Alimentele care trebuie consumate pe măsură ce îmbătrânești. Cum interacționează cu medicamentele

Alimentele care trebuie consumate pe măsură ce îmbătrânești. Poate fi surprinzător, dar alimentele pot afecta modul în care funcționează medicamentele.
Alimentele care trebuie consumate pe măsură ce îmbătrânești. Medicii au întocmit o listă cu alimentele care ar trebui consumate de persoanele de peste 50 de ani care au și anumite probleme de sănătate. Alimentația face parte dintr-un stil de viață sănătos.
Grapefruit
Poate fi surprinzător, dar alimentele pot afecta modul în care funcționează medicamentele. De aceea, este întotdeauna cel mai bine să vă întrebați medicul sau farmacistul dacă trebuie să evitați anumite alimente. De exemplu, dacă luați medicamente pentru hipertensiune arterială, anxietate sau insomnie, sucul de grapefruit poate interacționa cu medicamentele dumneavoastră.
Nu ratați vitamina C și potasiul pe care le deține grepfrutul. În schimb, bucurați-vă de alte citrice, cum ar fi portocalele și limetele. Dar verificați etichetele altor sucuri înainte de a le bea. Unele pot conține suc de grapefruit.
Vezi și: Ceaiul care te face să adormi imediat. Cu cât timp înainte de culcare trebuie consumat
Legume crude
Dacă aveți dinți sensibili, cariați sau lipsă de dinți, legumele crude ar putea fi în fruntea listei de alimente pe care trebuie să le evitați. Dar nu pierdeți vitaminele și fibrele. În schimb, încercați să gătiți legumele până când acestea sunt mai moi. Sau folosiți legume pasate - cum ar fi morcovii, dovleacul și sfecla - în supe sau tocănițe. De asemenea, puteți încerca legumele la conservă. Căutați-le doar pe cele fără adaos de sare.
Fasole
Unii oameni evită fasolea din cauza gazelor și a durerilor de stomac pe care le pot provoca. Dar dacă ai eliminat fasolea din dieta ta, poate că ar trebui să te mai gândești. O sursă excelentă de fibre, fasolea este, de asemenea, bogată în proteine și fier și săracă în grăsimi. Trucul este să adăugați fasolea în dieta dvs. încet. Începeți prin a mânca o porție mică de câteva ori pe săptămână. Sau încercați să folosiți o enzimă digestivă care se vinde fără prescripție medicală pentru a reduce gazele.
Alcool
Consumul moderat de alcool poate reduce riscul de infarct miocardic și unele tipuri de accidente vasculare cerebrale.Dar, pe măsură ce îmbătrâniți, alcoolul vă poate afecta în mod diferit, chiar dacă v-ați obișnuit cu un pahar de vin la cină sau o bere la televizor.Alcoolul perturbă somnul și vă poate crește și tensiunea arterială.
De asemenea, alcoolul poate provoca hipoglicemie la persoanele cu diabet. Afectează chiar și modul în care acționează medicamentele. Discutați cu medicul dumneavoastră despre consumul de alcool.
Lactate
S-ar putea să aveți probleme în digerarea laptelui sau a produselor lactate pe măsură ce îmbătrâniți. Dar s-ar putea să nu trebuiască să renunțați la toate produsele lactate și la calciul și proteinele pe care acestea le furnizează. Multe persoane pot consuma cantități mici de lactate fără a avea tulburări de stomac.
Iar unele produse lactate sunt mai bine tolerate decât altele. Iaurtul simplu degresat și brânzeturile cu conținut scăzut de grăsime sunt alegeri deosebit de nutritive. Sau încercați produsele lactate fără lactoză.
Cofeină
Deși cofeina poate să nu fie o problemă pentru toată lumea, ea poate face ca unele persoane să se simtă anxioase sau nervoase. De asemenea, cafeina poate crește ritmul cardiac și poate provoca probleme de somn. Dacă încercați să o reduceți, asigurați-vă că o reduceți încet. Eliminarea prea rapidă a cofeinei poate provoca dureri de cap, greață sau vărsături. Înlocuiți încet băuturile cu cofeină cu apă, ceai din plante sau decofeinizată.
Carne
Unele dintre cele mai sănătoase bucăți de carne, cum ar fi friptura slabă, pot fi cele mai greu de mestecat. În timp ce hamburgerul este mult mai ușor pentru dinți, este adesea o alegere mai puțin nutritivă. Acesta poate conține între 20% și 30% grăsime. În schimb, căutați carne tocată slabă de vită cu cel mult 10% grăsime. Sau, pentru o sursă de proteine mai sănătoasă și ușor de mestecat, încercați peștele.
Alimentele bogate în sare
Dacă aveți 51 de ani sau peste sau faceți parte dintr-un grup cu risc ridicat, Asociația Americană a Inimii vă recomandă să aveți grijă la cantitatea de sodiu pe care o consumați. Dacă aveți peste 51 de ani, limita recomandată este de 2.300 mg pe zi. Iar dacă faceți parte dintr-un grup cu risc ridicat, asigurați-vă că nu consumați mai mult de 1.500 mg de sodiu în fiecare zi.
Prea mult sodiu vă poate crește tensiunea arterială și vă poate expune la un risc mai mare de atac de cord și accident vascular cerebral. Principalii vinovați? Alimentele procesate, cum ar fi alimentele congelate, alimentele pentru gustări, sosurile pentru salate și carnea de prânz. Citiți cu atenție etichetele și căutați alternative "fără sodiu", cu conținut scăzut de sare sau fără sare.
