Culoarea și forma ochilor, simptome legate de sănătatea ta

Dana Lascu |
Data publicării:
Ochi
Ochi

Poate să pară incredibil dar culoarea și forma ochilor tăi poate dezvălui simtome ale unor boli grave. Vorbim , în primul rând, de afecțiuni oftalmologice, dar și de anumite tipuri de cancer, dezechilibre chimice în organism și de răspunsul la anumite terapii.

Culoarea ochilor și forma lor pote dezvălui simptome pentru varii afecțiuni. Spre exemplu: Aveți ochi albaștri, verzi sau gri? Probabilitatea de a face cancer la ochi – melanom ocular - este mai mare pentru voi decât pentru amicii cu ochi căprui sau negri. Șansele sunt totuși mici, dacă ne gâdim că în SUA, spre exemplu, doar 2.500 de persoane (la o populație de 325,7 milioane de oameni, conform Wikipedia) dezvoltă această formă rară de cancer, în fiecare an.

Dilatări diferite

Una din 5 persoane are , natural, pupile diferite - una mai mică decât celălaltă. Dar, uneori, pupilele diferite pot fi un semn al unei probleme de sănătate, cum ar fi o problemă a sistemului nervos, un accident vascular cerebral sau o infecție.

Cataracta

Aceasta afecțiune care tulbură privirea este mai probabil să apară la persoanele cu ochi căprui închis, arată un studiu australian. Cercetătorii cred ca de fapt culoarea închisă a ochilor face apariția cataractei de două ori mai probabilă.

Pupilele stea

Studiile se fac încă, însă experții consideră că dimensiunea „la odihnă" a pupilelor ar putea fi un semn de inteligență. Pupilele mai mari par să fie o caracteristică a persoanelor al căror creier funcționează bine, arată specialiștii de la WebMd.com.

Ochii multicolori

Aveți un ochi albastru și altul cărpui? Ar putea fi un simptom al sindromului Waardenburg. Această tulburare genetică vă poate face să vă pierdeți pigmentul în păr, piele și ochi. De asemenea, poate provoca surditate și caracteristici facială unice, cum ar fi ochii largi și o punte nazală largă.

Degenerescența maculară

Un studiu australian a arătat că oamenii cu ochi de culoare deschisă sunt de două ori mai susceptibili de a dezvolta degenerescența maculară legată de vârstă. Această boală poate duce la pierderea vederii.

De încredere

Cercetătorii au descoperit că oamenii tind să aibă mai multă încredere față persoanele cu ochi căprui decât față de celelalte. Totuși, studiul arată și că este probabil ca această încredere să se datoreze trăsăturilor faciale comune oamenilor cu ochi căprui.

Probleme cu glicemia

Un studiu european din 2011 sugerează că o combinație de ochi albaștri și piele deschisă predispune la un risc mai mare de a face diabet zaharat de tip 1.

Pierderea auzului

Studiile arată că într-un mediu cu zgomot puternic, oamenii cu ochi căprui au o pierdere mai mică a auzului decât persoanele ai căror ochi au o nuanță albastră. Se crede că asta se întâmplă deoarece oamenii cu ochi căprui au mai multă melanină (pigmentul care îți dă culoarea pieli, a părului și a ochilor) în ochi și urechi. Acest lucru le oferă o protecție mai mare când nivelul zgomotului crește.

Dependența de alcool

Nu numai că aveți mai multe șanse să beți alcool dacă ochii vă sunt albaștri, dar, de asemenea, aveți și un risc crescut de a deveni dependenți de băutură, potrivit unui studiu din 2015.

Endometrioza

Este afecțiunea în care țesutul care e în mod normal în interiorul uterului crește în afara acestuia. Când invadează organe precum vezica urinară și intestinul, se numește endometrioză profund infiltrată (DIE). Femeile care au DIE au ochi albaștri mai mult decât orice altă culoare. Experții cred că genele care controlează culoarea ochilor pot fi legate de cele care provoacă DIE.

Răspunsul la anumite terapii

Culoarea ochilor poate juca un rol în ce tip de terapie comportamentală funcționează cel mai bine pentru o persoană. Ochii negri pot însemna că veți avea rezultate mai bune cu un tratament mai rigid. Între timp, oamenii deschiși - că aveți mai multe șanse să răspundeți la un program care se schimbă așa cum și ei o fac.

Vitiligo

Dacă aveți ochi albaștri, este mai puțin probabil să aveți această condiție care vă face să pierdeți culoarea pielii, în pete. Experții cred că s-ar putea datora faptului că unele dintre genele care ajută la producerea culorii albastre scad riscul de a face această afecțiune.

Abilități sportive

În mișcările făcute ca reacție – la box, lovirea unei mingi, apărarea la fotbal - cei cu ochi căprui sunt mai predispuși să strălucească. Dar dacă acțiunea este una pe care o controlați de la început până la sfârșit, cum ar fi bowling, golf sau baseball, aveți un avantaj dacă ochii voștri sunt albaștri.

Toleranța la durere

Studierea femeilor în timpul travaliului a ajutat oamenii de știință să afle ce culoare poate este asociată cu predispoziția de a tolera durerea. Teoria lor: Femeile cu ochi de culoare închisă au tendința să fie mai afectate în timpul travaliului. Se trezesc din cauza durerii mai des, simt mai multă durere în repaus și când se mișcă au șanse mai mari să fie deprimate din cauza durerii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel