Cum pot să scap de moleșeala de după masă: A mânca ceva dulce pentru energie este un mit
Cum să scapăm de moleșeala de după masă. Care sunt cele mai bune alimente pentru ne recăpăta energia.
”Cum pot să scap de moleșeala de după masă” este una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le avem. Alimentația ne este răspunzătoare atât de starea de bine, cât și de oboseala ce ne cuprinde după o masă mai copioasă.
Medicul nutriționist Alexandru Popa a explicat cum putem să o combatem din ”reglaje fine”, dar și de ce este important micul dejun pentru a avea energie pe o durată cât mai lungă din zi.
”Pentru a avea energie este nevoie să avem o dietă echilibrată și variată. Nici să nu facem excese, însă nici să nu ne înfometăm, mai ales acum după concediile all-inclusive tendința este să reparăm ce am greșit sau ce am abuzat în timpul concediului și este o abordare greșită. Consider că este foarte important să avem o dietă echilibrată și variată, să mâncăm câte puțin din fiecare și să gătim cât putem de sănătos alimentele”, a declarat dr. Alexandru Popa, medic diabet, nutriție și boli metabolice, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.
Vezi și: Ce se întâmplă când mănânci pere. Efecte surprinzătoare asupra metabolismului
De asemenea, nutriționistul a explicat ce se întâmplă în cazul în care suntem lipsiți de energie, iar soluția la care mulți apelează este cea de a-și lua doza de energie din produsele foarte dulci, deși nu este cea mai sănătoasă opțiune.
”Chestiunea aceasta de a mânca un desert sau ceva dulce pentru a avea energie este un mit, o concepție greșită. La început creierul este păcălit de cantitatea mare de zahăr care se descarcă într-un timp foarte rapid în sânge și are impresia că a primit foarte multă energie de calitate. Ulterior glicemia crește și brusc scade, prin intervenția insulinei, și atunci aportul de glucoză la creier, paradoxal, este mai mic decât ne-am aștepta și apare o senzație de moleșeală, de oboseală și după încă puțin timp pofta de a mânca încă ceva”, a mai spus medicul.
Vezi și: Ce conține kitul anti-foame. Nutriționist: Intrăm prea repede în panică
Cum trecem peste astenia de toamnă
Pentru un plus de energie, mai ales că odată cu toamna vine și astenia, medicul a recomandat o scurtă listă de alimente care nu trebuie să ne lipsească.
”În primul rând aș pune fructe și legume, fiindcă sunt bogate în fibre, vitamine, antioxidanți, și avem nevoie de multe vitamine și minerale pentru a avea energie și pentru a ne simți bine. Și mai ales acum în perioada de toamnă avem foarte multe fructe și legume de sezon, autohtone, de care ne putem bucura.
Aș include toate alimentele care nu au încărcătură calorică foarte mare. Ouăle, de exemplu, sunt foarte bogate în vitamine. Oul este cel mai complex aliment pe care îl putem consuma, are aproape toate vitaminele și mineralele de care avem nevoie.
Peștele l-aș include în regim, carnea slabă, nucile, semințele, migdalele, fructele oleaginoase și, bine-înțeles, lactatele. Nu aș mânca nimic prăjit, fiind că atunci prăjim anulăm proprietățile benefice ale unui aliment, și aș încerca să mănânc cât aș putea de variat și de cumpătat”, a mai spus diabetologul.
Cât privește împărțirea meselor, acesta susține că nu trebuie să sărim micul dejun, pentru că el este cel care ne dă energia pentru restul zilei.
Mai mult decât atât, spune medicul, în cazul celor care au mâncat mai mult la o masă, aceștia ”au tendința de a deveni mai somnoroși după masa respectivă, deoarece vine un aport mai mare de sânge la nivelul stomacului și creierul nu mai beneficiază de 100% din cât și-ar dori.