Legume crucifere
Evitați legumele crucifere din cauza problemelor cu gazele? Legumele crucifere - broccoli, varză, conopidă și varză kale, de exemplu - sunt bogate în vitamina C, betacaroten, fibre, calciu, fier și acid folic. Multe sunt, de asemenea, bogate în vitamina A și vitamina K, precum și sărace în calorii. Unele studii au arătat că acestea pot reduce, de asemenea, riscul de cancer. Nu evitați aceste legume. Doar adăugați-le la mese treptat, în porții mai mici. Consumul de lichide din abundență poate fi și el de ajutor.
Fructe
Fructele proaspete conțin o abundență de vitamine, fibre și alți nutrienți importanți. Dar poate fi greu să vă mâncați "mărul pe zi" dacă aveți probleme de mestecat. În schimb, încercați fructele conservate fără adaos de zahăr sau sirop, sau mâncați fructe mai moi, cum ar fi fructele de pădure, bananele și pepenii. Puteți, de asemenea, să vă amestecați preferatele într-un smoothie de fructe.
Germeni cruzi
Germenii de trifoi, lucernă, ridiche și fasole mung au un conținut ridicat de vitamine B și alte substanțe nutritive. Dar germenii cruzi pot reprezenta, de asemenea, o amenințare pentru sănătatea persoanelor în vârstă și a oricărei persoane cu un sistem imunitar slăbit. Deoarece sunt cultivate în condiții calde și umede, germenii sunt mai predispuși să găzduiască bacterii decât alte produse proaspete. Pentru a vă bucura de germeni în siguranță, gătiți-i bine înainte de a-i mânca.
-
Diferența dintre medic specialist și medic primar16.09.2025, 21:22
-
Diferența dintre control medical și consult medical16.09.2025, 18:50
-
-
Alimentele care provoacă inflamație în organism16.09.2025, 15:49
-
Robert Redford a murit la 89 de ani16.09.2025, 15:36
Ce înseamnă, de fapt, "bio"? Detaliul nespus despre stilul de viață eco. Degeaba dacă tot umpli coșul de gunoi
Ai peste 40 de ani? Iată de ce trebuie să bei apă cu castravete în fiecare dimineață
Un studiu arată că fructele uscate sunt legate de reducerea riscului de diabet de tip 2
Conform unui nou studiu surprinzător, consumul de fructe uscate este legat de reducerea riscului de diabet de tip 2.
De ce să pui lămâie în cafea. Trucul care îți transformă diminețile. 3 motive pe care le vei adora
Este ceva nemaipomenit să începi ziua cu o cană de cafea bună. Dar iată de ce să pui puțină lămâie în cafea.
Cel mai simplu sirop naturist pentru imunitate. 3 ingrediente din bucătăria ta
Chai Latte: ce este și de ce ar trebui să îl bei în fiecare dimineață, conform studiilor medicale
Adevărul despre oțetul din murături. Elena Merișoreanu: Nu face bine la stomac. Adăugați asta în loc de oțet, ies delicioși
Fructele și legumele congelate, beneficii. Dr. Bogdan Pascu: Au o densitate nutritivă mai mare
Asta se întâmplă dacă congelezi fructele și legumele. Răspunsul medicilor te va pune pe gânduri.
Lucrul pe care trebuie să îl știi înainte să mai mânânci ardei copți. Ce se întâmplă în corp când îi consumi
Ce se întâmplă în corp atunci când mănânci ardei copți. Detaliul pe care trebuie să-l știi înainte să mai consumi ardei copți.
Folosești ulei de măsline? Ce se întâmplă în corpul tău după câteva zile
Un dietetician oncolog dezvăluie cele 3 rețete care ajută la prevenirea cancerului de colon
Murături fără conservanți: rețeta simplă de făcut acasă. Ai nevoie de 5 ingrediente banale
Rețeta de ceai antifrig pentru serile reci. Ceaiul care îți scoate frigul din oase
Rețeta plină de fibre pe care o recomandă Mihaela Bilic: Măcar de 2 ori pe săptămână. E gata în 20 de minute
8 băuturi care înlocuiesc ciocolata caldă plină de zahăr. Rețeta de care te vei îndrăgosti
Ce ascunde ciocolata caldă pe care o bei? Zahăr, calorii și... mult mai mult decât crezi. Rețete simple, delicioase și sănătoase.
Ce se întâmplă în corp când mănânci sarmale cu smântână. Adevărul ascuns al acestei combinații. De ce să nu o mai faci
Nu mai arunca bananele înnegrite. 4 lucruri simple și rapide pe care le poți face. Nu te așteptai la asta
Ce sunt striațiile albe de pe pieptul de pui. Cum alegi carnea de calitate
Carnea roșie slabă curăță intestinul și inima. Cum o consumi corect
De ce te doare capul după ce bei un pahar de vin. Ce ascunde vinul roșu și de ar putea fi periculos
Ingredientul pe care trebuie să-l ceri scos din băuturile de la cafenea sau restaurant
Alimentul banal care șterge ridurile. E elixirul anti-ageing și reface structurile pielii
Vrei o piele luminoasă, elastică și cu mai puține riduri? Începe cu farfuria! Alimentele care reduc ridurile.