Vitaminele, esențiale după 40 de ani. Ce suplimente ar trebui să iei

Vitaminele sunt, alături de alți nutrienți, o armată care luptă împotriva afecțiunilor. Iată care sunt cele 7 vitamine esențiale de care ai nevoie după vârsta de 40 de...
Vitaminele și nutrienții sunt o armată care luptă împotriva afecțiunilor legate de vârstă. Iar cel mai bun mod de a construi această armată este să ai o dietă sănătoasă și bine închegată, spune Kristin Kirkpatrick, MS, RD, manager al programelor de nutriție pentru bunăstare la Cleveland Clinic Wellness Institute.
Deși este întotdeauna important să mâncați bine, acest lucru devine deosebit de esențial în jurul vârstei de 40 de ani, deoarece atunci regulile încep să se schimbe, spune ea.
”Probabil că organismul dumneavoastră nu mai funcționează în același mod la peste 40 de ani ca la 20 de ani”, spune ea.
Masa musculară începe să se deterioreze, suntem mult mai predispuși să ne îngrășăm, poate începe (sau poate începe în curând) menopauza, iar riscul de boli cronice precum cancerul, bolile de inimă și diabetul începe să crească - ceea ce înseamnă că planul tău de luptă trebuie să înceapă să arate puțin diferit.
Una dintre soluții este obținerea unei cantități suficiente de vitamine și nutrienți potriviți, ceea ce este posibil printr-o alimentație sănătoasă - iar sursele alimentare sunt de obicei (dar nu întotdeauna) un pariu mai bun decât suplimentele, deoarece sunt mai bine absorbite, spune Kirkpatrick. Mai jos sunt nutrienții cheie la care trebuie să fiți atenți și cele mai bune modalități de a-i obține.
Vezi și:
Vitamina B12
Odată ce împliniți 40 de ani (și cu siguranță după 50 de ani), vitamina B12 ar trebui să fie în atenția dumneavoastră. Este esențială pentru funcționarea normală a sângelui și a creierului, spune Kirkpatrick.
Și în timp ce copiii și adulții mai tineri sunt susceptibili de a obține B12 de care au nevoie din alimente - se găsește în carne și produse de origine animală, inclusiv pui, pește, lactate și ouă - B12 este mai slab absorbită pe măsură ce organismul îmbătrânește, de obicei începând în jurul vârstei de 50 de ani, deoarece atunci se diminuează nivelul de acid gastric.
Orice moment după 40 de ani și înainte de a împlini 50 de ani este un moment bun pentru a începe să obțineți B12 dintr-un supliment sau multivitamină. Încercați să obțineți 2,4 mg pe zi (doza alimentară recomandată în prezent), deși nu trebuie să vă faceți griji că luați prea mult, adaugă Kirkpatrick. Deoarece este o vitamină solubilă în apă, eliminați prin urinare ceea ce nu aveți nevoie.
Calciu
O analiză recentă a 59 de studii menite să măsoare rolul pe care acesta îl joacă în prevenirea fracturilor la bărbații și femeile cu vârsta peste 50 de ani a constatat că creșterea aportului de calciu - fie din alimente, fie din suplimente - nu are șanse să reducă semnificativ riscul de fracturi. Iar alte cercetări au asociat suplimentele de calciu cu un risc crescut de atac de cord, accident vascular cerebral și moarte cardiacă pentru femeile aflate la postmenopauză.
Dar chiar dacă oasele noastre absorb cea mai mare parte a calciului de care au nevoie mai devreme în viață (de obicei înainte de vârsta de 30 de ani), acest nutrient joacă un rol în menținerea sănătății oaselor și mai târziu în viață, potrivit lui Kirkpatrick.
Acest nutrient este necesar pentru alte funcții de bază ale organismului, cum ar fi contracția musculară, funcționarea nervilor și a inimii și alte reacții biochimice - iar dacă nu primiți suficient calciu din alimentație, organismul fură calciu din oasele dumneavoastră (și le slăbește).
Concluzia este că aveți nevoie de calciu la 40 de ani și după această vârstă, dar aceste ultime descoperiri ne spun că nu trebuie să exagerați, deoarece mai mult calciu nu înseamnă neapărat mai multe beneficii și poate fi chiar dăunător pentru sănătatea inimii, spune ea.
Cele mai multe femei pot obține calciul de care au nevoie - 1.000 mg pe zi pentru femeile între 40 și 50 de ani și 1.200 mg pentru femeile cu vârsta peste 50 de ani - dacă au o dietă bine echilibrată cu alimente bogate în calciu, cum ar fi lactatele, tofu, sardinele, broccoli, migdalele și spanacul.
