Nicotina, marijuana, substanțele combinate: preferatele tinerilor pentru vaping

Angela Sabău |
Data publicării:
Vaping
Vaping

Nicotina, marijuana și substanțele combinate sunt preferatele tinerilor ce vapează. Un nou studiu încearcă să descopere care produse pot fi asociate cel mai mult cu problemele de sănătate grave pe care le suferă tot mai mulți tineri care utilizează țigara electronică.

Mai mulți adolescenți care vor fumează țigări electronice (vapează) folosesc substanțe ce dau dependență sau care pot afecta mintea decât s-a crezut anterior, potrivit unui nou studiu publicat în Jurnalul American de Medicină Preventivă. Datele arată o imagine diferită de cercetările anterioare, datorită proporției semnificativ mai mari (75%) de adolescenți care folosesc nicotină, marijuana sau substanțe multiple și nu doar aromatizant. Aceste constatări se adaugă preocupărilor din ce în ce mai mari de sănătate publică cu privire la utilizarea țigărilor electronice de către tineri.

"Studiul nostru a oferit o viziune mai nuanțată a comportamentelor de utilizare a țigărilor electronice ale tinerilor decât studiile anterioare. Am descoperit că tinerii au fost mai predispuși să raporteze că utilizează nicotină și marijuana decât doar „aromatizanți" și că intensitatea fumatului a fost asociată cu o proporție din ce în ce mai mare a studenților care raportează că utilizează doar nicotină", a explicat cercetătorul Hongying Dai, doctor, profesor asociat la Colegiul de Sănătate Publică, Universitatea din Nebraska Medical Center, Omaha, NE, SUA.

Substanțele preferate de tineri 

Acest studiu a examinat tiparele de utilizare a nicotinei, marijuanei și aromelor în țigările electronice pe care le-au folosit în ultimele 30 de zile, prin analizarea datelor dintr-un studiu (MTF) din 2017. Dintre cele 14.560 de adolescenți participanți la acel studiu, 12% au raportat că au vapat în primele 30 de zile, 7,4% folosind nicotină și 3,6%, marijuana. Din grupul respectiv, doar 24,9% au raportat doar aromatizant, în timp ce o majoritate (75,1 la sută) au raportat nicotină, marijuana sau substanțe multiple.

Intensitatea actuală de utilizare a țigărilor electronice a fost asociată cu un risc crescut de raportare a tuturor celor trei substanțe. Studenții de sex feminin au fost, de asemenea, mai puțin probabil să raporteze aceste trei substanțe decât studenții de sex masculin. Mai puțini negri ne-hispanici au raportat că au utilizat nicotină și aromatizanți, decât albii non-hispanici. De asemenea, spaniolii au raportat că utilizează nicotina pentru vaping.

Creștere alarmantă a consumului

Prevalența consumului de țigări electronice în rândul tinerilor din SUA a crescut dramatic în perioada 2017-2019, în parte datorită popularității în creștere a produselor utilizate și a unui număr mare de arome atrăgătoare pentru adolescenți. Creșterile de utilizare la nivel național l-au determinat pe chirurgul general al SUA să emită un aviz cu privire la epidemie în 2018, dar este nevoie de mult mai mult pentru a inversa tendința ascendentă. Datorită numărului mare înregistrat recent de leziuni pulmonare legate de vaping, apelurile pentru restricții la produsele vaping aromate și utilizarea țigaretei electronice au devenit mai urgente. Identificarea substanțelor de vaping de către tineri este esențială pentru formularea, implementarea și evaluarea strategiilor și intervențiilor la nivelul întregii populații pentru reducerea utilizării acestor produse.

"Este necesară supravegherea continuă a comportamentelor și strategiilor și intervențiilor de tineret pentru reducerea consumului de țigarete electronice. Adevărul este că nici o formă de tutun nu este în siguranță", a adăugat co-investigatorul Mohammad Siahpush, doctorat, Colegiul de Sănătate Publică, Universitatea al Centrului Medical Nebraska, Omaha, NE, SUA.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel