Cum prevenim oboseala de după amiază. Ce alimente trebuie evitate

Sonia Baciu |
Data publicării:
Cum prevenim oboseala. FOTO Pexels @ Karolina Grabowska
Cum prevenim oboseala. FOTO Pexels @ Karolina Grabowska

Oboseala de după-amiază poate fi prevenită prin evitatea unor prânzuri consumatoare de energie.

Oboseala de după-amiază poate fi prevenită prin evitatea unor prânzuri care vă pot consuma energia și pot declanșa această cădere a nivelului de energie.

Potrivit Fundației Naționale a Somnului, ritmul circadian al organismului scade și crește în momente diferite ale zilei. Acest lucru vă poate determina să ”trageți un pui de somn” între orele 13:00-15:00, dar variază în funcție de persoană, notează The Healthy.

Rachel Fine, dietetician nutriționist din Roslyn, New York, explică de ce consumul unui prânz plin de energie vă poate ajuta să evitați căderea după-amiezii.

”Mâncatul prânzului vă menține corpul alimentat și metabolismul activ. Atunci când ne alimentăm corpul, evităm căderile de energie care duc la o după-amiază de lene și pofte”, spune Fine.

De asemenea, este important ca prânzul tău să fie bogat în nutrienți. ”În mod ideal, prânzul dumneavoastră ar trebui să aibă un amestec sănătos de carbohidrați complecși pentru energie susținută, plus proteine și grăsimi sănătoase pentru sațietate. Adăugați câteva legume fără amidon pentru volum și fibre”, spune Batayneh, un alt nutriționist citat de sursa menționată anterior.

Care sunt cele nouă alimente ce trebuie evitate

Cartofii (chips sau cartofi prăjiți). Orice salată sau sandviș poate fi transformat într-o masă cu o băutură și o pungă de chipsuri  sau cartofi prăjiți. Dar, cel mai bine este să săriți peste aceste două garnituri. Nu numai că aportul de cartofi prăjiți a fost asociat cu hipertensiunea într-un studiu din 2016 din British Medical Journal (BMJ), dar aceștia pot fi, de asemenea, bogați în grăsimi și săraci în proteine care susțin energia.

Alimentele prăjite. La fel ca și cartofii prăjiți, ar trebui să vă feriți și de bețișoarele de mozzarella, pulpele de pui și rulourile cu ouă.

Bananele. Aceste fructe conțin niveluri ridicate de potasiu, dar ”bananele conțin L-triptofan, care este transformat în 5-HTP în creier, care este apoi transformat în hormonii serotonină și melatonină”, spune Batayneh. În timp ce serotonina vă poate stimula starea de spirit, melatonina vă reglează ceasul intern și vă poate face să vă simțiți somnoros.

Cireșele sunt bogate în melatonină, ”hormonul somnului”, care poate induce somnul. ”Luați în considerare să vă păstrați cireșele dulci pentru mai târziu în cursul zilei, pentru a combate potențialul oboselii de după-amiază încă de la început”, spune Fine.

Salata verde, ”împodobită” cu dressing, se poate număra printre alimentele de prânz care declanșează oboseala de după-amiază.

Somonul. Bogat în grăsimi omega-3 sănătoase pentru inimă și multe vitamine bune, somonul pare o captură totală pentru prânz. Deși este bogat în proteine, ceea ce vă va menține sătul, somonul este încărcat cu vitamina B6, care declanșează organismul să producă melatonină.

Pastele. Un răsfăț cu un bol de paste la prânz vă poate lăsa să vă simțiți letargic. Pastele care sunt sărace în fibre și nu sunt asociate cu proteine vă pot crește glicemia înainte de o cădere mare.

Smoothie-uri dulci. Cu un conținut ridicat de zahăr adăugat prin miere, agave, iaurt sau alți îndulcitori, un smoothie mare de căpșuni poate conține 610 calorii, 154 de grame de carbohidrați și 104 grame de zaharuri adăugate. Astfel, în loc să beți caloriile, alegeți carbohidrați complecși, cu un conținut ridicat de fibre naturale, pentru a profita de beneficiile unei energii de durată. Acestea includ linte, fasole neagră, semințe de chia, orz, printre multe altele.

Batoane energizante. Deși acestea pot fi un înlocuitor de masă în regulă, multe batoane energizante sau proteice sunt batoane de ciocolată deghizate. Acestea sunt sărace în carbohidrați și bogate în proteine, dar pot fi, de asemenea, bogate în zaharuri sau îndulcitori artificiali.

Mâncați prea mult sau prea puțin

Înfulecarea a prea multe sau prea puține calorii din orice aliment ar putea fi cea mai mare - și cea mai frecventă - greșeală pentru oboseala de la prânz. Păstrați un echilibru.

Vezi și: Zahărul, inamicul dulce al sănătății. Bilic: Mai bine mănânci mai puțin

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel