COVID: Din cele trei subvariante ale Omicron, BA.2 este mai infecțioasă. A devenit deja dominantă în Danemarca. STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:
Coronavirus, COVID, oameni pe stradă. Foto colaj: Pexels
Coronavirus, COVID, oameni pe stradă. Foto colaj: Pexels

Până acum, au fost descrise trei subvariante ale Omicron: BA.1, BA.2 și BA.3. La nivel mondial, BA.1 reprezintă majoritatea cazurilor Omicron. Cu toate acestea, în Danemarca BA.2 a devenit repede dominantă pentru că este mult mai infecțioasă ca subvarianta inițială, arată un nou studiu. 

Subvarianta BA.2 a variantei Omicron de coronavirus SARS-CoV-2, care a devenit foarte repede dominantă în Danemarca, este mai transmisibilă decât varianta comună BA.1 și deține o capacitate mai mare de infectare a persoanelor vaccinate împotriva noului coronavirus, au descoperit autorii unui studiu danez (link direct sursa informației).

Acest studiu, care a analizat infectările provocate de noul coronavirus în peste 8.500 de familii daneze în perioada decembrie 2021 - ianuarie 2022, a descoperit că persoanele infectate cu subvarianta BA.2 erau cu 33% mai predispuse să îi infecteze pe oamenii din jur, în comparație cu persoanele infectate cu subvarianta BA.1.

Mai exact, subvarianta BA.2 a reprezentat 20% din toate cazurile de COVID-19 din Danemarca în săptămâna 52 din 2021, crescând însă veriginos până la aproximativ 45% în săptămâna a 2-a din 2022. În aceeași perioadă, frecvența relativă a BA.1 a scăzut.

Alte țări înregistrează, de asemenea, o creștere a cazurilor de infectate cu subvariata BA.2: De exemplu, Marea Britanie, Norvegia și Suedia – dar se pare că creșterea numărului de cazuri noi nu este până acum la același nivel ca în Danemarca.

Subvariantele BA.1 și BA.2 de Omicron au multe diferențe în mutațiile lor în cele mai importante zone. De fapt, diferența dintre BA.1 și BA.2 este mai mare decât diferența dintre varianta originală și varianta Alpha, arată cercetătorii.

Astfel de diferențe pot duce la proprietăți diferite, de exemplu în ceea ce privește infecțiozitatea, eficiența vaccinurilor sau severitatea bolii COVID-19 pe care o provoacă. 

„Am ajuns la concluzia că subvarianta Omicron BA.2 este în mod natural substanțial mai transmisibilă decât subvarianta BA.1, și că ea deține, de asemenea, proprietăți care îi permit să ocolească imunitatea și care reduc și mai mult efectul protector al vaccinării împotriva noului coronavirus”, au notat autorii studiului.

„Analiza inițială nu arată diferențe în ceea ce privește spitalizările pentru BA.2 față de BA.1. Sunt în curs de desfășurare analize privind infecțiozitatea și eficiența vaccinului etc., inclusiv încercări de cultivare a BA.2 în laborator pentru a efectua studii de neutralizare a anticorpilor. Este de așteptat ca vaccinurile să aibă, de asemenea, un efect împotriva bolilor severe asupra infecției cu BA.2”, au mai arătat ei. 

Studiul, care nu a fost încă analizat de alți oameni de știință, a fost realizat de cercetători de la Statens Serum Institut (SSI), Universitatea Copenhaga, Oficiul pentru Statistică din Danemarca și Universitatea Tehnică din Danemarca.

„Dacă ați fost expus la Omicron BA.2 în familia voastră, aveți o probabilitate de 39% de a vă infecta în următoarele șapte zile. În schimb, dacă ați fost expus la BA.1, această probabilitate este de 29%”, a declarat coordonatorul principal al studiului, Frederik Plesner, citat de Reuters și Agerpres.

Datele analizate sugerează că subvarianta BA.2, care are doar circa 30 de mutații comune cu BA.1 (din cele 50 pe care le are varianta Omicron), este cu aproximativ 33% mai infecțioasă decât BA.1, a adăugat cercetătorul danez, conform Abc7News

Cazuri de infectare cu BA.2 au fost înregistrate și în Statele Unite, Marea Britanie, Suedia și Norvegia, însă în procente mult mai reduse decât cele din Danemarca, unde această subvariantă a ajuns să reprezinte, săptămâna trecută, circa 82% din totalul infectărilor.

Studiul danez a arătat, totodată, că BA.2 este mai „eficientă” decât BA.1 în ceea ce privește infectarea persoanelor vaccinate cu schemă completă și a celor vaccinate cu doze „booster”, indicând astfel „proprietăți mai mari de evitare a imunității” pentru această subvariantă.

Însă vaccinurile anti-COVID-19 continuă să joace un rol important, au subliniat autorii studiului, deoarece persoanele vaccinate cu doze „booster” și cele vaccinate cu schemă completă sunt mai puțin predispuse să se infecteze și să transmită mai departe oricare dintre cele două subvariante în comparație cu persoanele nevaccinate.

O analiza preliminară realizată de SSI a arătat că nu există o diferență între riscul de spitalizare provocat de BA.2 în comparație cu cel provocat de BA.1.
Studiul a confirmat și o analiză preliminară din Anglia, care a arătat că BA.2 pare să dețină un avantaj substanțial de transmitere în comparație cu BA.1, potrivit Agenției pentru Siguranță Sanitară din Marea Britanie (UKHSA).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel