Creștere alarmantă a adolescenților care vapează marijuana

Adisa Codruț |
Data publicării:
Adolescenți
Adolescenți

Un studiu finanţat de guvernul american anunță că în 2019 s-a înregistrat o creştere alarmantă a numărului de adolescenţi care vapează marijuana.

Adolescenți, marijuana. Guvernul american a finanțat un studiu care arată o creștere îngrijorătoare a tinerilor care vapează marijuana. Această tendinţă este îngrijorătoare în contextul informaţiilor recente privind îmbolnăviri pulmonare grave provocate de vapat, care au afectat peste 2.400 de persoane din SUA, marea lor majoritate adolescenţi şi tineri, conform CDC (Centers for Disease Control and Prevention). Acest studiu, denumit "Monitoring the Future", este realizat în fiecare an pentru a depista rata consumului de droguri în rândul adolescenţilor americani şi este finanţat de National Institute on Drug Abuse. Anul acesta au fost centralizate date cu privire la peste 42.000 de elevi de liceu.

Rezultatele indică faptul că procentajul elevilor din ultimul an de liceu care au declarat că au vapat marijuana în luna precedentă a crescut de la 7.5% în 2018 la 14% în 2019 - o creştere de la un an la altul fără precedent în cei 45 de ani de când este realizat acest studiu, indiferent de substanţele luate în discuţie. Pentru comparaţie, între 2017 şi 2018, procentajul elevilor din ultimul an de liceu care au declarat că au vapat marijuana în ultima lună a crescut cu doar 2,5%.

În rândul elevilor de clasa a 10-a, acest procent a crescut de la 7% în 2018 până la 12,6% în 2019. Procentajul elevilor care au susţinut că au vapat marijuana cel puţin o dată în ultimele 12 luni a fost de 20% dintre cei de clasa a 12-a, şi, respectiv, de 19% dintre cei de clasa a 10-a. S-a înregistrat şi un procent de 7% din rândul elevilor de clasa a 8-a. "Pe măsură ce numărul adolescenţilor care vapează marijuana creşte, vor creşte şi afecţiunile de sănătate asociate, ce pot include boli ale plămânilor atunci când sunt folosite produse de pe piaţa neagră", conform autorilor studiului, de la Universitatea din Michigan, potrivit Agerpres.

Autorităţile sunt de părere că vaparea produselor ce conţin THC, ingredientul activ din marijuana, ar avea un rol important în creşterea semnificativă a numărului de îmbolnăviri pulmonare asociate vapatului. Aproximativ 80% dintre pacienţii spitalizaţi care au acuzat probleme pulmonare legate de vapat au folosit şi produse de vapare ce conţin THC.

Este nevoie de mai multe studii pentru a înţelege efectele imediate şi pe termen lung ale vapatului de marijuana, conform autorilor studiului publicat miercuri în revista ştiinţifică JAMA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel