Marijuana, posibile efecte nedorite asupra sănătății

Angela Sabău |
Data publicării:
Tânără care fumează
Tânără care fumează

Fumatul nu face bine la sănătate, însă fumatul marijuanei ar putea fi legat cu un risc mai mare de accident vascular cerebral.

Fumatul nu face inimii sau creierului tău niciun favor, arată o serie de noi studii.

Primul studiu a constatat că fumătorii frecvenți de marijuana au un risc de două ori mai mare să sufere un accident vascular cerebral.

De asemenea, este mai probabil să fie spitalizați din cauza ritmului cardiac neregulat care poate fi periculos, potrivit celui de-al doilea studiu.

Ambele studii urmează să fie prezentate la o reuniune viitoare a American Heart Association (AHA), în Philadelphia, 16-18 noiembrie. Cercetările prezentate la întâlniri sunt de obicei considerate preliminare până la publicarea într-un jurnal revizuit de la egal la egal.

Rezultatele sunt „gândite ca o provocare într-un moment în care există o presiuni pentru legalizarea marijuanei, iar planta și metaboliții acesteia sunt promovate ca leac pentru o multitudine de afecțiuni medicale”, a spus Dr. Ranjit Suri, un electrofiziolog la Mount Sinai St. Luke's din New York. Suri nu făcea parte din niciun studiu.

Primul studiu a descoperit că nefumătorii care consumă marijuana mai mult de 10 zile pe lună au aproape 2,5 ori mai mare risc să aibă un accident vascular cerebral în comparație cu non-utilizatorii.

Pentru studiu, cercetătorii au evaluat datele federale ale sondajului la peste 43.000 de adulți, cu vârste cuprinse între 18 și 44 de ani, dintre care aproximativ 14% au raportat că au fumat marijuana în ultimele 30 de zile.

Echipa de studiu a fost surprinsă de faptul că oamenii atât de tineri aveau un risc ridicat de accident vascular cerebral, a declarat autorul principal Tarang Parekh, cercetător în politici de sănătate la Universitatea George Mason din Fairfax, Va.

„Tinerii consumatori de canabis, în special cei care consumă tutun și au alți factori de risc pentru accidente vasculare cerebrale, cum ar fi hipertensiunea arterială, ar trebui să înțeleagă că ar putea crește riscul de a face un AVC la o vârstă fragedă”, a spus el.

Studiile anterioare au arătat că marijuana poate crește coagularea sângelui și poate duce la îngustarea arterelor, ambele putând crește riscul de accident vascular cerebral, a spus Parekh. Acest lucru ar putea explica asocierea observată.

Risc de afecțiuni cardiace 

În cel de-al doilea studiu, cercetătorii au descoperit că persoanele care consumă compulsiv canabisul au un risc cu până la 50% mai mare de a fi spitalizate pentru o aritmie - o bătăi inimii neregulate care pot crește riscul de accident vascular cerebral, atac de cord sau insuficiență cardiacă.

Echipa a comparat mai mult de 570.000 de persoane spitalizate cu o aritmie cu peste 67 de milioane de pacienți spitalizați din alte motive, analizând în mod special cei diagnosticați cu tulburare de consum de canabis.

Cercetătorii au descoperit că persoanele cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani care au consumat compulsiv canabis au avut 52% mai mare riscul să ajungă în spital suferind de aritmie, în timp ce cei cu vârste între 15 și 24 de ani aveau o probabilitate mai mare cu 28% să fie spitalizați pentru o bătăi inimii neregulate.

"Efectele folosirii canabisului sunt văzute în 15 minute și durează aproximativ trei ore. La doze mai mici, este legat de o bătaie mai rapăidă a inimii. La doze mai mari, este legat de o bătaie a inimii prea lentă", a spus cercetătorul principal Dr. Rikinkumar Patel, medic rezident în departamentul de psihiatrie la Griffin Memorial Hospital din Norman, Okla.

Medicii trebuie să întrebe noi pacienți cu accident vascular cerebral și boli de inimă despre consumul de marijuana, pentru a-și informa mai bine opțiunile de tratament, au concluzionat ambele seturi de cercetători. 

"Riscul consumului de canabis legat de aritmie la tineri este o preocupare majoră, iar medicii ar trebui să întrebe pacienții internați cu aritmii despre utilizarea de canabis și alte substanțe, deoarece acestea ar putea declanșa aritmii", a spus Patel.

Cu toate acestea, ambele studii au fost observaționale și nu stabilesc o legătură directă dintre cauza și efect între consumul de marijuana și aceste afecțiuni, a remarcat Suri.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel