COVID, influență ciudată asupra gripei. Yamagata, noul virus: Nu este tipic pentru nicio perioadă a anului

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
covid - FOTO: Freepick
covid - FOTO: Freepick

COVID-ul are o influență ciudată asupra gripei și a celorlalte afecțiuni virale. Ce au descoperit cercetătorii și ce legătură au făcut cu restricțiile și masca.

COVID-ul face ca gripa și alte virusuri comune să acționeze în moduri necunoscute, relatează The Washington Post.

Luna trecută mai mulți copii au fost internați la Spitalul de Copii Yale New Haven cu o gamă uimitoare de șapte virusuri respiratorii. Au avut adenovirus și rinovirus, virus sincitial respirator și metapneumovirus uman, gripă și parainfluenză, precum și coronavirus - despre care mulți specialiști spun că este de vină pentru creșterile neobișnuite.

Viroze neobișnuite pentru lunile de vară

Specialiștii arată că aceste viroze nu sunt unele obișnuite pentru lunile de vară.

"Acest lucru nu este tipic pentru nicio perioadă a anului și cu siguranță nu este tipic în mai și iunie", a declarat Thomas Murray, expert în controlul infecțiilor și profesor asociat de pediatrie la Yale.

Unii copii internați în spital au fost co-infectați cu două virusuri și câțiva cu trei, a spus el.

La mai bine de doi ani de pandemia de coronavirus, virusurile familiare acționează în moduri necunoscute. Virusul sincitial respirator, cunoscut sub numele de RSV, își limitează de obicei atacurile sufocante la lunile de iarnă.

Rinovirusul, cauza răcelii comune, rareori trimite oamenii la spital. Iar gripa, care părea să revină în decembrie, a dispărut în ianuarie, odată ce tulpina Omicron a coronavirusului a luat amploare.

Vezi și: De ce strănuți când te pensezi

O nouă formă de gripă

Acum gripa a revenit, dar fără o linie comună, cunoscută sub numele de Yamagata, care nu a mai fost reperată de la începutul anului 2020. Ar fi putut să dispară sau ar fi putut sta în așteptare pentru a ataca sistemele noastre imunitare slăbite, menționează cercetătorii potrivit The Washington Post.

Cercetătorii analizează dacă schimbările comportamentale, precum restricțiile impuse de pandemie, portul măștii și distanțarea socială sunt responsabile pentru schimbările virale și ce avantaj evolutiv poate exercita SARS CoV-2 față de rivalii săi microscopici.

"Este un experiment natural masiv", a declarat Michael Mina, epidemiolog și director științific la platforma digitală de sănătate eMed, potrivit The Washington Post.

Mina a spus că schimbarea sezonului se explică în mare parte prin lipsa noastră de expunere recentă la viruși comuni, făcându-ne vulnerabili la revenirea lor.

Vezi și: 4 mituri despre somn. Ce înseamnă dacă îți amintești ce ai visat. Se oprește creierul în timp ce dormi?

Protocoale adaptate

În spitalele din toată țara, medicii adaptează protocoalele care, timp de decenii, au reflectat un ciclu previzibil de boli care apăreau și dispăreau atunci când școlile se închideau sau vremea se schimba.

"Vedeți un copil cu o boală febrilă și vă gândiți: Ce perioadă a anului este?", spune Peter Hotez, virusolog molecular și decan al Școlii Naționale de Medicină Tropicală de la Colegiul de Medicină Baylor din Houston, citat de The Washington Post.

Schimbarea sezonului și impactul virusurilor asupra organismului

De ani de zile, Theresa Barton, șefa de boli infecțioase pediatrice la Universitatea de Sănătate din San Antonio, a promovat în mod obișnuit vaccinul antigripal în fiecare toamnă și oprea campania de promovare a serului în martie-aprilie, când gripa dispărea.

Nouă schimbare a sezonului, cu cazurile de gripă în creștere vara trecută și apoi din nou în această primăvară, a făcut-o să se regândească.

Ea și alți specialiști în boli infecțioase își revizuiesc, de asemenea, răspunsul la RSV, un virus comun care aduce în spitale aproximativ 60.000 de copii mai mici de 5 ani în fiecare an, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Poate provoca infecții pulmonare mortale la prematuri și la alți sugari cu risc ridicat. Tratamentul tipic pentru aceștia este injecția lunară cu un anticorp monoclonal, palivizumab, din noiembrie până în februarie.

Dar vara trecută, numărul cazurilor de infecție cu RSV a crescut brusc și anul acesta provoacă probleme în mai și iunie. Experții în boli infecțioase urmăresc cu atenție cazurile, astfel încât să fie pregătiți să reactiveze protocolul costisitor.

Vezi și: De ce să-ți dai cu ciocolată pe față. 4 efecte uluitoare. Cum prepari masca, acasă

Răcelile obișnuite par mai virulente

Chiar și răcelile obișnuite par puțin mai virulente și mai tenace, potrivit lui Richard Martinello, specialist în virusuri respiratorii la Yale School of Medicine. 

„Când oamenii sunt răciți, par să fie puțin mai rău”, a spus el, subliniind că până acum dovezile sunt în mare parte anecdotice.

Potrivit cercetătorilor sistemul imunitar este slăbit, astfel că nu mai poate lupta împotriva virușilor.

”Am evoluat alături de agenții patogeni, iar contactele noastre regulate cu aceștia permit de obicei sistemului nostru imunitar să reactiveze răspunsul fără a ne îmbolnăvi foarte tare.

În momentul în care înctăm să întâlnim un virus cu această cadență obișnuită, așa cum să întâmplat în timpul pandemiei, acel echilibru natural este deranjat”, a spus Mina, potrivit The Washington Post.

Dacă te expui din nou la un virus odată ce a trecut prea mult timp, s-ar putea să nu te poți proteja și pe tine, ceea ce duce la focare în afara sezonului la nivelul populației și la infecții surprinzător de virulente pentru indivizi.

Asta, spun Mina și alții, este ceea ce s-a întâmplat odată ce oamenii au renunțat la măști și au început să se adune la interior. Virușii au început să circule în afara sezonului deoarece imunitatea populației era scăzută, chiar dacă alte condiții pentru ei nu erau optime. 

Vezi și: Infecțiile urinare "de vară". Atenție la PISCINĂ! Dorobăț: Bacterii multirezistente, ca cele din spital

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel