Alimentele care trebuie consumate pe măsură ce îmbătrânești. Cum interacționează cu medicamentele
Alimentele care trebuie consumate pe măsură ce îmbătrânești. Poate fi surprinzător, dar alimentele pot afecta modul în care funcționează medicamentele.
Alimentele care trebuie consumate pe măsură ce îmbătrânești. Medicii au întocmit o listă cu alimentele care ar trebui consumate de persoanele de peste 50 de ani care au și anumite probleme de sănătate. Alimentația face parte dintr-un stil de viață sănătos.
Grapefruit
Poate fi surprinzător, dar alimentele pot afecta modul în care funcționează medicamentele. De aceea, este întotdeauna cel mai bine să vă întrebați medicul sau farmacistul dacă trebuie să evitați anumite alimente. De exemplu, dacă luați medicamente pentru hipertensiune arterială, anxietate sau insomnie, sucul de grapefruit poate interacționa cu medicamentele dumneavoastră.
Nu ratați vitamina C și potasiul pe care le deține grepfrutul. În schimb, bucurați-vă de alte citrice, cum ar fi portocalele și limetele. Dar verificați etichetele altor sucuri înainte de a le bea. Unele pot conține suc de grapefruit.
Vezi și: Ceaiul care te face să adormi imediat. Cu cât timp înainte de culcare trebuie consumat
Legume crude
Dacă aveți dinți sensibili, cariați sau lipsă de dinți, legumele crude ar putea fi în fruntea listei de alimente pe care trebuie să le evitați. Dar nu pierdeți vitaminele și fibrele. În schimb, încercați să gătiți legumele până când acestea sunt mai moi. Sau folosiți legume pasate - cum ar fi morcovii, dovleacul și sfecla - în supe sau tocănițe. De asemenea, puteți încerca legumele la conservă. Căutați-le doar pe cele fără adaos de sare.
Fasole
Unii oameni evită fasolea din cauza gazelor și a durerilor de stomac pe care le pot provoca. Dar dacă ai eliminat fasolea din dieta ta, poate că ar trebui să te mai gândești. O sursă excelentă de fibre, fasolea este, de asemenea, bogată în proteine și fier și săracă în grăsimi. Trucul este să adăugați fasolea în dieta dvs. încet. Începeți prin a mânca o porție mică de câteva ori pe săptămână. Sau încercați să folosiți o enzimă digestivă care se vinde fără prescripție medicală pentru a reduce gazele.
Alcool
Consumul moderat de alcool poate reduce riscul de infarct miocardic și unele tipuri de accidente vasculare cerebrale.Dar, pe măsură ce îmbătrâniți, alcoolul vă poate afecta în mod diferit, chiar dacă v-ați obișnuit cu un pahar de vin la cină sau o bere la televizor.Alcoolul perturbă somnul și vă poate crește și tensiunea arterială.
De asemenea, alcoolul poate provoca hipoglicemie la persoanele cu diabet. Afectează chiar și modul în care acționează medicamentele. Discutați cu medicul dumneavoastră despre consumul de alcool.
Lactate
S-ar putea să aveți probleme în digerarea laptelui sau a produselor lactate pe măsură ce îmbătrâniți. Dar s-ar putea să nu trebuiască să renunțați la toate produsele lactate și la calciul și proteinele pe care acestea le furnizează. Multe persoane pot consuma cantități mici de lactate fără a avea tulburări de stomac.
Iar unele produse lactate sunt mai bine tolerate decât altele. Iaurtul simplu degresat și brânzeturile cu conținut scăzut de grăsime sunt alegeri deosebit de nutritive. Sau încercați produsele lactate fără lactoză.
Cofeină
Deși cofeina poate să nu fie o problemă pentru toată lumea, ea poate face ca unele persoane să se simtă anxioase sau nervoase. De asemenea, cafeina poate crește ritmul cardiac și poate provoca probleme de somn. Dacă încercați să o reduceți, asigurați-vă că o reduceți încet. Eliminarea prea rapidă a cofeinei poate provoca dureri de cap, greață sau vărsături. Înlocuiți încet băuturile cu cofeină cu apă, ceai din plante sau decofeinizată.
Carne
Unele dintre cele mai sănătoase bucăți de carne, cum ar fi friptura slabă, pot fi cele mai greu de mestecat. În timp ce hamburgerul este mult mai ușor pentru dinți, este adesea o alegere mai puțin nutritivă. Acesta poate conține între 20% și 30% grăsime. În schimb, căutați carne tocată slabă de vită cu cel mult 10% grăsime. Sau, pentru o sursă de proteine mai sănătoasă și ușor de mestecat, încercați peștele.
Alimentele bogate în sare
Dacă aveți 51 de ani sau peste sau faceți parte dintr-un grup cu risc ridicat, Asociația Americană a Inimii vă recomandă să aveți grijă la cantitatea de sodiu pe care o consumați. Dacă aveți peste 51 de ani, limita recomandată este de 2.300 mg pe zi. Iar dacă faceți parte dintr-un grup cu risc ridicat, asigurați-vă că nu consumați mai mult de 1.500 mg de sodiu în fiecare zi.