Vezi și: Alimentele care trebuie consumate pe măsură ce îmbătrânești. Cum interacționează cu medicamentele
Vitamina D
D este un lucru important, spune Kirkpatrick, mai ales după 40 de ani, deoarece ajută la protejarea împotriva schimbărilor legate de vârstă care încep să apară. Deficiențele de vitamina D au fost legate de diabet, boli de inimă, scleroză multiplă și cancer de sân și colorectal - toate acestea fiind mai susceptibile de a apărea cu cât îmbătrânești mai mult.În plus, D este esențială pentru absorbția calciului în organism, spune ea.
Sursele dietetice includ peștele și lactatele, cerealele și boabele îmbogățite, dar, în general, D-ul pe care îl obțineți din alimente este slab absorbit. Soarele este cea mai bună sursă de vitamina, dar nu toată lumea trăiește suficient de aproape de ecuator pentru a fi expusă la razele puternice care vor furniza D de care aveți nevoie, explică Kirkpatrick.
Ar trebui să luați cel puțin 600 UI pe zi (și 800 UI pe zi după 50 de ani), conform recomandărilor actuale ale National Institutes of Health. Limita superioară tolerabilă (și anume, cantitatea care nu va provoca daune) este de până la 4.000 UI pe zi.
Magneziu
O funcție cheie a magneziului este de a ajuta la reglarea tensiunii arteriale, ceea ce este deosebit de important pentru femeile de peste 40 de ani, care sunt deja expuse riscului de hipertensiune arterială din cauza îmbătrânirii normale. Deficiențele de magneziu au fost legate de boli de inimă, diabet și inflamații, adaugă Kirkpatrick.
În plus, acesta ajută organismul să absoarbă calciul și joacă un rol în funcțiile musculare, nervoase și cardiace, precum și în controlul glicemiei.
Dacă aveți o dietă sănătoasă și echilibrată, este probabil să obțineți tot magneziul de care aveți nevoie (320 mg pe zi pentru femeile de 40 de ani și peste) din alimente, spune Kirkpatrick - se găsește în verdele cu frunze închise, fasole, soia, nuci, semințe și avocado.
Prea mult magneziu nu prezintă neapărat riscuri pentru sănătate, dar poate provoca diaree, greață sau crampe.
Potasiu
Potasiul este cu siguranță un nutrient din care doriți să obțineți suficient, dar, cu excepția cazului în care medicul dumneavoastră îl prescrie pentru o altă afecțiune medicală, Kirkpatrick avertizează împotriva administrării de suplimente de potasiu. Prea mult potasiu poate afecta tractul gastrointestinal și inima și poate provoca aritmii cardiace care pot pune în pericol viața.
Cei mai mulți oameni își pot obține potasiul de care au nevoie prin consumul unei diete variate și sănătoase care include banane, cartofi dulci, brănză, fasole și linte.
Omega-3
Din punct de vedere tehnic nu este o vitamină, acizii grași omega-3 merită totuși un loc pe această listă datorită nenumăratelor lor beneficii pentru sănătate, spune Kirkpatrick - și mai ales pentru că ajută la contracararea unora dintre schimbările negative care vin odată cu îmbătrânirea, cum ar fi riscul crescut de boli de inimă și declinul cognitiv.
Cercetările au arătat că acizii omega-3 ajută la scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol LDL (”rău”), reduc riscul de boli de inimă și joacă un rol în menținerea memoriei și a gândirii ascuțite.
Deși puteți obține omega-3 din alimente precum peștele, nucile, semințele de in și legumele cu frunze, administrarea unui supliment este o modalitate bună de a vă asigura că primiți suficient, spune Kirkpatrick.
Oricum ar fi, urmăriți 500 mg dacă sunteți sănătos, între 800 și 1.000 mg dacă aveți boli de inimă și între 2.000 și 4.000 mg dacă aveți un nivel ridicat de trigliceride. Și nu uitați să vă întrebați medicul despre doza potrivită dacă luați medicamente anticoagulante, care pot avea efecte secundare grave.
Probiotice
Probioticele nu sunt, din punct de vedere tehnic, nici vitamine sau minerale, dar sunt esențiale pentru femeile de 40 de ani și mai mult, spune Kirkpatrick. Tot mai multe dovezi sugerează că probioticele joacă un rol în menținerea sănătății intestinului și a greutății și chiar în reducerea riscului de boli de inimă, diabet și accident vascular cerebral - toate acestea fiind deosebit de importante în jurul vârstei de 40 de ani, când masa musculară începe să scadă, ceea ce face mai ușor să te îngrași și să dezvolți rezistență la insulină.