Persoanele care sunt supraponderale sau obeze au alterare în secreția de insulină, practic produc mai multă insulină decât este nevoie și la 2-3 ore după o masă copioasă, chiar dacă nu conține multe dulciuri, glicemia tinde să scadă prin efectul insulinei și apoi apare această senzație de moleșeală și de somnolență”, a mai spus medicul, adăugând că senzația poate fi una normală, ”însă dacă masa este echilibrată și nu avem o cantitate foarte mare de alimente, nu ar trebui să apară sau să fie foarte supărătoare”.
Mai mult, acest lucru se poate combate din ”reglaje fine”, prin consumul de vitamine și minerale.
Cum prevenim oboseala de după amiază. Ce alimente trebuie evitate
Oboseala de după-amiază poate fi prevenită prin evitarea unor prânzuri care vă pot consuma energia și pot declanșa această cădere a nivelului de energie.
Potrivit Fundației Naționale a Somnului, ritmul circadian al organismului scade și crește în momente diferite ale zilei. Acest lucru vă poate determina să ”trageți un pui de somn” între orele 13:00-15:00, dar variază în funcție de persoană, notează The Healthy.
Rachel Fine, dietetician nutriționist din Roslyn, New York, explică de ce consumul unui prânz plin de energie vă poate ajuta să evitați căderea după-amiezii.
”Mâncatul prânzului vă menține corpul alimentat și metabolismul activ. Atunci când ne alimentăm corpul, evităm căderile de energie care duc la o după-amiază de lene și pofte”, spune Fine.
De asemenea, este important ca prânzul tău să fie bogat în nutrienți. ”În mod ideal, prânzul dumneavoastră ar trebui să aibă un amestec sănătos de carbohidrați complecși pentru energie susținută, plus proteine și grăsimi sănătoase pentru sațietate. Adăugați câteva legume fără amidon pentru volum și fibre”, spune Batayneh, un alt nutriționist citat de sursa menționată anterior. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Fructul de 60 de bani care te face mai energic decât o ceașcă de CAFEA
-
Cele 5 tipuri de somn. Ce spune felul în care dormi despre sănătate21.12.2025, 21:34
-
Schimbări majore în diagnosticul hipertensiunii arteriale21.12.2025, 20:55
-
Mitul celor 10.000 de pași pe zi, demontat de cercetări științifice21.12.2025, 19:22
-
-
Alcoolul după 40–50 de ani: ce se schimbă în organism și ce riscuri apar21.12.2025, 17:35
Lumina nocturnă, un risc ascuns pentru diabetul de tip 2. Legătura surprinzătoare dintre lumină și glicemie
EXCLUSIV Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Diabetul de tip 1: cum poate fi descoperit devreme și prevenit. Medicii arată care e vârsta la care trebuie făcut testul
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
Prediabetul poate intra în remisie chiar și fără pierdere în greutate, arată un nou studiu
EXCLUSIV Consumul de fructe seara, impact asupra glicemiei. Dr. Mihai Comșa: Duce la dereglarea mecanismelor de semnalizare glicemică
EXCLUSIV Primul semn banal că ai diabet. Apare noaptea și mulți îl confundă. Dr. Mihai Comșa: Atunci ai un semnal de alarmă
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
EXCLUSIV Ce trebuie să știi dacă ai glicemia ridicată. Vasiliki Tsagkaraki (Boehringer Ingelheim România) explică
Prediabet și diabet: diferențe, simptome și cum le poți preveni. Fă acest TEST
Cum îți dai seama dacă ai prediabet? Fă acest test simplu acum! Află care sunt, de fapt, valorile normale ale glicemiei.
EXCLUSIV Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Ce spun cercetările medicale
Diabetul insipid: forma de diabet pe care puțini o cunosc. Nu toate tipurile de diabet sunt legate de zahăr
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Forumul Român de Diabet: Boala afectează tot mai mulţi oameni aflaţi în perioada activă a vieţii
Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților. Deficiențele nutriționale influențează valorile glicemiei
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
Potrivit unui studiu, până în 2050 jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi: Un eșec social monumental
Bolile de rinichi și diabetul accelerează riscul de boli cardiovasculare cu până la 28 de ani. Cum detectăm semnele timpurii
9 obiceiuri care îți pun digestia în mișcare în 7 zile. Scapi de balonare și disconfort
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
