Culoarea părului, factorii care o influențează. De ce ne naștem blonzi, roșcați sau bruneți

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
culoarea parului - FOTO: Freepick
culoarea parului - FOTO: Freepick

Culoarea părului este determinată de factori genetici. Află de ce ne naștem blonzi, roșcați sau bruneți.

Culoarea părului depinde de calitatea de melanină, dar și de gene. Care este secretul genetic al culorii părului.Tipul și cantitatea de melanină din păr sunt determinate de multe gene, deși se știe puțin despre majoritatea dintre ele.

”Cea mai bine studiată genă a culorii părului la om se numește MC1R și oferă instrucțiuni pentru a produce o proteină numită receptorul melanocortinei 1, implicat în calea care produce melanina. Receptorul de melanocortină 1 controlează ce tip de melanină este produs de melanocite. Când receptorul este pornit (activat), stimulează melanocitele să producă eumelanină.

Dacă receptorul este inactivat sau blocat, melanocitele produc feomelanină în loc de eumelanină”, arată MedlinePlus.

Vezi și: Infertilitatea la femei și la bărbați, cauzele pe care nu ți le-a spus nimeni. Când trebuie să te îngrijorezi

De ce ai părul negru sau castaniu

Majoritatea oamenilor au două copii funcționale ale genei MC1R, una moștenită de la fiecare părinte. Acești indivizi au părul negru sau castaniu, din cauza cantității mari de eumelanină. Se estimează că peste 90% dintre oameni din lume au părul castaniu sau negru. Unii oameni au variații într-o copie a genei MC1R în fiecare celulă care determină inactivarea genei.

Acest tip de modificare genetică este descrisă ca pierdere a funcției. Pentru acești indivizi, producția de eumelanină este mai scăzută, în timp ce producția de feomelanină este mai mare, astfel încât au părul blond aramiu, cognac sau roșcat, mai arată MedlinePlus.

Vezi și: Cum îți pregătești emoțional copilul pentru prima zi de școală. Dafinoiu: O parte din ei vin cu frica de nu fi abandonați acolo. Despărțirea să fie scurtă, pe ton cald

De ce ai părul roșu

Într-un procent și mai mic de oameni, ambele copii ale genei MC1R din fiecare celulă au modificări de pierdere a funcției, iar calea de producție a melaninei produce doar pigmentul feomelanina. Părul acestor indivizi este aproape întotdeauna foarte roșu.

Părul blond poate depinde de diferite alte gene. Chiar și atunci când calea de producție a melaninei produce eumelanină, modificările altor gene pot reduce cantitatea de eumelanină produsă. Aceste modificări duc la păr blond. 

Culoarea părului, schimbătoare în timp

Culoarea părului se poate schimba în timp. În special la persoanele de origine europeană, culoarea părului deschis se poate întuneca pe măsură ce indivizii îmbătrânesc. De exemplu, copiii cu părul blond au adesea părul mai închis la culoare în momentul în care sunt adolescenți. Cercetătorii speculează că anumite proteine pigmentare ale părului sunt activate pe măsură ce copiii cresc, probabil ca răspuns la schimbările hormonale care apar în apropierea pubertății. 

Părul va începe să devină gri pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. Părul gri este parțial ereditar și poate varia în funcție de originea etnică. Este, de asemenea, oarecum dependentă de factori externi, cum ar fi stresul. Părul devine gri atunci când foliculul de păr își pierde capacitatea de a produce melanină, dar exact de ce se întâmplă acest lucru nu este clar, mai arată MedlinePlus. 

Vezi și: Cât de des trebuie schimbată lenjeria intimă. Care sunt indiciile care arată că ar trebui să o înlocuiești. Ce boli riști

Melanina, substanța care dă culoare

Știința culorii părului poate fi explicată printr-un pic de fizică și o mulțime de biologie și chimie. În timp ce absorbția și reflexia luminii determină, de asemenea, culoarea părului, factorul principal îl constituie genele. Tipul și cantitatea de pigmenți de melanină din părul nostru dă culoarea.

Melanina este o substanță din corpul care produce pigmentarea părului, ochilor și pielii. Cu cât produci mai multă melanină, cu atât ochii, părul și pielea vor fi mai închise la culoare. Cantitatea de melanină din corpul tău depinde de câțiva factori diferiți, inclusiv genetica și cât de multă expunere la soare a avut populația ta ancestrală, arată Cleaveland Clinic.

Melanina asigură pigmentarea pielii, ochilor și părului. Substanța absoarbe, de asemenea, razele UV dăunătoare și protejează celulele de deteriorarea provocată de soare.

Unii oameni fac un exces de melanină. Acest lucru este cunoscut sub numele de hiperpigmentare, și este inofensiv. Persoanele care au exces de melanină au, de obicei, pete pe piele. 

Melanina este substanța pigmentară închisă la culoare, prezentă în piele, păr, peri și membranele ochiului, substanță ce determină culoarea pielii și dă irisului nuanțe întunecate. Persoanele cu pielea deschisă sunt în cel mai mare risc în fața soarelui, deoarece înmagazinează o cantitate mare de radiații ultraviolete.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel