Zahărul, inamicul dulce al sănătății. Bilic: Mai bine mănânci mai puțin
Zahărul, consumat cu măsură, are rostul său. ”Mai bine mănânci mai puțin din produsul respectiv”, susține nutriționistul Mihaela Bilic.
Zahărul consumat cu moderație poate fi considerat un ”răsfăț”, susține medicul nutriționist Mihaela Bilic.
”Toată atitudinea de astăzi este cum să găsim un înlocuitor care să fie și fără calorii, și mai sănătos. Ne dorim acest mai bine și nu realizăm că dacă ne dorim mai binele, pierdem binele. De la prăjituri până la banalele clătite, mai bine mănânci mai puțin din produsul respectiv, dar este acela autentic, după rețeta tradițională sau după, culmea, rețeta care și-a dovedit de-a lungul timpului calitățile, pentru că zahărul tos, cum este el cristalin, este singurul cu care poți să bați albușul și să facă spumă, sau să crească un aluat. Adică nu poți să pui în respectiva prăjitură, să înlocuiești zahărul cu ce variantă vreți voi, naturală sau nenaturală, și să îți dea același produs. Iar în momentul în care mâncăm o prăjitură necrescută, neîndulcită, nici măcar satisfacție nu avem și nu am făcut nimic”, a explicat Mihaela Bilic în emisiunea Vorbește lumea de la PRO TV.
Excesul nu este bun, chiar dacă e bio
De altfel, aceasta a subliniat că nimic în exces nu face bine, fie că e vorba de prăjituri sau de o salată cu roșii bio.
Prin înlocuirea zahărului cu mierea de albine, atunci când se poate, nu vine cu vreun fel de ”economie” în privința caloriilor și nici nu este o variantă mai sănătoasă din punctul de vedere al siluetei.
”Aici este beleaua, proasta înțelegere. Toți agenții de îndulcire - zahărul, de orice culoare, mierea, siropul de arțar, orice alt agent – au aceeași structură chimică: două molecule, una de glucoză și una de fructoză. Nu există în natură un alt agent de îndulcire care să aibă o altă structură. Și atunci, aceste dizaharide, cu două molecule, indiferent de forma în care noi le percepem, în organism metabolic se comportă la fel. Adică ajung repede în sânge, cresc glicemia, se duc repede fie la creier, și îl anesteziază, fie în ficat, și fac grăsime. Nu avem cum să schimbăm structura noastră metabolică. Însă ceea ce putem face este ca atunci când consumăm zahăr, o dată să înțelegem că el nu este un aliment ci mai degrabă un condiment, iar atunci când consumăm să fie ca un răsfăț, nu în fiecare zi”, a mai spus nutriționistul.
Mai mult decât atât, Mihaela Bilic a subliniat că toți acești agenți de îndulcire trebuie consumați cu măsură, ei nefiind ”alimente de bază”, ci ”răsfăț”, iar dacă ”răsfățul devine zilnic sau permanent, el nu mai este răsfăț”.
Vezi și: Postul și beneficiile sale. Bilic: Să mâncăm mai puțin și mai rar este sănătos
-
-
Cum te ajută merele să ștergi ridurile: 4 efecte uimitoare pentru piele15.11.2025, 17:54
-
Ce este fisura anală: când și de ce apare15.11.2025, 15:16
-
-
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
EXCLUSIV 6 greșeli frecvente din Postul Crăciunului. Dr. Lygia Alexandrescu vine cu sfaturi
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
