Creșterea părului în urechi: de ce se întâmplă acest lucru și ce rol are

Monika Baciu |
Data publicării:
cresterea parului in urechi - FOTO: Freepik@rawpixel.com
cresterea parului in urechi - FOTO: [email protected]

Creșterea părului în urechi poate fi neplăcută pentru cei care se confruntă cu acest fenomen. Dar află de ce se întâmplă acest lucru, mai ales odată cu trecerea anilor.

Creșterea părului în urechi este normală.  Primul lucru pe care trebuie să îl știți este că a avea păr în urechi este complet normal.O mulțime de oameni, mai ales bărbați adulți, încep să observe că le crește mai mult păr din urechi pe măsură ce îmbătrânesc.

Nu există prea multe dovezi științifice care să explice de ce se întâmplă acest lucru, dar vestea bună este că nici măcar o abundență de păr care îți iese din urechi nu este probabil un motiv de alarmă.

Există câteva probleme de sănătate asociate cu părul în plus din urechi, dar, în majoritatea cazurilor, nu este nevoie din punct de vedere medical să îl îndepărtezi.

Vezi și: Cum trebuie să arate meniul zilnic complet. Wasim Nazer: Este perfect!

Există două tipuri de păr din urechi: vellus și tragi

Aproape toată lumea are un strat subțire de păr micuț care le acoperă o mare parte din corp, inclusiv urechea externă și lobii urechii. Acest strat asemănător unui puf de piersică se numește păr vellus. Acest tip de păr se dezvoltă pentru prima dată în copilărie și ajută organismul să regleze temperatura.

Deși părul vellus poate crește lung la o vârstă mai înaintată, acesta este lipsit de pigment și este greu de văzut. Acest tip de păr din ureche este incredibil de comun, greu de observat și probabil că nu vă va deranja niciodată.

Dacă căutați pe internet pentru a afla despre firele de păr lungi sau filiforme care răsar din interiorul urechilor dumneavoastră sau ale unei persoane dragi, probabil că aveți în față fire de păr tragi.

Firele de păr tragi sunt fire terminale, care sunt mai groase și mai întunecate decât firele de păr vellus. De obicei, aceștia oferă protecție, potrivit Healthline.

Vezi și: Ceaiul care îți dă energie în DOUĂ minute. Susține sănătatea creierului și ameliorează simptomele bolii Alzheimer

Ce rol are părul din urechi

Părul din urechea terminală lucrează împreună cu ceara naturală din ureche pentru a forma o barieră de protecție. La fel ca părul din nas, acesta ajută la prevenirea pătrunderii germenilor, bacteriilor și resturilor în interiorul urechii interne și la producerea de potențiale daune.

Așadar, a avea puțin păr în ureche nu este doar normal, ci chiar un lucru bun. Uneori, oamenilor le crește mai mult păr în ureche decât au nevoie, iar unii aleg să îl îndepărteze sau să îl taie.

Cum să scăpați de el

De obicei, întrebarea dacă să îndepărtezi sau nu părul din ureche este pur cosmetică. Dacă decideți că vreți să îl îndepărtați, există câteva opțiuni bune.

Poți cumpăra o mașină de tuns sau o pensetă pentru a avea grijă de părul din urechi rapid și ușor acasă, dar va trebui să repeți acest lucru des. Poți merge la un salon din când în când pentru a-l epila cu ceară.

Vezi și: Vitaminele, esențiale după 40 de ani. Ce suplimente ar trebui să iei

Există vreun pericol în cazul unui păr prea mult în urechi?

În cea mai mare parte, a avea păr în urechi (chiar și mult păr) este perfect normal și nu reprezintă un motiv de îngrijorare.

Acestea fiind spuse, ocazional, prea mult păr din ureche poate aglomera și înfundă canalul auditiv. Acesta ar putea să vă facă mai susceptibil la afecțiuni ușoare, cum ar fi urechea înotătorului, prin îngustarea canalului auditiv, astfel încât apa să rămână blocată în interior.

În mod similar, îndepărtarea părului în plus din ureche poate fi un tratament pentru tinitus (cunoscut și sub numele de țiuit în urechi). În ceea ce privește partea mai serioasă, există unele controverse medicale cu privire la faptul dacă părul din canalul urechii care apare împreună cu o încrețitură în lobul urechii poate prezice sau nu o apariție mai mare a bolii coronariene (CAD).

O recenzie recentă a literaturii citează un studiu din 1989 care a arătat o corelație între bărbații indieni cu păr în ureche (și pliul lobului urechii) cu dezvoltarea bolilor de inimă.

Cu toate acestea, studiul a inclus doar participanți din Asia de Sud. Analiza subliniază, de asemenea, faptul că unele studii de urmărire nu au reușit să arate o corelație semnificativă. Așadar, deocamdată, cercetătorii nu știu cu siguranță dacă părul din urechi ar putea însemna că ai mai multe șanse să dezvolți o boală coronariană.

Se pare că există mai multe dovezi care sugerează că un pliu natural în lobul urechii este un predictor mai clar al CAD. Iar pliurile lobului urechii și excesul de păr din ureche apar adesea împreună, ceea ce poate fi motivul pentru care avem această asociere discutabilă între părul din ureche și CAD.

Vezi și: Otrava din cafea. Cum ne poate îmbolnăvi cafeaua. Wasim Nazer: Duce la cancer, crește colesterolul

Cui îi crește păr în urechi

Deși este posibil ca oricine să dezvolte păr în plus în urechi, cele mai multe cazuri apar la bărbații adulți sau mai în vârstă. Părul din ureche începe să crească mai gros și mai lung mai târziu în viață, când modelele normale de creștere și de cădere a foliculilor de păr pot fi uneori "dereglate".

Un articol din Scientific American sugerează că unul dintre motivele pentru care bărbații observă mai mult păr în urechi mai târziu în viață este că foliculul devine mai sensibil la nivelul lor de testosteron și crește mai mare. Acest lucru înseamnă că părul în sine va deveni mai gros. Această teorie ar explica, de asemenea, de ce femeile nu se confruntă cu creșterea părului din urechi în același mod în care o fac mulți bărbați.

Persoanele din anumite medii etnice par a fi mai predispuse la creșterea excesului de păr în urechi decât altele. Din nou, există foarte puține cercetări clinice disponibile cu privire la părul din urechi, dar un studiu mai vechi din 1990 a remarcat un caz deosebit de ridicat de păr în urechi la populațiile din Asia de Sud.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel