De ce strănuți când te pensezi

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
de ce stranuti cand te pensezi - FOTO: Freepick
de ce stranuti cand te pensezi - FOTO: Freepick

Strănuți când te pensezi? Ce înseamnă acest lucru ne explică cercetătorii.

Strănuți atunci când te pensezi, înseamnă că este de vină un nerv. Numeroase doamne și domnișoare se confruntă cu această problemă. Atunci când se află la saloanele de cosmetic, strănută în momentul în care sunt pensate.

Un nerv cauzează strănutul

Potrivit cercetătorilor, de vină pentru acest fenomen este nervul trigemen.

„Nervul face conexiunea dintre față și creier și transmite senzații între ele. Are trei branșe, iar cel despre care trebuie să discutăm aici este cel oftalmic, care alimentează nervii la cornee și iris, la frunte, părți ale sinusului și membranelor mucoase în nas, și la pielea de pe pleoape, sprâncene și nas“, spune doctorul Melanie Grossman, profesor asistent la clinica de dermatologie de la Universitatea Columbia, potrivit Very well health.

Atunci când firul de păr este smuls de pensetă, nervul este stimulat și atunci strănutul este activat. Încearcă să apeși (imediat după) cu degetul pe zona din care ai smuls firul.

Vezi și: De ce să-ți dai cu ciocolată pe față. 4 efecte uluitoare. Cum prepari masca, acasă

Nevralgia provoacă dureri

Nevralgia trigemenului este o inflamație a nervului trigemen, care provoacă dureri faciale intense. Este, de asemenea, cunoscut sub numele de tic douloureax, deoarece durerea intensă poate determina pacienții să-și contorsioneze fața într-o grimasă și să facă ca capul să se îndepărteze de durere.

”Este o o durere ascuţită, ca un şoc electric, paroxistică, cu durata de câteva secunde şi lancinantă în teritoriul de distribuţie a unei/mai multor ramuri ale nervului trigemen pe o parte.

Este caracterizată de perioada de remisiune şi răspuns iniţial la tratament cu carbamazepine, pacientul fiind fără modificări neurologice (exceptând poate o minimă modificare ale sensibilităţi locale)”, explică medicul neurochirurg Dan Martin pe blogul său.

Vezi și: 4 mituri despre somn. Ce înseamnă dacă îți amintești ce ai visat. Se oprește creierul în timp ce dormi?

Ce este strănutul

Strănutul este un act reflex ce se declanşează în momentul în care căile nazale devin iritate şi înfundate, iar organismul încearcă automat să le desfunde. Ochii se închid automat atunci când strănutăm, însă oamenii de știință susțin că există persoane care pot strănuta și cu ochii deschiși.

Strănutul, cunoscut cercetătorilor sub numele de reflexul de strănutare, ne protejează pasajele nazale de particulele străine forțând aerul să iasă din plămâni. Cu toate acestea, strănutul implică mai mult decât expulzarea aerului și a particulelor străine.

Când este stimulat, centrul de strănut al trunchiului cerebral ordonă contracții musculare de la esofag la sfincter. Aceasta include mușchii care controlează pleoapele. Unele persoane care strănută varsă și lacrimi. 

”Poate că oamenii închid ochii în timp ce strănută pentru a împiedica particulele expulzate să intre în ochii lor. Prin închiderea automată a pleoapelor atunci când apare un strănut, mai mulți iritanți pot fi împiedicați să intre și să agraveze ochii", a spus Huston.

Cauzele strănutului

Există mai multe cauze care ne pot determina să strănutăm. Printre acestea, cele mai comune ar fi:
- Alergia la anumite substanţe, precum polenul sau părul de animale. În urma inhalării acestor substanţe este afectat tractul respirator superior, iar nasul înfundat este însoţit de strănutatul frecvent;
- Substanţele iritante: praful, mirosurile puternice sau piperul;
- Gripa, răceala sau infecţiile virale, moment în care se produce strănutul, ca urmare a eliberării căilor respiratorii.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel