Postul și beneficiile sale. Bilic: Să mâncăm mai puțin și mai rar este sănătos

Postul intermitent (fasting) a ajuns să fie ”recomandat și de religie, și de medicină”, susține medicul nutriționist Mihaela Bilic.
”Ce înseamnă post? Să nu mănânci nimic o perioadă de câteva zile. Singurele lichide permise fiind apa, ceaiul și supa clară. Ca să putem profita de beneficiile postului, mai ușor și fără riscuri, s-a inventat postul parțial”, a afirmat nutriționistul Mihaela Bilic, în emisiunea Doctor de Bine de la PRO TV.
Ce este postul parțial
Potrivit medicului Mihaela Bilic, postul parțial se definește prin mese mai rare, adică renunțarea fie la micul dejun, fie la cină. ”Numit în engleză Intermittent Fasting acest stil alimentar alternează perioadele de post negru cu cele de alimentație normală. Cel mai frecvent se practică metoda 16 cu 8, care înseamnă să nu mănânci nimic timp de 16 ore, iar în restul de 8 ore rămase să ai două mese principale”, afirmă nutriționistul.
De asemenea, acesta a explicat că există și alte metode, postul intermitent fiind unul flexibil și ușor de urmat, în care fiecare poate să își găsească ritmul potrivit.
”Post negru timp de 24 de ore, una sau două zile pe săptămână sau metoda 5 cu 2. Cinci zile pe săptămână mâncăm normal, iar două zile mâncăm foarte puțin, adică maximum 500-600 de calorii pe zi.
Postul intermitent este un regim flexibil și ușor de urmat. Fiecare poate să-și găsească ritmul care i se potrivește. În esență presupune două mese principale în zi consumate la o distanță de 6-8 ore una de alta, fără gustări între mese. Putem face din acest stil alimentar un obicei pe viață. Nu are riscuri, ci doar beneficii”, a mai spus Mihaela Bilic.
Care sunt beneficiile acestul tip de post
”Mesele rare bagă organismul în cetoză, reglează nivelul insulinei, stimulează sinteza de hormoni de creștere și deblochează slăbitul. Ne disciplinăm și comportamentul alimentar, învățăm să nu mai ronțăim și ne întărim toleranța la foame. Se activează autofagia, un proces prin care corpul digeră și reciclează toate proteinele provenite din deșeuri, celule moarte și îmbătrânite.
Postul alimentar are efect anti-ageing, ameliorează diabetul de tip 2 și inhibă procesele inflamatorii.
Și pentru cei care vor să scape de kilogramele în plus, fastingul este o soluție rapidă de a slăbi. Se topesc cu precădere depozitele de grăsime, iar masa musculară este protejată.
Sunt suficiente 2-3 săptămâni ca să ne obișnuim să ne detașăm demâncare. Pe lângă faptul că ne regăsim silueta, absența mâncării ne limpezește mintea, ne dă energie și chiar o stare de bine.
Să mâncăm mai puțin și mai rar este sănătos, deci nu este de mirare că postul a ajuns să fie recomandat și de religie, și de medicină”, a mai spus Mihaela Bilic.
Vezi și: Dieta DASH reglează hipertensiunea. Bilic: Are beneficii pentru sănătate și SILUETĂ
-
De ce a fost inventat vibratorul, de fapt. Ce boală trata22.08.2025, 20:42
-
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”22.08.2025, 20:06
-
-
-
Cutremur în România. Ce să faci imediat dacă te prinde un cutremur22.08.2025, 14:48
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Diferențele între grăsimile sănătoase și cele nesănătoase în dietă. Ce tipuri de grăsimi pot contribui la prevenirea bolilor de inimă
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
De ce să nu mai măcânci pâine albă cu mezeluri, cârnați sau sarmale
De ce avem nevoie de vitamina D și calciu pentru oase puternice. Ce se întâmplă cu oasele tale când atingi aportul zilnic recomandat
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!