Și, deși puteți obține probiotice în unele produse lactate și produse din soia fermentată, cum ar fi seitanul, alimentele nu vor conține de obicei la fel de multe tulpini ca un supliment - și fiecare tulpină vine cu propriul beneficiu, unele pentru a ajuta la controlul greutății, altele pentru a ajuta la prevenirea diareei.
În plus, deoarece probioticele sunt de fapt culturi vii și active, nu le veți putea obține din alimente care sunt gătite sau încălzite.
-
Diferența dintre medic specialist și medic primar16.09.2025, 21:22
-
Diferența dintre control medical și consult medical16.09.2025, 18:50
-
-
Alimentele care provoacă inflamație în organism16.09.2025, 15:49
-
Robert Redford a murit la 89 de ani16.09.2025, 15:36
Folosești ulei de măsline? Ce se întâmplă în corpul tău după câteva zile
Sushi, secretul japonezilor pentru longevitate. Bilic: Ne învață că e sănătos să mănânci pește crud. Sosul de soia, ridichea murată și wasabi împiedică multiplicarea bacteriană
Acesta este secretul japonezilor pentru longevitate. Alimentul care îți prelungește viața.
De ce să mănânci leurdă cu friptura de miel. Ingredientul care stimulează secreția gastrică și nu crește colesterolul
Cu ce să mănânci carnea de miel ca să nu îți crească colesterolul.
Băutura care arde grăsimea și crește imunitatea. Cele 3 ingrediente care fac minuni. Mario Popescu: E un imuno booster
Rețetă de imuno booster - o băutură plină de vitamine și antioxidanți care crește imunitatea și ajută la topirea kilogramelor în plus.
Murături fermentate sau murături îndulcite: care sunt mai sănătoase. Cea mai bună alegere pentru stomac
Fibrele alimentare: cheia prevenției cancerului. Descoperirea care schimbă regulile nutriției
Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă cu lămâie sau limonadă
Efectele negative ale apei cu lămâie. Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă cu lămâie sau prea multă limonadă.
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă. Remediul banal pe care nu l-ai știut până acum
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă: un truc simplu pentru sănătatea gâtului.
9 alimente ieftine care stimulează creierul. Nu costă mai mult de 10 lei
Alimente accesibile care îți pot îmbunătăți sănătatea creierului. Cele 9 opțiuni eficiente sub 10 lei.
Cum să ții țânțarii la distanță. Trucuri care sigur funcționează
Cele 4 trucuri care țin țânțarii departe de tine și de casa ta.
Ce se întâmplă dacă mânânci ardeii cu tot cu semințe. Stai să afli ASTA!
Ce se întâmplă dacă mânânci ardeii cu tot cu semințe? Detaliul pe care sigur nu l-ai știut despre semințele ardeilor.
Pască fără aluat. Chef Sorin Bontea, rețeta simplă care face furori. Cum trebuie puse stafidele CORECT
Cel mai bun tratament pentru constipație. Dr. Marius Sava: Trece repede prin intestin
Acesta este cel mai bun tratament pentru constipație. E atât de simplu și totuși mulți oameni nu îl știu sau nu țin cont de el.
Ce se întâmplă în corp când mănânci sarmale cu smântână. Adevărul ascuns al acestei combinații. De ce să nu o mai faci
Lucrul pe care trebuie să îl știi înainte să mai mânânci ardei copți. Ce se întâmplă în corp când îi consumi
Ce se întâmplă în corp atunci când mănânci ardei copți. Detaliul pe care trebuie să-l știi înainte să mai consumi ardei copți.
Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile
Merită să renunți la zahăr? Uite ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile. E uimitor! Ai face asta?
Cele 6 alimente care te ajută să ieși la baie. Cel mai bun laxativ natural. Iuliana Dabija: Uneori provoacă balonare, aveți grijă! Dacă simți nevoia să meargi la toaletă imediat după, ești norocos
Acestea sunt cele 6 alimente care te ajută să ieși la baie și să ai un tranzit intestinal normal și bun.
Scapă de mirosul de ceapă de pe mâini. 3 trucuri pe care trebuie să le încerci
Cum faci să dispară mirosul de ceapă de pe mâini. Iată câteva trucuri și sfaturi practice.
15 alimente care îți cresc nivelul de energie pe timpul zilei. Fără zahăr sau cafea. Cum să previi oboseala și epuizarea
Băutura care curăță organele. E minune pentru ficat și digestie. Un pahar e sănătate pură
Cel mai simplu sirop naturist pentru imunitate. 3 ingrediente din bucătăria ta
Lapte cu miere și vanilie pentru somn liniștit și odihnitor
Pentru cei care se luptă cu nopți agitate, acest remediu simplu și delicios poate face minuni.