Prea mult sodiu vă poate crește tensiunea arterială și vă poate expune la un risc mai mare de atac de cord și accident vascular cerebral. Principalii vinovați? Alimentele procesate, cum ar fi alimentele congelate, alimentele pentru gustări, sosurile pentru salate și carnea de prânz. Citiți cu atenție etichetele și căutați alternative "fără sodiu", cu conținut scăzut de sare sau fără sare.
Legume crucifere
Evitați legumele crucifere din cauza problemelor cu gazele? Legumele crucifere - broccoli, varză, conopidă și varză kale, de exemplu - sunt bogate în vitamina C, betacaroten, fibre, calciu, fier și acid folic. Multe sunt, de asemenea, bogate în vitamina A și vitamina K, precum și sărace în calorii. Unele studii au arătat că acestea pot reduce, de asemenea, riscul de cancer. Nu evitați aceste legume. Doar adăugați-le la mese treptat, în porții mai mici. Consumul de lichide din abundență poate fi și el de ajutor.
Fructe
Fructele proaspete conțin o abundență de vitamine, fibre și alți nutrienți importanți. Dar poate fi greu să vă mâncați "mărul pe zi" dacă aveți probleme de mestecat. În schimb, încercați fructele conservate fără adaos de zahăr sau sirop, sau mâncați fructe mai moi, cum ar fi fructele de pădure, bananele și pepenii. Puteți, de asemenea, să vă amestecați preferatele într-un smoothie de fructe.
Germeni cruzi
Germenii de trifoi, lucernă, ridiche și fasole mung au un conținut ridicat de vitamine B și alte substanțe nutritive. Dar germenii cruzi pot reprezenta, de asemenea, o amenințare pentru sănătatea persoanelor în vârstă și a oricărei persoane cu un sistem imunitar slăbit. Deoarece sunt cultivate în condiții calde și umede, germenii sunt mai predispuși să găzduiască bacterii decât alte produse proaspete. Pentru a vă bucura de germeni în siguranță, gătiți-i bine înainte de a-i mânca.
-
-
-
Amigdalita: simptome care o dau de gol06.12.2025, 12:36
-
-
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Ingredientul care întărește murăturile. Sofia Vicoveanca: Este nelipsit! Îi dă culoare și dulceață
Orezul brun conține mai mult arsenic decât cel alb! De ce specialiștii spun să NU renunți la el?
Nu mai arunca mărarul și pătrunjelul. Cum să le păstrezi verzi și proaspete săptămâni întregi
Metoda secretă pentru a menține mărarul și pătrunjelul proaspete săptămâni întregi.
Un studiu arată că fructele uscate sunt legate de reducerea riscului de diabet de tip 2
Conform unui nou studiu surprinzător, consumul de fructe uscate este legat de reducerea riscului de diabet de tip 2.
Cum să reduci riscul de accident vascular cerebral cu o simplă schimbare în dietă, recomandată de un expert în nutriție
Așa reduci riscul de AVC. Un expert indică schimbarea alimentară simplă care poate face diferența.
Un dietetician oncolog dezvăluie cele 3 rețete care ajută la prevenirea cancerului de colon
Lămâie în lapte: secretul pe care mulți îl țin ascuns. De ce să pui lămâie în lapte
Lămâie în lapte - de ce să pui lămâie în lapte. Beneficii surprinzătoare și cum să folosești această combinație.
O simplă schimbare de dietă ar putea reduce riscul de deces prematur cu aproape 20%
Cum se fierb pastele, de fapt. Greșeala pe care ai făcut-o mereu. Să nu mai faci asta niciodată
Rețeta minune de mic dejun care topește grăsimea. O femeie a slăbit 45 kg. Ingredientul banal de care ai nevoie
Rețeta de mic dejun ideală pentru pierderea în greutate. O femeie a slăbit 45 de kilograme cu ea.
Cum faci renumita salată Coleslaw: rețeta cremoasă și irezistibilă
Uită de cafea! Aceste 5 băuturi îți vor da mai multă energie, fără efecte secundare
Matcha Latte: băutura verde care a cucerit generația tânără. Cum te ajută să slăbești. Așa se prepară corect
De ce această băutură japoneză a cucerit generația tânără. Iată cum o poți prepara corect și ce beneficii are pentru sănătate.
Murături fără conservanți: rețeta simplă de făcut acasă. Ai nevoie de 5 ingrediente banale
Probiotice și prebiotice explicate simplu: de ce ai nevoie de ambele?
Băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua. Bea asta dimineața! Nu te agită
De ce cafeaua nu este întotdeauna cea mai bună alegere dimineața? Iată băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua.
Ai peste 40 de ani? Iată de ce trebuie să bei apă cu castravete în fiecare dimineață
Ovăzul, desființat de medic: Unde ne-am stricat? Micul dejun era cu brânză, ouă și slănină
Medicul nutriționist desființează micul dejun cu ovăz. "Ovăzul nu este pentru oricine".
Berea cu probiotice: un nou trend sănătos. Poate fi mai sănătoasă decât credeai
10 smoothie-uri sub 300 de calorii fără zahăr adăugat. Răsfăț sănătos plin de vitamine și minerale
Budinca de chia, mai puternică decât orice dietă: 5 rețete delicioase. Cum să slăbești simplu și rapid
Budinca de chia - super beneficii și idei de rețete cu cele mai bune combinații. 5 rețete delicioase de budincă de chia.

