În stradă, pentru prevenirea violenței asupra femeilor

Adisa Codruț / 16 oct 2019 / 23:40
Cuplu
Cuplu

Organizațiile neguvernamentale din domeniul prevenirii și combaterii violenței împotriva femeilor ies în stradă la marșul “Împreună pentru siguranța femeilor”.

Marșul „Împreună pentru siguranța femeilor” va avea loc sâmbătă, 19 octombrie, în patru orașe din țară, simultan: București, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași.  

Organizatorii atrag atenția asupra faptului că femeile sunt descurajate să raporteze violența din cauza inaccesibilității serviciilor și a lipsei de încredere cu care sunt tratate.

În București, evenimentul are loc de la ora 15.00, pe traseul Piața Universității (Parcul Colțea) – Piața Romană – Piața Victoriei și va reuni atât reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale din domeniul prevenirii și combaterii violenței împotriva femeilor, precum și persoane care doresc să transmită un mesaj de solidaritate cu victimele violenței de gen. 

„Evenimentul aduce în prim plan nevoia femeilor de a avea încredere pentru a ieși din relațiile abuzive sau pentru a reclama actele de hărțuire sau viol. Au nevoie de încredere în forțele proprii, încredere că familia nu le va judeca și nu le va acuza pe ele pentru agresiunea partenerilor, încredere că nu vor suferi repercusiuni, încredere că polițiștii și judecătorii le vor crede”, se mai arată în document.

În România, una din patru femei a fost agresată fizic sau sexual de partenerul său sau de fostul partener, cel puțin o dată în viață.

În primele 6 luni ale anului 2019 au avut loc 11.896 de infracțiuni din sfera violenței domestice;

În prima jumătate a anului 2019 au fost emise 3.616 ordine de protecție de către polițiști și 3.520 ordine de protecție emise de către instanțele de judecată;

Din 38.445 de fapte de violență în familie sesizate la poliție în 2018, au ajuns în instanță doar 3,5% adică 1.360 inculpați, în scădere față de anul 2017.

„Mai mult decât atât, prin această acțiune, Rețeaua VIF își propune să semnaleze autorităților necesitatea finanțării programelor de prevenție, conștientizare și educație, a includerii în bugetele locale a fondurilor pentru servicii sociale, publice și neguvernamentale, necesare supraviețuitoarelor violenței și pentru  adăposturile de urgență, importanța formării continue a personalului din poliție, medicină legală, servicii sociale pentru a putea interveni cât mai eficient în cazurile de violență împotriva femeilor”, se mai arată în document. 

Organizațiile membre ale Rețelei VIF consideră că identificarea și tratarea cu prioritate a cazurilor de acte sexuale cu minore trebuie să fie o urgență pentru autorități, la fel și înființarea centrelor specializate pentru cazurile de violență sexuală, cu personal specializat care să acționeze în interesul victimelor, prin consiliere psihologică și consiliere legală.

Organizatoarele marșului ”Împreună pentru siguranța femeilor!” transmit un mesaj de solidarizare și bărbaților și invitația de a fi o forță activă în oprirea violenței împotriva femeilor și fetelor. Responsabilitatea de a lua atitudine împotriva violenței aparține tuturor, nu doar femeilor!

Următoarele ambasade și reprezentanţe ale instituţiilor internaţionale au semnat o declarație comunăîn sprijinul marșului: Albania, Argentina, Austria, Belgia, Canada, Chile, Croaţia, Cehia, Danemarca, Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Irlanda, Israel, Italia, Lituania, Olanda, Norvegia, Peru, Serbia, Slovenia, Spania, Suedia, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy