Cât de des trebuie schimbată lenjeria intimă. Care sunt indiciile care arată că ar trebui să o înlocuiești. Ce boli riști

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
lenjeria intima - FOTO: Freepick
lenjeria intima - FOTO: Freepick

Lenjeria intimă ar trebui schimbată zilnic pentru a preveni apariția unor infecții. Dar cât de des ar trebui înlocuită aceasta.

Lenjeria intimă nu are termen de expirare, însă specialiștii ne sfătuiesc să o înlocuim periodic pentru a preveni apariția unor infecții. Există un punct optim în care ar trebui să le aruncați pe cele vechi și să cumpărați altele noi?

Răspunsul nu este atât de simplu pe cât ai crede, spune Taraneh Shirazian, MD, medic ginecolog la NYU Langone Health, potrivit Health.

Pentru început, nicio dovadă medicală nu arată că purtarea lenjeriei vechi este cu siguranță nesănătoasă sau un factor de risc pentru o afecțiune vaginală, spune dr. Shirazian. Dar în ceea ce privește confortul și reducerea șanselor ca orice probleme să se întâmple - cum ar fi o reacție alergică sau o infecție - este logic să vă înlocuiți lenjeria intimă în mod regulat, recomandă ea.

Vezi și: 7 jocuri care te scapă de demență. Le poți juca chiar de pe telefon

Când ar trebui înlocuită lenjeria intimă

Dr. Philip Tierno, profesor clinic de microbiologie și patologie la NYU School of Medicine, este de acord că lenjeria intimă nu are o dată de expirare. Dar dacă lenjeria intimă are urme de uzură, precum găuri sau elastice rupte ar fi cazul să le înlocuiești.

Ce se poate întâmpla dacă purtați lenjerie intimă veche?

Riscul nu este mare, dar lenjeria uzată ar putea reprezenta într-adevăr o problemă de sănătate. În cazul în care o pereche nu se mai potrivește în mod corespunzător, aceasta ar putea reprezenta un factor de risc. Există posibilitatea să se acumuleze umezeală și astfel să apară infecțiile.

Iar dacă cusăturile lenjeriei intime sunt destrămate, acestea ar putea irita pielea și ar putea duce la tăieturi sau escoriații care cresc riscul de infecție.

Vezi și: Cum îți pregătești emoțional copilul pentru prima zi de școală. Dafinoiu: O parte din ei vin cu frica de nu fi abandonați acolo. Despărțirea să fie scurtă, pe ton cald

Lenjeria intimă, ce materiale să alegi

Din ce este făcută lenjeria intimă contează mai mult decât cât de uzată este. Specialiștii ne sfătuiesc să ne cumpărăm lenjerie intimă din materiale de calitate. Sunt recomandate cele din materiale naturale, fără coloranți și diferite substanțe chimice. 

Dr. Shirazian recomandă purtarea de lenjerie intimă din bumbac, deoarece aceasta nu permite umezelii să se acumuleze atât de ușor, ceea ce ar putea duce la o infecție. 

Pe de altă parte, țesăturile sintetice precum nailonul și spandexul mențin umiditatea, sporind riscul de iritare și infecție. Materialul lenjeriei tale contează și atunci când vine vorba de tăieturi. Lenjeria intimă mai fantezistă ar putea fi realizată din țesături mai rigide, care te-ar putea strânge în zona picioarelor, crescând riscul de escoriații, mai arată Health. 

Vezi și: Cum pot să scap de moleșeala de după masă: A mânca ceva dulce pentru energie este un mit

Cum să prelungești durata de viață a lenjeriei

Pentru a evita orice riscuri pentru sănătate, dar și pentru a nu fi nevoiți să achiziționat foarte des lenjerie intimă, este foarte important să vă curățați lenjeria intimă în mod corespunzător. În primul rând, urmați instrucțiunile de îngrijire de pe etichetă, sunt tipărite acolo pentru un motiv. Dacă purtați lenjerie albă din bumbac, experții sugerează adăugarea de înălbitor la ciclul de spălare. Astfel, se elimină bacteriile nedorite. 

Dacă lenjeria intimă este confecționată din țesături mai delicate, cum ar fi mătasea sau acetatul, ar trebui să o spălați manual sau să o puneți printr-un ciclu conceput pentru astfel de materiale.

Lenjeria intimă ar putea schimba nivelul pH-ului

Lenjeria intimă ar putea afecta nivelul pH-ului. Dacă aceasta reține umezeala, nivelul pH-ului se poate schimba. Ca rezultat, te-ai putea alege cu infecții bacteriene. O infecție ar putea provoca apariția unui miros neobișnuit sau neplăcut, arată dr. Lois Jacobs.

În plus, infecțiile ar putea provoca și mâncărime. Ai putea dezvolta o erupție cutanată.

Vezi și: Răceală sau infectare cu Covid, cum le putem diferenția. Medic ORL: Primul simptom este durerea de gât, o durere intensă

Infecție a tractului urinar

Mai mult, v-ați putea alege și cu o infecție a tractului urinar. Aceste infecții se dezvoltă adesea atunci când bacteriile din anus își fac drum spre uretră. 

Simptomele frecvente ale infecției urinare includ durere la urinare, nevoia permanentă de a urina, urină decolorată sau cu miros puternic, presiune sau durere pelviană, oboseală extremă și, uneori, chiar febră, dacă infecția a devenit mai gravă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel