peste 112 milioane de fișe medicale electronice din Statele Unite ale Americii, permițând cercetătorilor să analizeze un eșantion de aproape 14 milioane de persoane împărțite în trei grupuri: cei cu infecție COVID-19, dar fără vaccinare recentă, persoanele vaccinate care nu au avut COVID-19 și cei care nu au avut nici infecție, nici vaccinare.

Folosind potrivirea scorului de propensitate pentru a minimiza părtinirile, cercetătorii au urmărit fiecare grup pe o perioadă de aproximativ 72-76 de zile.

Atunci când au fost comparate grupurile de persoane infectate cu COVID-19 și cele vaccinate, cei infectați cu COVID-19 au avut un risc de peste trei ori mai mare de a dezvolta aceste boli autoimune, cu un risc deosebit de mare pentru pemfigus și un risc semnificativ și pentru pemfigoidul bulos.

Aceste rezultate subliniază rolul semnificativ al COVID-19 în declanșarea unor răspunsuri autoimune în anumite persoane, susținând, în același timp, efectele protectoare ale vaccinării.

Vezi și: Grupa de sânge, factor pentru colesterolul mărit. Cum influențează acest lucru

COVID - FOTO: Freepik@Designcorner1996

Recomandări pentru sănătatea publică

Autorii subliniază că rezultatele "pun în evidență importanța vaccinării nu doar în prevenirea rezultatelor severe ale COVID-19, ci și în protejarea împotriva complicațiilor autoimune".

Aceștia recomandă ca aceste descoperiri să fie incluse în mesajele de sănătate publică pentru a sprijini creșterea ratelor de vaccinare, subliniind beneficiile duble ale vaccinului în prevenirea atât a efectelor severe ale COVID-19, cât și a riscurilor autoimune.

Deși oferă informații valoroase, studiul are limitările sale. Designul retrospectiv poate duce la părtiniri, inclusiv subraportarea cazurilor de COVID-19 și vaccinări, precum și la factori de confuzie necontrolați care ar putea influența rezultatele. Studiul a fost finanțat de către statul Schleswig-Holstein, iar autorii au avut unele declarații financiare legate de sprijinul financiar din partea TriNetX și alte surse.

Acest studiu oferă o privire semnificativă asupra modului în care COVID-19 și vaccinarea sa pot influența riscurile de boli autoimune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel