Postul și beneficiile sale. Bilic: Să mâncăm mai puțin și mai rar este sănătos

Postul intermitent (fasting) a ajuns să fie ”recomandat și de religie, și de medicină”, susține medicul nutriționist Mihaela Bilic.
”Ce înseamnă post? Să nu mănânci nimic o perioadă de câteva zile. Singurele lichide permise fiind apa, ceaiul și supa clară. Ca să putem profita de beneficiile postului, mai ușor și fără riscuri, s-a inventat postul parțial”, a afirmat nutriționistul Mihaela Bilic, în emisiunea Doctor de Bine de la PRO TV.
Ce este postul parțial
Potrivit medicului Mihaela Bilic, postul parțial se definește prin mese mai rare, adică renunțarea fie la micul dejun, fie la cină. ”Numit în engleză Intermittent Fasting acest stil alimentar alternează perioadele de post negru cu cele de alimentație normală. Cel mai frecvent se practică metoda 16 cu 8, care înseamnă să nu mănânci nimic timp de 16 ore, iar în restul de 8 ore rămase să ai două mese principale”, afirmă nutriționistul.
De asemenea, acesta a explicat că există și alte metode, postul intermitent fiind unul flexibil și ușor de urmat, în care fiecare poate să își găsească ritmul potrivit.
”Post negru timp de 24 de ore, una sau două zile pe săptămână sau metoda 5 cu 2. Cinci zile pe săptămână mâncăm normal, iar două zile mâncăm foarte puțin, adică maximum 500-600 de calorii pe zi.
Postul intermitent este un regim flexibil și ușor de urmat. Fiecare poate să-și găsească ritmul care i se potrivește. În esență presupune două mese principale în zi consumate la o distanță de 6-8 ore una de alta, fără gustări între mese. Putem face din acest stil alimentar un obicei pe viață. Nu are riscuri, ci doar beneficii”, a mai spus Mihaela Bilic.
Care sunt beneficiile acestul tip de post
”Mesele rare bagă organismul în cetoză, reglează nivelul insulinei, stimulează sinteza de hormoni de creștere și deblochează slăbitul. Ne disciplinăm și comportamentul alimentar, învățăm să nu mai ronțăim și ne întărim toleranța la foame. Se activează autofagia, un proces prin care corpul digeră și reciclează toate proteinele provenite din deșeuri, celule moarte și îmbătrânite.
Postul alimentar are efect anti-ageing, ameliorează diabetul de tip 2 și inhibă procesele inflamatorii.
Și pentru cei care vor să scape de kilogramele în plus, fastingul este o soluție rapidă de a slăbi. Se topesc cu precădere depozitele de grăsime, iar masa musculară este protejată.
Sunt suficiente 2-3 săptămâni ca să ne obișnuim să ne detașăm demâncare. Pe lângă faptul că ne regăsim silueta, absența mâncării ne limpezește mintea, ne dă energie și chiar o stare de bine.
Să mâncăm mai puțin și mai rar este sănătos, deci nu este de mirare că postul a ajuns să fie recomandat și de religie, și de medicină”, a mai spus Mihaela Bilic.
Vezi și: Dieta DASH reglează hipertensiunea. Bilic: Are beneficii pentru sănătate și SILUETĂ
-
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Cum scap de pofta de dulce
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.