Cele cinci semne ale bolii care te poate ucide în timp ce călătorești. Este numită sindromul clasei economice

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cele cinci semne ale bolii care te poate ucide in timp ce calatoresti - FOTO: Freepik@nuttawutnuy@ilona.shorokhova@iconade3@vecstock
cele cinci semne ale bolii care te poate ucide in timp ce calatoresti - FOTO: Freepik@[email protected]@iconade3@vecstock

Cele cinci semne ale bolii care te poate ucide în timp ce călătorești. Există un pericol ascuns care îți poate pune viața în pericol.

Cele cinci semne ale bolii care te poate ucide în timp ce călătorești. În timp ce te pregătești pentru vacanța mult așteptată, există un pericol ascuns care îți poate pune viața în pericol atunci când călătorești.

Tromboza venoasă, boală ucigașă

Tromboza venoasă profundă (TVP), denumită adesea ”sindromul clasei economice”, este un ucigaș tăcut care poate lovi atunci când vă așteptați cel mai puțin.

Așteptarea în aeroporturi aglomerate, suportarea scaunelor înghesuite din avion și îmbarcarea în zboruri lungi, toate acestea contribuie la dezvoltarea acestei afecțiuni potențial fatale.

Tromboza venoasă profundă apare atunci când se formează un cheag de sânge într-o venă, de obicei în picior. Dacă nu este tratată, aceasta se poate deplasa către plămâni, provocând o embolie pulmonară care pune viața în pericol.

Vezi și: De ce este recomandat să te vopsești când părul este murdar. Cum influențează acest lucru culoarea vopselei, dar și sănătatea scalpului

Tromboza venoasă profundă, factorii care o agravează

Oamenii de știință au identificat mai mulți factori care pot exacerba această afecțiune în timpul călătoriei, inclusiv postura de ședere, scaunele strâmte și imobilitatea prelungită.

Acești factori comprimă vasele de sânge și duc la acumularea sângelui, crescând riscul de a dezvolta tromboză venoasă profundă.

Cercetările efectuate în 2021 au arătat că o călătorie cu avionul care durează mai mult de opt ore crește semnificativ șansele de a dezvolta tromboză venoasă profundă. Cu toate acestea, este important să rețineți că afecțiunea poate apărea în orice zbor, indiferent de durata acestuia sau de aranjamentul scaunelor, potrivit Express.

Alți factori care contribuie la tromboza venoasă profundă

Nu sunt doar factorii legați de călătorie care contribuie la tromboza venoasă profundă; anumite caracteristici individuale joacă, de asemenea, un rol.

Factori precum indicele de masă corporală (IMC), vârsta, istoricul chirurgical, contraceptivele orale, terapia de substituție hormonală  și cancerul fac ca indivizii să fie mai predispuși la apariția trombozei venoase profunde.

Potrivit NHS, aproximativ una din 1.000 de persoane din Marea Britanie va suferi TVP în fiecare an. Deși poate afecta pe oricine, persoanele cu vârsta de peste 40 de ani sunt deosebit de vulnerabile.

Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) subliniază riscurile asociate zborurilor pe distanțe lungi, precizând că peste 300 de milioane de persoane se îmbarcă anual în astfel de călătorii. Natura sedentară a acestor zboruri crește probabilitatea formării de cheaguri de sânge în venele profunde ale picioarelor.

Vezi și: Când scurgerile vaginale provoacă îngrijorare. Ce boli pot indica în funcție de culoare, consistență sau miros

Tromboza venoasă profundă, simptome

Recunoașterea simptomelor trombozei venoase profunde este crucială pentru depistarea și tratamentul precoce.

NHS enumeră simptomele ca fiind:

- durere pulsatilă la un picior (rareori la ambele picioare), de obicei la nivelul gambei sau al coapsei, la mersul pe jos sau în picioare.

- umflături la un picior (rareori la ambele picioare)

- piele caldă în jurul zonei dureroase

- piele roșie sau întunecată în jurul zonei dureroase - acest lucru poate fi mai greu de observat pe pielea brună sau neagră

- vene umflate care sunt tari sau dureroase atunci când le atingeți

Ce să faceți înainte de călătorie

Aceste simptome pot apărea și în braț sau pe burtă dacă acolo se află cheagul de sânge. Din fericire, există câteva lucruri pe care le puteți face - atât înainte, cât și în timpul și după călătorie - pentru a vă reduce riscul.

Din fericire, există măsuri pe care le puteți lua pentru a vă reduce riscul de a dezvolta tromboză venoasă profundă înainte, în timpul și după călătorie.

Înainte de călătorie, este indicat să renunțați la fumat și să limitați consumul de fast-food. În timpul călătoriei, menținerea hidratării, purtarea ciorapilor de compresie, menținerea unei activități fizice și chiar luarea în considerare a unui upgrade pot contribui la reducerea riscului. Odată ce vă întoarceți acasă sau ajungeți la destinație, este esențial să vă mențineți în mișcare și să evitați perioadele prelungite de imobilitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel