Zahărul, inamicul dulce al sănătății. Bilic: Mai bine mănânci mai puțin
Zahărul, consumat cu măsură, are rostul său. ”Mai bine mănânci mai puțin din produsul respectiv”, susține nutriționistul Mihaela Bilic.
Zahărul consumat cu moderație poate fi considerat un ”răsfăț”, susține medicul nutriționist Mihaela Bilic.
”Toată atitudinea de astăzi este cum să găsim un înlocuitor care să fie și fără calorii, și mai sănătos. Ne dorim acest mai bine și nu realizăm că dacă ne dorim mai binele, pierdem binele. De la prăjituri până la banalele clătite, mai bine mănânci mai puțin din produsul respectiv, dar este acela autentic, după rețeta tradițională sau după, culmea, rețeta care și-a dovedit de-a lungul timpului calitățile, pentru că zahărul tos, cum este el cristalin, este singurul cu care poți să bați albușul și să facă spumă, sau să crească un aluat. Adică nu poți să pui în respectiva prăjitură, să înlocuiești zahărul cu ce variantă vreți voi, naturală sau nenaturală, și să îți dea același produs. Iar în momentul în care mâncăm o prăjitură necrescută, neîndulcită, nici măcar satisfacție nu avem și nu am făcut nimic”, a explicat Mihaela Bilic în emisiunea Vorbește lumea de la PRO TV.
Excesul nu este bun, chiar dacă e bio
De altfel, aceasta a subliniat că nimic în exces nu face bine, fie că e vorba de prăjituri sau de o salată cu roșii bio.
Prin înlocuirea zahărului cu mierea de albine, atunci când se poate, nu vine cu vreun fel de ”economie” în privința caloriilor și nici nu este o variantă mai sănătoasă din punctul de vedere al siluetei.
”Aici este beleaua, proasta înțelegere. Toți agenții de îndulcire - zahărul, de orice culoare, mierea, siropul de arțar, orice alt agent – au aceeași structură chimică: două molecule, una de glucoză și una de fructoză. Nu există în natură un alt agent de îndulcire care să aibă o altă structură. Și atunci, aceste dizaharide, cu două molecule, indiferent de forma în care noi le percepem, în organism metabolic se comportă la fel. Adică ajung repede în sânge, cresc glicemia, se duc repede fie la creier, și îl anesteziază, fie în ficat, și fac grăsime. Nu avem cum să schimbăm structura noastră metabolică. Însă ceea ce putem face este ca atunci când consumăm zahăr, o dată să înțelegem că el nu este un aliment ci mai degrabă un condiment, iar atunci când consumăm să fie ca un răsfăț, nu în fiecare zi”, a mai spus nutriționistul.
Mai mult decât atât, Mihaela Bilic a subliniat că toți acești agenți de îndulcire trebuie consumați cu măsură, ei nefiind ”alimente de bază”, ci ”răsfăț”, iar dacă ”răsfățul devine zilnic sau permanent, el nu mai este răsfăț”.
Vezi și: Postul și beneficiile sale. Bilic: Să mâncăm mai puțin și mai rar este sănătos
-
-
Artrită: simptome timpurii în articulații07.12.2025, 09:40
-
-
-
Amigdalita: simptome care o dau de gol06.12.2025, 12:36
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Dieta care arde grăsimea rapid. La ce trebuie să renunți pentru a scăpa rapid de kilogramele nedorite
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Adevărul despre micul dejun. Mitul care a rezistat zeci de ani, spulberat de știință
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.

